profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

AŽ
0 30.04.2019 17:05:42

ŽRTEV, ki so jo v ČRNEM KONCU TEDNA V IMOLI POZABILI. Na pogrebu Ayrtona Senne 3 milijoni ljudi, na njegovem ... (video)

Profimedia
Jutri bo minilo natanko 25 let odkar se je smrtno ponesrečil za mnoge največji dirkač v formuli ena vseh časov Ayrton Senna. Toda mnogi ob tem pozabljajo še na eno ime.

Črn konec tedna v Imoli je namreč zahteval dve smrtni žrtvi v formuli ena. Toda smrt 33-letnega Avstrijca Rolanda Ratzenbergerja je bila bolj kot ne zaznamek dogajanju v Imoli. 

Toda nesreča Avstrijca je bila za mnoge še hujša, brutalnejša, nasploh pa je zaradi svoje narave bolj vplivala na številne novosti na področju varnosti v kasnejših letih (dvignjen rob kokpita, vratna zaščita dirkača ...). 

Roland Ratzenberger1
vszi

Avstrijec je na današnji dan, torej 30. aprila leta 1994 v kvalifikacijah bil bitko s svojim Simtekom. Glede na to, da je imel pogodbo in finančnega kritja zgolj za pet dirk v sezoni, je v Imolo na tretjo postajo prišel pod velikim pritiskom. Kot novinec med elito se je moral izkazati. Morda je tudi zato želel odpeljati še en hiter krog in se ne ozirati na poškodovano sprednje krilce krog prej. 

Želel se je kvalificirati za dirko, kar mu denimo ni uspelo na prvi postaji sezone v Braziliji, in želel si je kaj več kot zadnje 11. mesto med uvrščenimi na drugi dirki sezone na Japonskem. 

Tvegal je in na ravnini tik pred ovinkom Villeneueve izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom, ter s skoraj 290 km/h treščil v betonski zid. Udarec pa je bil tako močan, da je dirkalnik odneslo 150 metrov stran. Utrpel je usodne poškodbe glave, umrl pa je še preden so ga s helikopterjem pripeljali v bolnišnico v Bologni. 

Njegov prvi hiter krog je sicer zadostoval za 26. mesto, kar bi bilo dovolj, da bi se uvrstil na dirko. 

ratzenberger 1
vszi

Naslednji dan so denimo v dirkalniku prav tako smrtno ponesrečenega Ayrtona Senne v nesrečnem ovinku Tamburello našli avstrijsko zastavo, ki jo je želel Brazilec v čast svojega prijatelja mahati ob morebitni zmagi ali uvrstitvi na oder za zmagovalce. Ne enemu, ne drugemu tisti konec tedna ni bilo usojeno prav nič več.

Pogreba obeh dirkačev sta bila povsem drugačna. Medtem ko se je Senninega v Braziliji udeležilo več kot 3 milijone duš, je bilo na Ratzenbergerjevem prisotnih okoli 250 ljudi. Med njimi tudi takratni predsednik FIA Max Mosley, ki je ob tem dejal: "Roland je bil pozabljen od vseh. Zato sem šel na njegov pogreb in ne na Senninega, kot vsi ostali, saj se mi je zdelo, da je pomembno, da sem v Avstriji." 

RTR3NDRE
Reuters

Ob njem so stali tudi predstavniki moštva Simtek, dirkača Heinz-Harald Frentzen, David Brabham in eden njegovih boljših prijateljev prav tako dirkač Johnny Herbert. Od rojakov sta se pogreba udeležila tudi Karl Wendlinger in Gerhard Berger. 

Roland Ratzenberger in Ayrton Senna, počivajta v miru. 

Članki iz rubrike