900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 29.04.2019 10:07:55

Nick Škorja blizu senzacije na Hrvaškem

Nick Škorja v pogovoru z Matejem Žagarjem.
Stane Kadunc
Na Hrvaškem, v Donjem Kraljevcu pri Goričanu, je bila na sporedu ena od štirih kvalifikacijskih dirk za letošnje EP posameznikov, ki poteka pod pokroviteljstvom Eurosporta.

Morda smo bili v napovedih celo preoptimistično razpoloženi glede nastopa našega Laščana Nicka Škorje. Član AMTK Ljubljana je bil najmlajši udeleženec dirke, kar avtomatično pomeni, da nima še nobenih pravih izkušenj na takih dirkah. Toda naš voznik se s tem ni obremenjeval in se na dirko odlično pripravil, enako tudi mehaniki njegove motorje.



Že v uvodni vožnji je navdušil lepo napolnjen stadion v tem malem međimurskem kraju. V njej je imel tri ugledne nasprotnike, odličnega Čeha Vaclava Milika, Latvijca Artjomsa Trofimovsa in izkušenega Rusa Denisa Gizatullina. Odlično je startal in hitro povedel ter ušel zasledovalcem in prepričljivo dobil vožnjo. V peti vožnji so se pomerili zmagovalci prvih štirih voženj, kar je bil za Škorjo velik izziv. Njegovi nasprotniki so bili Poljak Miedzinski, Rus Kulakov in Danec Bech Jensen. V zelo izenačenem startu se je odlepil Poljak pred Rusom, medtem ko je Škorja dobil dvoboj z Dancem, žal pa je bil na koncu malce prekratek za Kulakova. Toda to je bila velika točka za Nicka. V svoji tretji vožnji je bil naš voznik ponovno zelo prepričljiv in prepričljivo ugnal edinega pravega tekmeca, Poljaka Kubero. Naslednja vožnja pa je našemu mladinskemu prvaku prinesla za rivala nekdanjega zmagovalca na tem stadionu, Angleža Chrisa Harrisa. Tokrat je odlično startal Anglež in našega voznika uspešno zaprl po zunanji strani v prvem ovinku in potem po ogorčenem boju zlomil odpor Ljubljančana. Toda tu ta zmaga Angležu ni prinesla vsaj vožnje zadnja možnost, medtem ko je našemu šampionu priprl pot do direktne uvrstitve. Mimogrede omenimo še Rusa Viktorja Kulakova, ki je doživel padec, ko je vodil pred Čehom Milikom. Rusa je odneslo v ograjo in je padel, motorja pa se je sam odpeljal proti sredini steze, kjer je zadel Italijana Castagno, ki pa je vendarle imel dovolj moči, da ga je odbil in se odpeljal dalje.


Zadnje vožnje so potem odločale, katera dva voznika se bosta direktno uvrstila v finale in kateri štirje vozniki se bodo pomerili v vožnji zadnja možnost. Nick se je v svoji zadnji vožnji pomeril z domačinom Pavlicem, Nemcem Smolinskim in z že odpisanim Francozem Dubernardom. Jura je izkoristil dober start in povedel, medtem ko se je naš mladenič boril z Nemcem. V zaključku vožnje je Nemec uspel prehiteti našega mladinskega prvaka in tako so se vsi trije uvrstili v vožnjo, imenovano Zadnja možnost (če bi Škorja dobil to vožnjo, bi bil direktni finalist.). Potem sta si kasneje priborila nadaljevanje kvalifikacij Poljak Miedzinski (suvereno-izgubil le točko) in potem Čeh Milik, ki je po porazu s Škorjo vknjižil ničlo in potem dobil tri vožnje. Kot zadnji pa si je potem dodatno vožnjo priboril drugi Poljak Kubera.


Utrujenost in slabša startna pozicija sta Škorji mu preprečila boj s Poljakom Kubero in domačinom Pavlicem. Potem je v boju za tretje mesto v vožnji z Nemcem Smolinskim doživel še zdrs z motorja. V velikim finalu je bil na koncu Miedzinski premočen za Milika, v ozadju pa je Kubera opravil s Pavlicem.


Čeprav Nicku Škorji na koncu ni uspel podvig, pa je vseeno presegel vsa pričakovanja in prinesel dober obet za boljše slovenske dneve spidveja. Po koncu dirke je dejal: "Kar pošteno sem utrujen, a zelo zadovoljen s samo dirko. Kar nekaj takih imen je za mano, ki sem jih pričakoval na vrhu. Malce mi je žal samega zaključka, toda vseeno sem s samimi vožnjami več kot zadovoljen."

Vsekakor je ta dirka odličen obet za začetek prvenstev v Evropi in svetu v mladinski konkurenci, kjer bi lahko Škorja pustil velik pečat. Zdaj sta v sredo v Krškem na potezi še Ivačič in Štojs.



Izidi dirke v D. Kraljevcu
1. A. Miedzinski (Pol) 17
2. V. Milik (Češ) 13
3. D. Kubera (Pol) 12
4. J. Pavlic (Hrv) 11
5. M. Smolinski (Nem) 11
6. N. Škorja (Slo) 10
7. V. Kulakov (Rus) 9
8. D. Gizatulin (Rus) 9
9. C. Harris (VB) 9
10. M. Bech Jensen (Dan) 7
11. P. Castagna (Ita) 6
12. A. Trofimovs (Lat) 5
13. J. Mustonen (Fin) 3
14. M. Manev (Bol)
15. J. Dubernard oba po 2
16. G. Stella (oba Fra) 0
Galerija

Članki iz rubrike