reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 08.04.2018 19:54:35

Vettel dobil dirko v Bahrajnu (video)

Reuters
Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagovalec druge dirke sezone 2018 svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v Bahrajnu je Vettel premagal Mercedesova dirkača, Finca Valtterija Bottasa in svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona.

Vettel je z drugo zmago na drugi dirki sezone še povečal vodstvo v skupnem seštevku SP, kjer ima za zdaj popoln izkupiček. Za nemškega voznika je bila današnja zmaga skupno 49. v karieri.

Nemški dirkač je bil na koncu najsrečnejši in najbolj spreten, njegovo moštvo pa je izbralo pravo taktiko, a tudi veliko tvegalo. Razlika med prvim in drugim pa je bila na koncu le šest desetink, pri čemer je Bottas pošteno preganjal nemškega tekmeca, ki pa je z obrabljenimi pnevmatikami odbil napad in prišel do zmage.

Medtem ko so se lahko pri Ferrariju veselili uspeha prvega dirkača, pa je za slabo voljo poskrbel drugi. Kimi Räikkönen je vozil na četrtem mestu, ko je ob postanku prišlo do napake. Zbil je enega od mehanikov, pozneje so iz ekipe sporočili, da ima dvojni zlom noge, potem pa se je moral Finec po nekaj metrih ustaviti, ker zadnje levo kolo ni bilo dobro pritrjeno in dirke je bilo zanj konec. Po njej je menil, da ni bil kriv on, saj naj bi dobil znak vodje mehanikov, da lahko spelje, čeprav očitno njegovi sodelavci še niso končali menjave.

Zmaga v Manami pa za ekipo iz Maranela vseeno pomeni lep uspeh. Že celo večnost namreč rdeči niso dobili prvih dveh dirk sezone, nazadnje je za tak dvojček poskrbel Michael Schumacher pred že kar oddaljenimi 14 sezonami.

Na startu je sicer Vettel delo dobro opravil, Finec, ki je za Nemcem sobotne kvalifikacije končal na drugem mestu, pa ne. Predenj se je vrinil Bottas, drugi Mercedesov voznik pa se je moral prebijati iz ozadja: Hamilton je sicer imel četrti kvalifikacijski dosežek, toda zaradi pribitka petih mest po menjavi menjalnika ga je čakalo zahtevno delo.

Med žrtvami Britančevega prebijanja navzgor je bil tudi Max Verstappen. Mladi Nizozemec se je v prvem krogu dotaknil Mercedesa pri prehitevanju, slabše pa jo je odnesel njegov Red Bull, saj je s prazno pnevmatiko komajda prišel do boksov in nato dirke ni končal. Tako kot ne drugi voznik avstrijske ekipe, saj je z ničlo dirko končal tudi Avstralec Daniel Ricciardo.

Na koncu je odločila taktična poteza Ferrarija, ki se je odločil, da bo tvegal z le enim postankom pri Vettlu. Do konca dirke je tako moral voziti na že zelo izrabljenih mehkih pnevmatikah, tveganje pa se je izšlo. A če bi dirka trajala kakšen krog več, bi verjetno Nemec klonil.

"Mislim sem, da bo konec možnosti, če bom šel še enkrat v bokse. Potem pa smo se odločili za spremembo in sklenil sem, da bom kar največ skušal iztržiti z gumami, ki sem jih imel takrat. Bilo je tesno, ampak na srečo se je izšlo. Valtteri je bil zelo blizu, a ko sem malo pred ciljem preračunaval njegove čase in svoje, sem verjel, da lahko ostanem prvi," je dejal presrečni zmagovalec.

Danes sta dva dirkača praznovala jubilej: Vettel je 200. nastop v formuli 1 kronal z zmago, Hamilton pa 100. za Mercedes s tretjim mestom. Za najboljšo trojico pa je bil nadvse vesel tudi novinec Pierre Gasly, Francoz v Toru Rossu je končal tik pod stopničkami, peti pa je bil Danec Kevin Magnussen s Haasom.

Vettel ima po dveh dirkah vseh 50 možnih točk v skupnem seštevku SP; Lewis Hamilton je drugi s 33, Bottas pa tretji z 22.

Tekmovanje se bo nadaljevalo že naslednji teden s preizkušnjo v kitajskem Šanghaju.

Izidi (57 krogov, 308,238 km):
 1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)         1:32:01,940
(povp. hitrost: 201,025 km/h)
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)             + 0,699
 3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                6,512
 4. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)             1:02,234
 5. Kevin Magnussen (Dan/Haas)                1:15,046
 6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)             1:39,024
 7. Fernando Alonso (Špa/McLaren)              1 krog
 8. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren)            1 krog
 9. Marcus Ericsson (Šve/Sauber)               1 krog
10. Esteban Ocon (Fra/Force India)             1 krog

* SP skupno (2)
- dirkači:
 1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)     50 točk
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      33
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     22
 4. Fernando Alonso (Špa/McLaren)      16
 5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)       15
 6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)      14
 7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)    12
  . Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)      12
 9. Kevin Magnussen (Dan/Haas)         10
10. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       8

- konstruktorji:
 1. Ferrari     65 točk
 2. Mercedes    55
 3. McLaren     22
 4. Red Bull    20
 5. Renault     15
 6. Toro Rosso  12
 7. Haas        10
 8. Sauber       2
 9. Force India  1
Značke: formula ena, sp, vettel

Članki iz rubrike