Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
19.08.2014 08:24:29
Deli članek:

Toro Rosso podpisal s šestnajstletnikom

autosport.com

V prihodnji sezoni bo za volanom moštva formule ena Tora Rossa sedel Max Verstappen, ki bo zamenjal francoskega dirkača Jeana-Erica Vergneja.

Le 16-letni Nizozemec se bo v ekipi pridružil Rusu Danilu Kvjatu. Priimek Verstappen se ljubiteljem formule ena prav gotovo zdi znan, saj je dirkal tudi Maxov oče Jos, ki je bil pred leti član Benettona in Tyrrella.

Max v letošnjem letu tekmuje v evropskem prvenstvu F3. "Najprej bi se za zaupanje rad zahvalil dr. Helmutu Marku in Red Bullu, ki mi bosta omogočila debi v formuli ena. To je moja želja že od sedmega leta, zato se mi bodo uresničile sanje," je dejal Max in dodal, da bi se rad zahvalil še nekaj ljudem, ki ga spremljajo vse od začetka njegove dirkaške kariere, pri tem pa je izpostavil očeta Josa. "Zelo trdo smo delali, da smo prišli do sedeža v formuli ena, dal bom vse od sebe, da bi bil uspešen v tem najvišjem razredu motošporta. Upam, da bomo z vrnitvijo imena Verstappen v formulo ena obudili stare spomine in da bomo imeli veliko navijačev na dirkališčih po vsem svetu."

Šef ekipe Toro Rosso Franz Tost je navdušen nad Verstappnovim potencialom, prav tako pa se ni pozabil zahvaliti Vergneju za njegov prispevek v triletnem sodelovanju z moštvom. "Veseli smo, da lahko v naši družini pozdravimo Maxa. Izjemno je videti, kako uspešen je Red Bullov program za mlade dirkače. Max je eden najboljših dirkačev nove generacije in verjamemo, da je dovolj zrel in psihično močan, da se uspešno spopade z novimi izzivi. Že letos je pokazal, kako dobro se znajde v težkih razmerah."

Skozi Red Bullov program sta šla tudi štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel in njegov moštveni kolega Avstralec Daniel Ricciardo.

Max bo prihodnji mesec dopolnil sedemnajst let in verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo postal najmlajši dirkač v zgodovini formule ena.

Pred njim je bil ta dosežek v lasti Jaimeja Alguersuarija, ki je leta 2009 za Toro Rosso debitiral z devetnajstimi leti in 125 dnevi. Kvjat pa je postal najmlajši voznik z osvojeno točko, marca letos je VN Avstralije pri devetnajstih letih končal na devetem mestu.