Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
18.08.2014 20:13:58
Deli članek:

Dugonjić na začetku brez pravega občutka

Arsen Perić

Slovenski plavalec med najboljših osem s šestim časom.

Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je prvi dan tekmovanj uvrstil v svoj prvi finale na EP v Berlinu. V disciplini 100 m prsno je plaval 1:00,87 in se v finale uvrstil s šestim časom.  Finale je na sporedu jutri popoldan ob 18.34. Razred zase je bil z dosežkom 58,68 Britanec Adam Peaty, ki je za vsega štiri stotinke sekunde zgrešil evropski rekord.

Težko ulovljivi bodo tudi drugi Britanec Ross Murdoch (59,33), Litovec Giederius Titenis (59,35) in Madžar Daniel Gyurta (59,58), ki so vsi plavali boljše od slovenskega rekorda. Na razdalji 50 m prsno bo sicer Damir v petek oziroma v soboto branil naslov evropskega prvaka.

"Zelo sem vesel finala. Samo plavanje je bilo boljše kot zjutraj, že sam skok je bil boljši in tudi počutil sem se bolje ter se na koncu kar suvereno uvrstil v finale. Morda na drugih 50 metrih na začetku nimam tistega pravega občutka. Jutri nimam česa izgubiti. Prvi trije so bili zelo hitri in zdaj mi ostane, da presenetim samega sebe. Dal bom vse od sebe, a moram biti tudi sproščen, uživati v dirki in skušati presenetiti. Izgubiti nimam kaj," je po nastopu dejal Dugonjič. Vlogo favorita prepušča Peatyju, a sam pravi: "V finalu obstaja tudi možnost, da bodo nekateri plavali slabše kot doslej. Jaz bom napadel, grem na zlato, na koncu pa bomo videli, kaj bo."

O počasnem začetku na prvih 50 metrih pa je plavalec dodal: "Zdelo se mi je sproščeno. Jutri bom moral plavati precej hitreje, saj je težko nadoknaditi sekundo ali pa sekundo in pol zaostanka."

DAMIR SE BOJI ZAČETI
Bolj kritičen je bil njegov trener Matija Medvešek. "Damir se boji začeti, ker ne ve, kaj se bo zgodilo na drugih 50 metrih. Jutri mora začeti agresivno, sicer lahko vnaprej rečemo, da bo peti, šesti ali sedmi. Samo s tveganjem mu lahko uspe. Začeti mora nekje med 28,0 in 28,3, tekmecev ne sme spustiti naprej in potem se bo na drugih 50 metrih z njimi lahko boril za medalje. Iz ozadja z velikim zaostankom bo to neizvedljivo." A Medvešek je bil po drugi strani zadovoljen tudi s finalom, saj ve, da je njegov varovanec kanček slabše pripravljen kot lani, kar si v ostri konkurenci evropskega plavanja lahko privoščijo le najboljši.