Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
30.07.2014 11:08:43
Deli članek:

Osem ur Suzuke v znamenju kaosa

Na Japonskem se je na legendarni dirki Osem ur Suzuke končala druga preizkušnja za svetovnega prvenstva v vztrajnostnem motociklizmu, na kateri je kot edini Slovenec nastopal Janez Prosenik (AMD Trebnje). Janez tekmuje za francosko ekipo Team Flembbo na kawasakiju v razredu superbike.

Prosenik je vozil v ekipi s Francozom Laurentom Demareyjem in Italijanom Emillianom Bellucijem.

Na Japonskem je dirka res nekaj posebnega, saj se je letos udeležilo kar 71 ekip, vsaka pa ima po tri voznike. Bilo je tudi veliko znanih imen iz razreda motoGP in prvenstva superbike. Dirka je zahtevala najboljšo mogočo pripravljenost, saj so bile temperature okoli 40 stopinj, vlaga pa je bila več kot 90-odstotna, tako da so bile razmere res težke tako za voznike kot za motorje.

Vse skupaj se je začelo v četrtek z prvimi prostimi treningi. Tekmovalci so najprej spoznavali progo, saj je ena daljših in bolj zahtevnih v koledarju, nato pa so morali nastaviti motorje. V četrtek Janezova ekipa ni imela prav veliko sreče z nastavitvami, saj nikakor niso našli pravih nastavitev motorja.

V petek so bili dopoldan prosti treningi in popoldan kvalifikacije, zvečer pa nočni treningi. Kvalifikacije je ekipa Team Flembbo končala na 37. mestu. Imeli so veliko težav, saj se je najprej Proseniku polomilo zadnje vzmetenje in tako izkusil vroč japonski pesek. Imel pa je veliko srečo, saj niti Janez niti motor nista bila poškodovana. Kasneje je v kvalifikacijah padel še drugi voznik, ki se tudi ni poškodoval. Od vse treh dirkačev je Janez vozil najhitrejši krog in izboljšal lanski rezultat. Verjetno bi bil še hitrejši, če se mu ne bi tik pred hitrim krogom zgodila nesreča z vzmetenjem in tako predčasno končal kvalifikacije.

Zvečer so bili na razporedu še nočni treningi, ki pa ne vplivajo na kvalifikacije, ampak služijo zgolj spoznavanju proge, ko se dirka prevesi v noč. V soboto so bili popoldne le še zadnji prosti treningi in nato v nedeljo dirka.

Dirka se je začela ob 11:30 po lokalnem času. Vendar pa je že v ogrevalnem krogu začel zalivati monsunski dež in dirka je bila prekinjena še pred začetkom in prestavljena za uro. Start je bil nato ob 12.30, dirka pa je bila skrajšana na sedem ur. Razmere so bile za vse zelo zahtevne, saj nihče ni treniral v dežju, zato so morali biti vozniki zelo previdni. Dirko je začel Janez Prosenik, sledil je Belluci, kot tretji pa je vozil Demarey. Vmes se je proga osušila, se še enkrat zmočila in proti koncu spet osušila. Team Flembbo je tako napredoval na 27. mesto, pol ure pred koncem pa se je v Francoza zaletel tekmovalec iz nasprotne ekipe in tako uničil sanje o vrhunskem rezultatu. Motor je mehanikom uspelo popraviti v četrt ure in tako je ekipa končala dirko na še vedno odličnem 41. mestu.

Ekipa je bila zadovoljna z vožnjo in s tem, da so jo sploh končali, kljub temu pa zelo razočarana zaradi zapravljene priložnosti.

"S koncem tedna sem zelo zadovoljen. Dal sem vse od sebe in tudi časi so bili dobri. Cel čas sem vozil hitre kroge in s tem sebi dokazal da sem dobro pripravljen. Razočaran sem le zaradi padca za katerega nismo bili krivi, toda tak je šport. Najbolj sem ponosen, da sem lahko vozil skupaj z legendarnimi imeni kot so Kevin Schwantz, Randy De Punet Brock Parks in ostali, kar mi res veliko pomeni. Upam, da bomo imeli na prihodnji dirki, čez mesec dni v Oscherslebnu, več sreče," je po dirki povedal Prosenik.
Galerija