Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
09.07.2014 14:25:15
Deli članek:

Končni cilj Amerika

Potem ko je lani Klemen Gerčar osvojil naslov svetovnega prvaka v zdaj ukinjenem razredu MX3, letos slovenski motokrosistični voz uspešno vleče naprej šele 17-letni Tim Gajser iz Makul pri Slovenski Bistrici.

Potem ko je lani Klemen Gerčar osvojil naslov svetovnega prvaka v zdaj ukinjenem razredu MX3, letos slovenski motokrosistični voz uspešno vleče naprej šele 17-letni Tim Gajser iz Makul pri Slovenski Bistrici.

Tim tekmuje v razredu MX2, kjer vozijo vozniki, stari do 23 let, sam pa je pri svojih letih najmlajši voznik na dirkah za svetovno prvenstvo. Leta pa niso ovira, da se ne bi že v svoji prvi sezoni, ko celotno sezono nastopa v konkurenci SP, boril za najvišja mesta. Trikrat je vožnjo končal na drugem mestu, prvič na VN Španije in nato še dvakrat na VN Nemčije v Teutschenthalu, kar ga v seštevku po enajstih dirkah uvršča na šesto mesto s 313 osvojenimi točkami.

"Bil je že čas, da mi je uspelo konstantno odpeljati dve enako dobri tekmi. K uspehu je veliko pripomogel tudi zelo dober start. Na naslednjih dirkah bi se rad še bolj približal najboljšim v skupnem seštevku. Pred sezono sem si za cilj zastavil, da sezono v SP končam med deseterico, zdaj je ta cilj peterica," mu je po zadnjih dirkah še narasla samozavest.

Dirkanje s starejšimi dirkači od sebe je za Tima tudi dobra šola. "Zame te dirke definitivno pomenijo nabiranje izkušenj. Vsekakor je plus, če lahko voziš s starejšimi vozniki, ki imajo teh izkušenj neprimerno več. Od njih se lahko samo kaj naučim," je vesel mladenič, ki trenira pod nadzorom očeta Bogomira; tudi on je bil nekdaj kar uspešen dirkač.

"Z njim sva ves čas skupaj in me pozna bolj kot kdorkoli drug. Najino dobro sodelovanje se odraža tudi v rezultatih,!" je Tim vesel očetove pomoči.

arhiv Ekipe

Dijak srednje ekonomske šole v Slovenski Bistrici, kjer je uspešno zaključil tretji letnik, trenira vsak dan šest ur dnevno; počitek si vzame le dan po tekmi, ki ga nameni regeneraciji.

"Zjutraj odtečem šest ali sedem kilometrov, kar traja od pol do ene ure. Nato grem za dve uri na fitnes, potem pa sem še tri ure na motorju," opisuje svoj vsakdanjik.

Timovo nadarjenost so opazili tudi pri tovarniški ekipi Honde, kjer so pogodbo z njim nedavno podaljšali še za naslednji dve leti. "Honda mi pokrije vse stroške, v Sloveniji nimam svojih sponzorjev. Tako se lahko v miru posvetim samo dirkanju," je zadovoljen dirkač, ki si na dolgi rok najprej obeta naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, nato pa tudi prehod v najmočnejšo motokrosistično kategorijo MXGP.

Naslov svetovnega prvaka so moje sanje, nato pa bi se res rad preizkusil še v MXGP. Dolgoročna želja pa je nastopanje na dirkah superkrosa v ZDA. Gre za dvoranske superkrose, ki si jih ogleda tudi po stotisoč ljudi," si obeta zagotovo najbolj popularen vaščan Makul, ki ne skriva, da mu popularnost godi.