stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(lt)
(lt)
0 04.01.2023 11:20:33

Za uvod v leto 2023 doma proti Bietigheimu

Darja Dmitrijeva, s šestimi zadetki najbolj razpoložena tigrica na oktobrski tekmi proti Bietigheimu
RK Krim Mercator
Novo leto, novi izzivi in novi cilji. A ne za rokometašice Krima Mercatorja, ki bodo konec tedna le nadaljevale zastavljeno pot med evropsko rokometno elito.

Ekipa SG BBM Bietigheim je tista, ki bo varovankam črnogorskega strokovnjaka Dragana Adžića kot naslednja stala nasproti. V nedeljo, 8. januarja, ob 16. uri bo namreč v dvorani Tivoli na sporedu tekma 10. kroga lige prvakinj EHF.

Aktualne prvakinje nemške bundeslige so sicer po vročem in za marsikoga presenetljivem začetku sezone, ko so evropske tekmice premagovale kot po tekočem traku (padli so Banik Most, FTC-Rail Cargo Hungaria in Vipers Kristiansand), po daljšem reprezentančnem premoru, ki je potekal v sklopu evropskega rokometnega prvenstva za ženske, padle v manjšo krizo. Nemška zasedba v slovensko prestolnico prihaja po nizu štirih tekem brez zmage. Nazadnje je parket nasmejanih obrazov zapustila prav proti krimovkam, ki pa so pred nedeljskim srečanjem v ugodnejšem položaju. Samozavestne in dodatno motivirane po nedavni zmagi na gostovanju pri francoskem Brestu, neposrednih tekmicah v boju za napredovanje iz skupinskega dela najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Zadnja zmaga na prvi evropski tekmi novega leta ima dolgo brado

Da bi podaljšali niz neporaženosti, bodo v ljubljanski zasedbi v prvi vrsti poskušali popraviti vtis z oktobrskega gostovanja iz predmestja Stuttgarta, kjer so krimovke doživele najvišji poraz (30:23) v tej evropski sezoni. Poleg tega bodo poskušali izkoristiti priložnost za ponovitev uspeha izpred devetih let, ko so novo leto na evropskem parketu odprli z zmago. Takrat (leta 2014) so doma s 24:18 premagali norveški Larvik, zdaj pa jim bodo nasproti stale Nemke.

Trenutno četrtouvrščena ekipa skupine A lige prvakinj ima po devetih tekmah na svojem računu 10 točk. Ljubljančanke so sicer zbrale štiri manj, a lahko nov par v svojo statistiko dodajo že v nedeljo. V hramu slovenskega športa bodo tigrice za uspešen skok v leto 2023 potrebovale tudi podporo s tribun. Ljubitelji rokometa si lahko svoje vstopnice že zagotovite na mojekarte.si.

Evropsko priznanje za Krimovo družino

Žensko evropsko prvenstvo 2022 z zaključkom v Ljubljani ne bo kar tako pozabljeno. Poleg tega, da je slovenska prestolnica prvič v zgodovini gostila tako veliko žensko športno tekmovanje, se s posebnim priznanjem lahko pohvali tudi ljubljanski rokometni kolektiv, ki domuje v Areni Stožice. Krimova družina je imela namreč na prvenstvu stare celine največ svojih predstavnic med vsemi evropskimi klubi.

Med 4. in 20. novembrom so barve 16 udeleženih reprezentanc branile 304 rokometašice, ki v klubskih dresih sicer nastopajo v 17 različnih državnih ligah po Evropi. Največ si jih kruh služi v Romuniji, kar 49, od tega jih 22 igra v ligi prvakinj (11 za CSM Bucuresti in 11 za CS Rapid Bucuresti). A 11 rokometašic ni največ, kar jih je katerikoli klub najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja poslal na nedavno tekmovanje. Krim Mercator je imel tam še več svojih predstavnic! Osem v slovenski izbrani vrsti, dve v srbski ter po eno v črnogorski in poljski. Skupaj kar 12.

"V klubu stremimo za tem, da z našimi igralkami tvorimo ogrodje slovenske ženske rokometne izbrane vrste, poleg tega nam je vselej v zadovoljstvo, ko vpoklic v državno reprezentanco dobijo tudi naše tuje rokometašice. Da je na preteklem evropskem prvenstvu nastopilo 12 krimovk, je za nas izjemno. Klubu s sicer dolgo in bogato evropsko zgodovino se je danes težko kosati z evropskimi rokometnimi velesilami, a številke potrjujejo, da pot, po kateri stopamo, vodi v pravo smer. In prav na to smo v Krimovi družini zelo ponosni!" poudarja športna direktorica Deja Ivanović.

Za primerjavo ... V močni danski ženski rokometni ligi nastopa 39 igralk s preteklega evropskega prvenstva, v francoski 38, v nemški 34. Na Norveškem, od koder prihajajo aktualne dvakratne evropske klubske prvakinje, jih igra (le) 13. 

Galerija

Članki iz rubrike