testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 07.09.2017 15:54:31

Rokometni prvoligaši napovedujejo zanimivo sezono

Nikola Miljković
S petkovo tekmo Slovan - Herz Šmartno, ki bo ob 18.30, se bo začela nova sezone moškega rokometnega državnega prvenstva.

Naslov v 1. ligi NLB bodo branili štirikratni zaporedni prvaki, igralci Celja Pivovarne Laško, ki pa se bodo zaradi igranja v ligi prvakov in ligi Seha tako kot Gorenje Velenje tekmovanju pridružili šele v končnici. Tekmovalni sistem prvenstva bo nekoliko spremenjen v primerjavi s prejšnjo sezono. V prvem delu bo po dvokrožnem sistemu nastopalo deset ekip (Riko Ribnica, Urbanscape Loka, Koper 2013, Krka, Maribor Branik, Jeruzalem Ormož, Trimo Trebnje, Dobova, Slovan in Herz Šmartno).

Najboljše štiri ekipe iz rednega dela se bodo ob Celjanih in Velenjčanih uvrstile v končnico za prvaka, preostalih šest pa v skupino za obstanek. V obeh skupinah bo na sporedu dodatnih deset krogov, vse ekipe pa bodo v končnico prenesle točke, ki so jih osvojile v rednem delu državnega prvenstva.

Najboljša slovenska kluba bosta - tako kot v minuli sezoni - končnico začela z enakim številom točk kot prvouvrščena zasedba v rednem delu, iz prvoligaške druščine pa bosta izpadli dve najslabši ekipi iz skupine za obstanek.

Tako pri Celjanih kot Velenjčanih pričakovano napovedujejo boj za prvaka, pri Slovanu, Šmartnem in Dobovi si želijo predvsem obstanek v ligi, vsi preostali pa merijo na ligo za prvaka. "Menim, da bodo v borbi za ligo za prvaka Koprčani, Mariborčani, Krka, Ribnica, Škofja Loka in Ormož ... To so v tem trenutku tisti klubi, ki povsem realno računajo na ligo za prvaka. Ampak veliko faktorjev bo odločalo, forma, sistem, poškodbe, ki jih nikomur ne želim. Sezona je dolga, dogajalo se bo marsikaj in mislim da si bodo na koncu tisti, ki bodo prišli med štiri, to tudi zaslužili," meni trener Celja Branko Tamše.

Podobno pravi tudi novi strateg Gorenja Željko Babić: "Težko je govoriti. Toda med favoriti - glede na igralce in klube - ob Velenju in Celju, ki se bosta pozneje priključila, vidim vedno nevarno Ribnico, Maribor, ki ima dobrega trenerja Marka Šibilo, dobro ekipo in tradicijo, Koper s selektorjem Veselinom Vujovićem, ki je odličen trener in ima uigrano ekipo ... Težko je govoriti, kdo bo še v igri. Vedno je težko napovedati, je pa tudi Krka vedno neugodna. Tako kot borba za prvaka bo huda tudi borba za četrto mesto in ligo za prvaka. Vsak, ki bo med štirimi, bo zelo dober. Prvenstvo se ne bo odločalo na tekmah med nami in Celjem, ampak na tem, kdo bo boljši v gosteh. To si upam napovedati."

veselin vujovic
Martin Metelko

Po prihodu Vujovića v Koper tudi Primorce vsi vidijo med kandidati za visoka mesta, od tega ne bežijo niti v koprskem taboru. "S prihodom Veselina Vujovića so se vsem ambicije povečale. Želimo si korak naprej. Zdaj bomo tretje leto v prvi ligi, dvakrat smo bili četrti. Trener je pravi, da naredimo preskok," je ob današnji predstavitvi v Ljubljani pred sezono povedal izkušeni krilni rokometaš Kopra Uroš Rapotec in se ozrl tudi na to, kdo bodo glavni tekmeci za štiri mesta in ligo za prvaka: "Mislim, da vsak lahko premaga vsakogar. Treba bo vsako tekmo odigrati pametno. Vsi smo se dobro pripravili, tako da bo res treba dati maksimum na vsaki tekmi, če bomo želeli v ligo za prvaka. Nekatere ekipe so tu sicer v prednosti. Maribor se je zelo okrepil, Urbanscape Loka je ostala ista, Ribnica kljub temu, da je izgubila dva, tri igralce, je našla dostojne zamenjave. Tu je še Krka z vedno neugodno ekipo ... Pa tudi v Dobovi in Trebnjem je vedno težko igrati. Težko je reči, kdo bo na koncu med prvih šest."

Vsi pa med favorite za ligo za prvaka uvrščajo tudi Maribor, za katerega bo po novem igral tudi izkušeni Luka Žvižej. Ta ob svojem klubu za boj za ligo za prvaka vidi še Ribnico, Koper, Krko, Trebnje in Jeruzalem Ormož. "V bistvu so vse ekipe kar izenačene. Prvi del sezone bo zelo zanimiv. Ne smemo podcenjevati niti Dobove, niti Šmartnega, niti Slovana, Loke ... Čaka nas zanimiva sezona in težko delo, da vsi izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali. Vsi namreč ciljamo čim višje, le štiri mesta so na voljo za ligo za prvaka, tako da se obeta trd boj," pravi Žvižej.

V 1. krogu bodo v soboto na sporedu še obračuni Trimo Trebnje - Koper 2013, Jeruzalem Ormož - Riko Ribnica, Dobova - Urbanscape Loka in Krka - Maribor Branik.

Značke: rokomet, dp

Članki iz rubrike