cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

STA
STA
0 06.02.2024 11:42:38

Kakšna bi bila vaša idealna skupina? Uefa bo v četrtek opravila žreb, Slovenija v tretjem bobnu z ...

Evropska nogometna zveza Uefa bo v četrtek ob 18. uri v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v ligi B, na žrebu pa bo v tretjem bobnu skupaj z Irsko, Albanijo in Črno goro. Tekmovanje se bo začelo septembra.

V ligi B bo tako kot prej 16 reprezentanc, ki bodo igrale v štirih skupinah. Ob že omenjenih ekipah v bobnu 3 so še v bobnu 1 Avstrija, Češka, Anglija in Wales, v 2 Finska, Ukrajina, Islandija in Norveška, v bobnu 4 pa Gruzija, Grčija, Turčija in Kazahstan. Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh.

V najvišji ligi, ligi A, bodo branilka naslova Španija, Hrvaška, Italija, Nizozemska (boben 1), Danska, Portugalska, Belgija, Madžarska (boben 2), Švica, Nemčija, Poljska, Francija (boben 3) ter Izrael, BiH, Srbija in Škotska (boben 4).

V ligi C bodo Romunija, Švedska, Armenija, Luksemburg (boben 1), Azerbajdžan, Kosovo, Bolgarija, Ferski otoki (boben 2), Severna Makedonija, Slovaška, Severna Irska, Ciper (boben 3), Belorusija, Litva ali Gibraltar, Estonija in Latvija (boben 4), v ligi D pa Litva ali Gibraltar ter Moldavija (boben 1), Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn (boben 2).

Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10. do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra.



Tako imenovani play-off, ki je novost v tekmovanju, bo med 20. in 25. marcem 2025, takrat bo tudi četrtfinale lige A. Zaključni turnir bo med 4. in 8. junijem 2025, gostila ga bo ena od udeleženk.

V play-offu za obstanek oziroma napredovanje iz ene v drugo ligo, bodo tretjeuvrščene ekipe iz lige A igrale proti drugouvrščenim iz lige B, tretjeuvrščene iz lige B proti drugouvrščenim iz lige C, najboljši dve četrtouvrščeni ekipi iz lige C pa proti drugouvrščenima v ligi D. Zmagovalci skupin v ligah B, C in D sicer avtomatsko napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa padejo v eno ligo nižje.

V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju. Ob Španiji so doslej ligo narodov osvojili še Portugalci in Francozi.

Ob rednih kvalifikacijah bo tudi liga narodov 2024/25 ponudila dodatne možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2026. Za zadnja štiri mesta se bo potegovalo 12 drugouvrščenih ekip iz kvalifikacij ter štiri najbolje rangirane zmagovalke skupin lige narodov, ki jim ne bo uspelo priti na SP prek rednih kvalifikacij.

Članki iz rubrike