Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
1 05.09.2017 20:43:35

Leicester se skrije oziroma neverjetna sirijska pravljica

Reuters
Reprezentanca Sirije piše neverjetno pravljico in koraka proti mundialu v Rusiji, pa čeprav v njihovi državi že nekaj let divja krvava vojna in se žrtve štejejo v tisočih, begunci pa v milijonih.

Njihova država je v razsulu, ujeta v peklu več kot šest let trajajoče državljanske vojne in danes praktično obstaja le še na papirju. Številna mesta so danes le še kupi ruševin, vojna je terjala približno 470 tisoč smrtnih žrtev, več kot 5 milijonov ljudi je moralo zapustiti svoje domove, številni so se odpravili na križev pot proti Evropi.

Državljanska vojna v Siriji je povzročila največjo humanitarno in migracijsko krizo vse od konca druge svetovne vojne. In sredi vsega tega pekla sirski nogometaši pišejo pravljico, vsem pričakovanjem navkljub so namreč še vedno v igri za uvrstitev na mundial v Rusiji.

V stalnem izgnanstvu so že vse od decembra 2010, 56 tekem oziroma 2449 dni, če smo natančni. Svoje "domače" tekme igrajo v v Maleziji, ponavadi pred nekaj sto, včasih morda 1000 ljudmi. V sirski izbrani vrsti boste zaman iskali znana imena, izbranci selektorja Aymana Hakeema si kruh ne služijo v Evropi, ampak v Egiptu, Saudski Arabiji, Omanu, Katarju, na Maldivih in na Kitajskem, nekaj pa tudi v domači ligi, ki, verjeli ali ne, še vedno živi.  



In takšna od doma pregnana ter iz neznanih imen sestavljena reprezentanca je še vedno v igiri za SP 2018. Vse je sicer kazalo, da se bo njihova pravljica v torek popoldne končala, na gostovanju v iranskem Teheranu so zaostajali z 1:2, sodnik pa je že pogledoval na uro. A tekla je tretja minuta sodniškega podaljška, ko so uspeli izenačiti za zgodovinski podvig. Pravljica se nadaljuje.

Še daleč je sicer svetovno prvenstvo, zdaj jih namreč čakajo dodatne kvalifikacije, ko bo na drugi strani mogočna Avstralija, v primeru zmage pa še obračun s četrtouvrščeno ekipo srednjeameriških kvalifikacij (Honduras, Panama ali ZDA). Še daleč je Rusija, glede na stanje/sranje v državi bi še vedno rekli, da je to misija nemogoče, toda kdo bi si po drugi mislil, da bodo prilezli že do tu, kjer so.

Svojim rojakom predstavljajo žarek upanja na boljši jutri. Če bi se dejansko uvrstili na mundial, bi bil to podvig brez primere, podvig, ki bi zasenčil celo tistega od Leicestra, ko so lisice osvojile Premier ligo. Malo jih je, ki jim tega ne bi privoščili. In, navsezadnje, kakšna zgodba bi to bila... Pepelkina zgodba.

Članki iz rubrike