stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 06.11.2023 13:11:55

Dikaiulakos: Igralke morajo prevzeti odgovornost ob odsotnostih

Martin Metelko
Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco ta teden čakata prvi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2025. V reprezentanci zaradi poškodbe ni kapetanke Teje Oblak, v nedeljo je odpadla še Hana Ivanuša, a je selektor Georgios Dikaiulakos prepričan, da bodo njegove varovanke lahko nadomestile kadrovski primanjkljaj.

Slovenke so priprave začele v nedeljo, danes pa so na medijskem terminu razkrile pričakovanja pred kvalifikacijskima tekmama v četrtek (18.00) v gosteh proti Madžarski in nato še v nedeljo (17.30) doma proti Bolgariji.

Grški strokovnjak na slovenski klopi bo najbolj občutil odsotnost Teje Oblak. "Nadaljujemo prenovo ekipe z mladimi in nadarjenimi igralkami. Verjamemo, da bodo odnesle veliko iz te akcije, po drugi strani pa so tu, da nekaj dodajo reprezentanci. Še vedno je pred nami nekaj ovir, z nami ni kapetanke Teje Oblak, kar je izguba. A to bomo skušali zakrpati z ekipno igro in igralkami, ki bodo morale prevzeti določeno odgovornost," je na medijskem terminu dejal 54-letni Grk.

Tako meni tudi izkušena Eva Lisec. "Vajeni smo tega, da nismo v polni postavi. Ne gledamo na to, koga ni. Imamo novo, mlado ekipo, pripravljamo se pravzaprav na evropsko prvenstvo. Cilj je uvrstitev nanj."

Ob odsotnosti kapetanke bo način igre drugačen, priznava Dikaiulakos, saj je šlo vse skozi roke Teje Oblak: "Ne morem reči, da imamo veliko časa. Imamo ga, kolikor ga pač imamo. Igralke so opravile domačo nalogo in se določene napade naučile že pred prihodom sem."

Za trenutek se je dotaknil tudi postopka za naturalizacijo ene od tujih košarkaric. Ta je bil neuspešen pred domačim EP, a grški trener upa, da bo vsaj do naslednjega cikla tekem čez eno leto stanje drugačno. Slovenke so domače EP po neuspeli naturalizaciji ene od Američank ter po dogajanju okrog Nike Barić junija sklenile brez zmage. Kljub temu selektor ne čuti večjega pritiska.

"Pritisk je del naših življenj, zato se z njim ne ukvarjamo dnevno. Imamo pa obveznost, da damo vse od sebe, zastopamo državo ter skušamo dvigniti košarko v Sloveniji na višjo raven," je začel grški strokovnjak in dodal: "Evropsko prvenstvo je bila dobra izkušnja, čeprav nismo imeli popolne ekipe. Morali smo opraviti veliko prilagoditev, vsi so morali dati več, kot so verjeli, da so bili sposobni. Ni pritisk, da moramo zdaj kaj popraviti. Na vsakem treningu si ga nalagamo, saj želimo biti boljši."

eva lisec
Martin Metelko

Poglavje domačega EP je tudi za Evo Lisec deloma zaprto, a spomin nanj še boli: "Evropsko prvenstvo ... boli. Ampak tukaj smo spet, da naredimo nekaj novega. Imamo veliko novih punc, ki so prihodnost košarke. Imamo dobro mešanico izkušenj in mladosti. Lepo je, da smo spet nazaj, da smo se zbrale in igramo za Slovenijo."

Temelji za dobre nastope so postavljeni, meni izkušena igralka ruske Nike: "Na evropskem smo bili brez Nike Barić, a smo vseeno nekaj odigrali. Mislim, da bodo punce (brez Teje Oblak, op. STA) na njeni poziciji znale prevzeti odgovornost in odigrale, kot morajo. Imamo mlado ekipo, novo energijo, kar tudi ni slaba stvar."

Ena od novink je tudi Hana Sambolić. Članica Aksona Ilirije je trenutno ena najbolj vidnih predstavnic domačega košarkarskega prvenstva. "Vpoklic mi ogromno pomeni. Bila sem presenečena, a tudi zelo vesela. Dala bom vse od sebe, da se dokažem trenerju in dobim kakšno minuto," pravi 19-letnica.

Z ostalimi novinkami se hitro vklaplja v reprezentanco. "Na skrivaj sem upala na vpoklic, saj so moje sanje, da bi igrala za reprezentanco. Ker sem novinka, je vse še novo. Vzdušje je super, punce so 'top', vse so nam povedale, predstavile, tako da je uvajanje kar hitro potekalo," je še za konec dodala Hana Sambolić.

Članki iz rubrike