stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
1 02.10.2023 16:41:28

Slabe novice za slovenske ljubitelje košarke, Dončića ne...

FIBA
Slovenija ne bo kandidirala za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskem košarkarskem turnirju prihodnje leto v Parizu, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

Rok za oddajo kandidatur je potekel konec septembra. Pri Košarkarski zvezi Slovenije se niso odločili za oddajo vloge pri Mednarodni košarkarski zvezi za izvedbo olimpijskega kvalifikacijskega turnirja.

Po koncu septembrskega svetovnega prvenstva je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zbranim slovenskim novinarjem v Manili sicer omenil, da vodstvo zveze razmišlja o oddaji kandidature za organizacijo enega izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev, vendar je KZS na koncu sprejela odločitev, da za organizacijo ne bo kandidirala.

"Naši košarkarji bi si gotovo zaslužili, da bi olimpijsko vozovnico lovili na domačih tleh in pred polno dvorano slovenskih navijačev. Na Košarkarski zvezi Slovenije smo v tej smeri tudi zelo resno razmišljali. Po opravljenih razgovorih pa smo prišli do realnega zaključka, da trenutne razmere, časovni okvir za pripravo in izvedbo kvalifikacij ter dejstvo, da smo pred dobrimi tremi meseci gostili žensko evropsko prvenstvo, ne omogočajo izvedbe še enega izjemno velikega košarkarskega dogodka v tako kratkem časovnem razmaku. Tako se bomo v nadaljevanju usmerili k evropskemu prvenstvu leta 2029, kjer bi radi gostili vsaj eno izmed skupin," je ob tem povedal predsednik KZS Erjavec.

Poleg gostiteljice Francije so si na SP nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 priigrale reprezentance Nemčije in Srbije kot najvišje uvrščeni evropski ekipi, Kanade in Združenih držav Amerike kot najboljši reprezentanci Amerik na SP ter Japonske, Avstralije in Južnega Sudana kot najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin.



Ostale reprezentance bodo svojo vozovnico iskale na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo prihodnje leto na sporedu med 2. in 7. julijem.

Na štirih kvalifikacijskih turnirjih se sicer obeta hud boj za preostala mesta na OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo šest ekip, ki bodo za močno želeno uvrstitev na igre morale osvojiti kvalifikacijski turnir. Sloveniji je takšen podvig uspel leta 2021, ko je na turnirju v Litvi prišla do nastopa na igrah v Tokiu, svojega edinega na OI doslej.

V julijskih kvalifikacijah bodo nastopile Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Olimpijske igre v Parizu bodo med 26. julijem in 11. avgustom 2024.

Članki iz rubrike