Mobilna verzija
STA
STA

Rusi po zmagi nad Grki napredovali v polfinale

Po slovenskih in španskih košarkarjih so se v polfinale evropskega prvenstva v Turčiji uvrstili še Rusi, ki so v današnji prvi četrtfinalni tekmi v Istanbulu premagali Grke s 74:69 (17:24, 31:37, 51:53). Grčija se bo v petkovem polfinalu pomerila z zmagovalko drevišnjega dvoboja med Italijo in Srbijo, ki se bo pričela ob 20.30.

Grški košarkarji so imeli v prvem polčasu vse niti igre v svojih rokah, predvsem razpoložena pa sta bila krilni igralec Georgios Printezis in organizator igre Nick Calathes. Prvi je Rusom v uvodnih dvajsetih minutah nasul 12 točk, drugi pa je desetim točkam dodal še šest asistenc. Grki so v 15. minuti vodili za 13 točk (35:22), a so se jim Rusi v izdihljajih prvega polčasa približali in znižali na šest točk (37:31).

Izbranci ruskega selektorja Sergeja Bazareviča so v drugi polovici tekme močno dvignili raven svoje igre, predvsem se je razigral prvi zvezdnik Aleksej Šved, v 30. minuti so po dolgem času izenačili na 51:51, minuto kasneje pa povedli s 55:53. V trdi igri so bili vseskozi v prednosti Rusi in v 35. minuti povedli za sedem (67:60), lepo zalogo v točkah pa tri minute kasneje skorajda zapravili (66:68). V infarktni in malce kaotični končnici so vendarle ubranili majhno prednost in se prebili med štiri.

V ruski izbrani vrsti je bil strelsko najbolj učinkovit Šved, ki je dosegel 26 točk, Timofej Mozgov pa je prispeval 15 točk in deset skokov. V grški reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Calathes s 25 in Printezis z 19 točkami.

Značke: košarka , ep