Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
7 13.09.2017 13:08:37

Peter Vilfan brezkompromisno UDARIL po Fibi: To je katastrofa, sodijo ljudje ...

Slovenija potrebuje eno zmago, da osvoji medaljo, oziroma dve, da postane evropski prvak. Prvi odgovor bomo dobili v četrtek zvečer, ko se bo zasedba Igorja Kokoškova v polfinalu zoperstavila Španiji. Legenda slovenske košarka Peter Vilfan pravi, da je to najboljša slovenska reprezentanca v zgodovini in da se razen sodnikov nimamo česa bati.

"Po tekmi z Latvijo, ki je bil izjemno neugoden nasprotnik, sploh ne vidim reprezentance na tem evropskem prvenstvu, ki nas lahko premaga. Španija me ne skrbi. Ključno bo zaustaviti Sergia Rodrigueza in mislim, da imamo dovolj dobrih obrambnih igralcev, z Dragićem na čelu, da nam to uspe. Gasola nista več ista igralca kot pred leti. Ko sta skupaj na igrišču, se sploh ne ujameta. Prepočasna sta za nas. Ricky Rubio ni faktor. Če bomo Španijo prisilili v hitro igro, nima nobene možnosti," je uvodoma povedal Vilfan.

"To je najboljša reprezentanca, ki jo je imela Slovenija. Po imenih sicer ne, saj smo imeli nekoč v ekipi tudi po pet igralcev iz lige NBA in najboljših evropskih klubov, po tem, kako igra in funkcionira, pa brez dvoma. Goran je v zrelih letih in na svojem zadnjem evropskem prvenstvu želi pokazati, da je vrhunski igralec, pravi vodja. Dela to, kar prej ni. Šali se, pogovarja z novinarji, trenira in igra kot 'norc', pa še soigralcem pomaga in jih vodi. Luka Dončić, ki je fenomen in za katerega mi zmanjkuje pridevnikov, ima to srečo, da ima ob sebi takega Dragića, ki mu dovoli biti najboljši. Nato je tu še Klemen Prepelič, ki je v zadnjih letih dozorel in postal pravi ostrostrelec. Imamo Gašperja Vidmarja, ki igra najboljšo košarko v karieri, pozabiti pa ne smemo na Anthonyja Randolpha, ki je tej reprezentanci dal novo dimenzijo. On je zvezdnik Real Madrida, ki je prišel v slovensko reprezentanco in se ji popolnoma podredil. Na prvih tekmah je bil dokaj neopazen v napadu, a je v obrambi opravljal pomembne naloge. Proti Ukrajini se je prvič razigral, z Latvijo je naredil še korak naprej. Ima 211 centimetrov in res ne vem, kako ga bodo Španci zaustavili. Pa da na pozabimo, imamo še Blažića, Čančarja, ki bosta tudi slej ko prej eksplodirala," nadaljuje Vilfan.

vilfan_bobo_05.11.12
Bobo

Edino bojazen za Vilfana v polfinalu so sodniki. Zaradi nesoglasij v evropski košarki je Fiba Europe odslovila vse najboljše evropske sodnike, tako da tekme EP sodijo manj uveljavljeni delivci pravice. "To je katastrofa. Največje evropsko tekmovanje sodijo ljudje iz košarkarsko nerazvitih držav, celo iz drugih celin, kjer je igra precej drugačna. Nekdo je rekel, mislim, da sodniki v prvem delu EP niso naredili prevelike škode. Upam, da jim vajeti ne bodo ušle iz rok in da zaključek prvenstva ne bo v njihovi luči. Bodite prepričani, da bodo Španci močno pritiskali nanje. Pau Gasol vsakič, ko ne doseže koša, pogleda proti sodniku in krili z rokama. Od prve minute naprej bodo vršili pritisk in le upam lahko, da sodniki ne bodo nasedli."

Šestdesetletni Peter Vilfan je v Istanbulu komentator tekem za slovensko televizijo, sicer pa ima za razliko od zdajšnjih reprezentantov v svoji vitrini lepo zbirko medalj. Bil je svetovni prvak (1978), evropski podprvak (1981) in dvakrat bronast - na SP v Kolumbiji 1982 in EP v Italiji 1979. Za reprezentanco Jugoslavijo je zbral 121 nastopov (1977-1983), bil pa je tudi prvi kapetan slovenske reprezentance po osamosvojitvi.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike