Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 17.10.2017 16:47:31

Gregg Popovich: Donald Trump je brezčuten strahopetec

Profimedia
O nesoglasjih med ameriškimi športniki in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom je bilo prelitega že veliko črnila, zadnji kritik prvega moža ZDA pa je postal sloviti košarkarski trener Gregg Popovich, ki je v pogovoru za ameriško revijo "The Nation" dejal, da je "Trump brezčuten strahopetec, ki misli, da je lahko velik le, ko žali druge."

"V Beli hiši imamo patološkega lažnivca, ki intelektualno, čustveno in psihološko ni primeren za predsednika države, kar ve celoten svet," je ogorčeno dejal Popovich, ki ima dovolj Trumpovega nagnusnega sovražnega govora ter njegovih ksenofobnih, homofobnih in rasističnih izjav.

Oseminšestdesetletnega Popovicha so močno razburile nedavne Trumpove besede, potem ko se je znašel pod udarom kritik, ker dva tedna po smrti štirih ameriških vojakov v Nigru ni poklical njihovih družin. Trump trdi, da tega nista počela niti njegova predhodnika Barack Obama in George Bush mlajši, kar pa je po mnenju Popovicha velika laž.


Popovich je od leta 1999 trener košarkarjev San Antonia. Pod njegovim vodstvom je teksaška zasedba kar petkrat slavila v severnoameriški ligi NBA, kar trikrat pa je bil izbran za trenerja leta v NBA. Zavoljo svojih izjemnih strokovnih dosežkov je postal tudi član košarkarske hiše slavnih v Springfieldu.

V zadnjem obdobju se je onstran luže razplamtela "prava vojna" med nekaterimi največjimi zvezdniki ameriškega poklicnega športa in Trumpom. Spor se je začel, ko je prvi mož ZDA lastnike klubov v ameriški ligi NFL pozval, naj odpustijo vse igralce, ki med igranjem ameriške himne protestirajo. Poziv se je nanašal na potezo Colina Kaepernicka, nekdanjega podajalca ekipe San Francisco 49ers v ligi NFL, ki je v znamenje protesta ob številnih z rasizmom povezanih škandalih v ZDA ob izvajanju ameriške himne pokleknil, to pa - v znak podpore - delajo tudi drugi igralci v ameriškem nogometu.

V "vojno" so se vključili tudi nekateri drugi sloviti ameriški športniki, košarkarski zvezdnik LeBron James je Trumpa denimo označil kar za "klošarja", podprl ga je tudi upokojeni košarkar ekipe Los Angeles Lakers Kobe Bryant, ki je dejal, da že zgolj ime Trump deli in ustvarja jezo: "Njegove besede povzročajo razočaranje in sovraštvo, zato nikakor ni sposoben narediti Amerike znova velike."

Značke: košarka, nba, predsednik, zda

Članki iz rubrike