stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 07.03.2024 09:00:00

Poplava z neba popolnoma uničila trud organizatorjev

Martin Metelko
Žan je bil včeraj, ko se je oglasil pri nas, že potolažen. Čeprav je bil razočaran, ker ne bo mogel smučati na 63. Pokalu Vitranc, se zaveda, da se je proti naravi pač nemogoče boriti. Včeraj dopoldne je Kranjec še govoril, da bo prišel v Kranjsko Goro, da mora biti v Podkorenu, ko se bo poslovil Štefan Hadalin, vendar je bil precej v dvomih tudi glede slaloma. In popoldne je res prišla potrditev, da odpade tudi sobotna slalomska tekma.

NA VELIKO RAZOČARANJE SLOVENSKIH LJUBITELJEV SMUČANJA LETOŠNJEGA POKALA VITRANC NE BO

Prireditelji svetovnega pokala v Kranjski Gori so morali včeraj zaradi slabih snežnih razmer in toplega vremena odpovedati tudi moško slalomsko tekmo 63. Pokala Vitranc, ki naj je bila na podkorenski strmini na sporedu ta konec tedna v soboto. Že dan prej so odpovedali veleslalom. "Zaradi ekstremno močnega deževja v zadnjih 24 urah, ki je popolnoma uničilo progo, je slalom za svetovni pokal v Kranjski Gori odpovedan. Mednarodna smučarska zveza je delala na tem, da bi našla morebitno zamenjavo za odpadli tekmi v Kranjski Gori, vendar zaradi kratkega časovnega okna ni našla rešitve," so včeraj malce pred 16. uro zapisali na uradnem profilu na družbenem omrežju Mednarodne smučarske zveze.

Odpoved tekme bo pomenila največji finančni udarec za Smučarsko zvezo Slovenije, saj bo panogi alpsko smučanje tako manjkalo okrog 200.000 evrov iz naslova marketinških in televizijskih pravic. Organizatorji v Kranjski Gori bodo svoje stroške večinoma pokrili iz zavarovanja, je potrdil generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Srečko Medven. "Mi lahko mirno spimo," je dejal Medven.

"Vreme Pokalu Vitranc letos ni bilo naklonjeno. Potem ko je v torek vse kazalo na izvedbo slalomske tekme, je dež čez noč in v sredo dopoldne odplavil dobršen del snežne odeje ter jo zmehčal do te mere, da je ne bi mogli pripraviti za varno smučanje tekmovalcev," je pojasnil predsednik organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Gregor Benedik. "Mi smo vložili maksimalen trud, da bi tekmo obdržali, vendar je bila narava letos, po 23 letih, mnogo močnejša od nas. Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili. Ne preostane nam drugega, kot da vas vse povabimo na 64. Pokal Vitranc naslednje leto," je dodal nekdanji odlični slalomist, ki ima eno zmago v svetovnem pokalu, ko je slavil nad Sarajevom.

Še v ponedeljek so kranjskogorski prireditelji sicer pričakovali, da bodo nočne temperature nizke in da bodo lahko izpeljali obe tekmi. Razmišljali so o možnosti izvedbe dveh slalomov oziroma o veleslalomski tekmi na skrajšani progi z rezervnega starta. A vsi ti razmisleki so padli v vodo. Z odpovedjo Pokala Vitranc bo letos odpadla tudi tekma v spomin na prezgodaj umrlega smučarja in trenerja Draga Grubelnika. Obenem so smučarji z odpovedjo tekme v Podkorenu ostali brez zadnjih tekem svetovnega pokala pred finalom sezone, ki bo letos od 16. do 24. marca v Saalbachu v Avstriji.

zan kranjec 2
Martin Metelko


Obžalovanje

Uresničil se je za slovensko smučanje najmanj zaželen scenarij. Pretoplo vreme, neugodna vremenska napoved in bojazen, da bi lahko bila ogrožena varnost tekmovalcev, so pripeljali do odpovedi tekem v Kranjski Gori. Na njem bi slovenski as Žan Kranjec lovil novo vrhunsko uvrstitev. Tako so slovenski ljubitelji smučanja ostali brez možnosti, da si ogledajo najboljšega slovenskega smučarja te zime v njegovi najmočnejši disciplini.

Kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) je prejšnji četrtek prižgal zeleno luč za izvedbo obeh tekem v Kranjski Gori, veleslalomske in slalomske. Vendar pa zima ni pokazala zob, želenih mrzlih noči ni bilo od nikoder. Slovenija je marca vstopila v koledarsko in, upoštevajoč toplotne razmere, tudi pravo pomlad.

Čeprav so prizadevni kranjskogorski delavci zagotovili zadostno debelino snežne podlage, pa so pri Fis naknadno posegli v tekmovalni spored in najprej veleslalomu, včeraj popoldne pa še slalomu, na poligonu Podkoren prižgali rdečo luč.

Razmere v Kranjski Gori je v torek po vrnitvi iz ZDA, skupaj z ekipo za pripravo proge, preveril pomočnik direktorja svetovnega pokala za tehnične discipline za moške Jani Hladnik. Na podlagi videnega je mednarodna zveza skupaj z organizatorji sprejela to odločitev, ki je razžalostila vse.

V slalomu so Slovenci izgubili stik s konkurenco. Ob Kranjcu edini preostali član slovenske ekipe za tehnični disciplini svetovnega pokala Tijan Marovt v letošnji sezoni ni dosegel želenega preboja. Da ne bo nastopil v Kranjski Gori, je bilo znano že takoj po slalomu v Aspnu. Petindvajsetletni Konjičan je v ZDA nastopil na svoji 25. tekmi v svetovnem pokalu. A prvega finala ni ujel in odstopil je še pred ciljem prve vožnje. Njegov neuspeh v svetovnem pokalu je pogojen tudi s slabo startno številko. Startno izhodišče za naslednjo sezono si bo poskušal izboljšati na tekmah nižje kakovostne ravni, evropskega pokala. Hadalin, ki je kot zadnji Slovenec osvojil slalomske točke za svetovni pokal, ne tekmuje več in se je 1. februarja odločil za konec tekmovalne poti. Od svojih zvestih navijačev bi se moral posloviti med prvo in drugo vožnjo sobotne tekme, toda zdaj je odpadlo tudi to.

V slovenskem taboru obžalujejo predvsem odpoved veleslaloma, saj je Žan Kranjec tako ostal brez tekme in možnosti, da si še izboljša izhodišče v boju za stopničke v končni razvrstitvi posebnega veleslalomskega seštevka. Po devetih izpeljanih veleslalomih zaseda peto mesto s 347 točkami. Norvežan Henrik Kristoffersen je četrti z zgolj tremi točkami več, Švicar Loic Meillard na tretjem mestu ima 21 točk več od Kranjca, v najboljšem položaju je Hrvat Filip Zubčić, ki ima na drugem mestu 23 točk več od Slovenca. Mali veleslalomski kristalni globus pa je že nekaj časa oddan. Predčasno si ga je zagotovil Švicar Marco Odermatt, ki ima izkupiček 900 točk in je od decembra zmagal na devetih zaporednih izpeljanih veleslalomih, vseh v tej sezoni. Švicar si je zagotovil tudi veliki kristalni globus za zmago v seštevku zime.

kranjska gora
Profimedia


Trdo trenira

Žan Kranjec je včeraj popoldne odšel v avstrijski Reiteralm v smučarskem revirju Ski Amade Schladmingu Dachstein (230 kilometrov od Ljubljane), kjer je smučarski poligon, namenjen samo treningom posamičnih reprezentanc. Tam so seveda redni gostje domačini, avstrijski smučarji, včasih pa imajo tudi druge ekipe srečo, da lahko najamejo smučišče. Najprej je Kranjec nameraval na trening v Trbiž, medtem ko bi bival v Kranjski Gori. Toda po odpovedi veleslaloma se je odločil za boljše pogoje v Reiteralmu. "Na tem smučarskem poligonu so pogoji boljši kot v Trbižu. Poleg tega je bolj mrzlo in proge so dobre, zato smo se odločili, da se na trening odpravimo tja," je včeraj, preden se je odpeljal k severnim sosedom, dejal Kranjec.

Prednost avstrijskega poligona je še v tem, da je Reiteralm le sto kilometrov oddaljen od prizorišča finala svetovnega pokala v Saalbachu, ki bo naslednji konec tedna (zadnji veleslalom sezone je na sporedu 16. marca). Kranjec bo moral samo "čez cesto" (prečkati bo moral avtocesto Tauren) in se odpeljati v drugo dolino, pa bo na mestu, kjer se bo boril za kolajno v skupnem seštevku veleslalomskega svetovnega pokala.

Z dosedanjim delom sezone je Kranjec dokaj zadovoljen – s poudarkom na dokaj. "Če potegnem črto, sem zadovoljen, toda ni bilo vse optimalno. Nisem na vsaki tekmi pokazal vsega, česar sem bil sposoben. Vseeno pa sem se trikrat uvrstil med najboljše tri, imam še nekaj uvrstitev med deseterico in s tem moram biti zadovoljen," je bil iskren Žan.

Pomembno je

Kranjec je bil včeraj tudi gost športnega dnevnika EkipaSN v športnem kotičku na Radiu in Televiziji Aktual. Rade volje se je odzval povabilu, saj dobro ve, da je sodelovanje z mediji za športnike, njihovo delo in prepoznavnost zelo pomembno. Žan je v tem trenutku edini pravi slovenski smučarski zvezdnik, od katerega slovenski ljubitelji smučanja seveda pričakujejo največ. "Razočaran sem, da ne bo tekmovanja za pokal Vitranc, toda proti naravi pač ne gre," je včeraj govoril Žan, ki se zaveda, kako pomembno je, da imamo v Sloveniji tekme svetovnega pokala v različnih disciplinah.

Organizatorji tekem v Sloveniji se največkrat lahko pohvalijo tudi z lepo kuliso, z veliko gledalci. Žan je izpostavil veliko škodo, ki je povzročena športu, če kakšna tekma odpade, še huje pa bi bilo, če bi slovenski prireditelji izgubili organizacijo tekem svetovnega pokala – tako v alpskem smučanju kot v smučarskih skokih. "Če bi dolgoročno izgubili organizacijo tekem svetovnega pokala, bi bila to velika škoda. Kaj škoda, katastrofa! Za celotno slovensko smučanje, za slovenski šport. Ne smemo izgubiti Pokala Vitranc, saj so tekme za ta pokal ene izmed klasičnih v svetovnem pokalu alpskega smučanja; tekme v Kranjski Gori imajo že dolgo tradicijo. Poleg tega je podkorenski veleslalom eden izmed najlepših veleslalomov v svetovnem pokalu, vsaj po mojem mnenju. Zelo pomembno je, da obdržimo to tekmo. Toda vsaj za zdaj me ne skrbi, da Pokala Vitranc ne bi bilo več v koledarju svetovnega pokala. Za naslednje leto je jasno, da bo v koledarju prej, konec januarja, kar je bolje za organizatorje, da tekmo izpeljejo, pa tudi zame, saj mi vremenske razmere v tistem obdobju bolj ustrezajo kot spomladanske. Verjamem, da bo Pokal Vitranc še kar nekaj let v koledarju svetovnega pokala," je povedal eden najboljših veleslalomistov na svetu.

Pokal Vitranc je bil vedno znan tudi po dobrem vzdušju in lepem obisku gledalcev, kar je dalo tekmam še dodatno draž. "Veliko število gledalcev in dobro vzdušje naredi res lepo kuliso tekme in tudi mi, smučarji, raje tekmujemo na takih tekmah," je Kranjec namignil na naslednje dirke v Kranjski Gori. Pomembno je, da je poskrbljeno tudi za zabavo gledalcev. Letos so imeli organizatorji res lep namen, da skupaj z Radiem Aktual priredijo največji slovenski apres ski ... Tudi Žan se rad udeležuje zabav, a po pameti. "Med sezono se zabavam bolj kot ne izogibam, saj moram skrbeti za svoje telo in dobro formo, drugače pa se tudi jaz rad zabavam, tako kot vsi," je razkril 31-letni Vodičan, ki si je, ko so bile tekme v ZDA, v Kaliforniji ogledal tudi tekmo lige NBA.

"Nisem si mogel ogledati tekme, na kateri bi igral Luka Dončić oziroma Dallas, vseeno pa je bila to vrhunska športna predstava. Ampak zelo rad bi si enkrat ogledal tudi tekmo lige NBA z Luko. Odkar igra on, sem začel tudi malce podrobneje spremljati ligo NBA," je povedal Kranjec, ki spremlja vse slovenske športnike v različnih športih. Bil je tudi na finalu lige prvakov v Parizu, na tekmi med Realom in Liverpoolom, sinoči pa je stiskal pesti za Benjamina Šeška, ki je s svojim Leipzigom v osmini finala lige prvakov igral povratno tekmo proti madridskemu Realu.

Pogled proti finalu
Zastor nad sezono svetovnega pokala 2023/24, 58. po vrsti, bo padel 24. marca. Nastop na veleslalomu v Saalbachu si je zagotovil Kranjec kot član elitne veleslalomske sedmerice. Miha Hrobat bo kot 22. v seštevku kraljevske discipline lahko nastopil med najboljšo petindvajseterico na zadnjem moškem smuku sezone 24. marca. Od Slovencev je nekaj točk osvojil le še Martin Čater. Najboljši slovenski smučar je v Saalbachu sicer dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu na veleslalomu leta 2018, a v povsem drugačnih decembrskih vremenskih razmerah.

Vračilo denarja za vstopnice
Ljubitelji smučanja, ki so kupili vstopnice za ogled tekmovanja v Kranjski Gori, lahko na prodajnih mestih Eventima in Petrola, torej tam, kjer so vstopnico kupili, zahtevajo vračilo denarja. Tako so zagotovili organizatorji Pokala Vitranc.

Fellerju slalomski globus
Zaradi odpovedi kranjskogorskega slaloma je do konca sezone na sporedu le še finalna dirka v Saalbachu. Avstrijec Manuel Feller ima v tem trenutku 159 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Linusom Strasserjem, in si je tako že zagotovil mali slalomski kristalni globus.

Članki iz rubrike