stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 05.03.2024 18:42:53

Kaaj? Kaj se dogaja z Anžetom, da je tako nasmejan? Bo tvegal že na Norveškem?

Martin Metelko
Smučarski skakalci se odpravljajo na zadnji del sezone, v katerem jih sprva čaka norveška turneja, nato pa finale v domači Planici.

Pred finalom v domači Planici skakalce od 8. do 17. marca čaka norveška turneja, na kateri v boju za skupno zmago štejejo tako dosežki kvalifikacij kot tekem v Oslu, Trondheimu in na letalnici v Vikersundu. Na zadnji tekmi turneje bodo kot letošnja novost tri serije, na koncu se bo za zmago udarilo le najboljših deset skakalcev iz skupne razvrstitve.

V slovenskem taboru imajo veliko razlogov za optimizem, saj so v zadnjih tednih nizali odlične dosežke. Med zmagovalce svetovnega pokala so se ob Lanišku, ki je zmagal na postojanki novoletne turneje v Garmischu, vpisali še Timi Zajc, Lovro Kos in Domen Prevc, zgolj malo je do najvišje stopničke na zadnjih tekmah zmanjkalo Petru Prevcu, ki je na zadnji tekmi v Lahtiju zasedel drugo mesto.

V ekipo se v skladu z napovedmi za norveško turnejo vrača Lanišek, ki je razkril, da si je sam želel odpotovati že na tekme v Lahti. Kot pravi sam, pritrjujejo pa mu tudi reprezentančni kolegi, ki so skupaj trenirali, je forma na visoki ravni. "Če ne bi bil stoodstoten, potem me danes ne bi bilo tukaj. Naredil sem 11 skokov v Planici, tekme se že zelo veselim. Na tekmo grem neobremenjen z dosežki in grem lahko na svežino."

V reprezentanco se vrača tudi Zajc, ki si je na lastno željo vzel premor, saj ga je pot v ZDA, kot pravi, preveč utrudila. V minulem tednu je opravil dva treninga, sicer pa je počival. "Na Norveškem bomo videli, koliko mi je koristilo, da sem se spočil. Načeloma bom brez večjih težav zdržal do Vikersunda, tam pa upam, da mi bo šlo, kot si želim. Nenazadnje je v igri še boj za mali kristalni globus," je Zajc povedal, kaj ga do konca sezone najbolj žene.

Tudi Domen Prevc je ob starejšem bratu Petru Prevcu in Zajcu še vedno v boju za mali globus za točkovanje v kraljevski disciplini smučarskih skokov - poletih. Po dobrih nastopih tudi na manjših skakalnicah se z veseljem odpravlja na zaključek sezone. "Ni vseeno, kje skačeš, nekatere skakalnice imaš v lepšem spominu kot druge. Dejstvo pa je, da moraš biti povsod zbran."
V ekipo za svetovni pokal se po poškodbi kolena vrača Anže Lanišek, po krajšem počitku tudi Timi Zajc, standardna člana sta Lovro Kos in Domen Prevc, zadnji nastopi na Norveškem pa čakajo kapetana Petra Prevca.

Eden najbolj vročih slovenskih skakalcev ta čas je Kos, ki je v ZDA slavil svojo premierno zmago v svetovnem pokalu in ji dodal še drugo mesto, zmagal pa je tudi na zadnji postojanki v Lahtiju. Vendar sam poudarja, da se mu po nizu uspehov niso apetiti po stopničkah nič povečali.

"Na turnejo se odpravljam mirno, brez kakšnih posebnih pričakovanj. Želim si le izboljšati lanski skupni točkovni zbir s turneje. Naj vam povem, da to, vsaj upam, ne bo preveč zahtevna naloga, saj sem jih lani zbral 14," je v smehu dejal Kos.

Tudi selektor Robert Hrgota je potrdil, da fantje skačejo dobro in da je izjemno lepo "poveljevati" takšni četi. "Letos so zmagali že štirje naši in tudi Peter bi si zmago zaslužil, če bi bili sodniki v Lahtiju boljši. Imamo močno ekipo. Na norveško turnejo gredo lahko vsi sproščeno in samozavestno," je napovedal glavni trener.

Članki iz rubrike