stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ekipa SN / zu
Ekipa SN / zu
12 07.03.2024 11:40:09

Brez zadržkov! Peter Prevc brani sestro Niko in njene medijske nastope: Takole bom rekel. Če športnik ...

Eden najboljših skakalcev vseh časov in eden največjih slovenskih športnikov bo po sezoni končal svojo športno pot. Peter Prevc se je pri enaintridesetih odločil, da je bilo dovolj in da bo v življenju prednost dal drugim stvarem, ki so bile v njegovi 14-letni skakalni karieri potisnjene v ozadje.

Za sabo bo pustil uspehe, ki bi jih lahko naštevali v nedogled, hkrati pa mu je uspelo nekaj, kar uspe redkokomu – s svojimi čarovnijami na skakalnicah in letalnicah je združil Slovenijo, ki je vsak zimski vikend pred malimi ekrani stiskala pesti zanj. Z zmagovanjem še ni zaključil, v zadnji sezoni je spet našel stare občutke in obstaja velika možnost, da bo v Planico prišel tudi v boju za mali kristalni globus. Še pred zaključkom svoje zadnje sezone pa si je vzel čas ter se z nami usedel za zanimiv pogovor ena na ena, v katerem je razkril marsikaj zanimivega o skokih, svoji karieri, svoji družini in še marsičem.

Ali je drugače skakati, odkar ste sprejeli odločitev o koncu kariere?
Zame je nekoliko drugačna že celotna zima, v zadnjem mesecu pa je vse skupaj lažje, saj od sebe manj pričakujem in se morda zato na skakalnici bolje znajdem.

Na tiskovni konferenci ste rekli, da ne veste, ali so se izidi res izboljšali zaradi manjšega bremena; kaj je po vašem razlog za ta vzpon?
Zdaj nisem več tako zahteven do sebe, globoko v sebi sem se pomiril s tem, da sem v karieri dosegel že marsikaj. Prepričal sem se, da poskušam čim bolje izkoristiti priložnosti, ki jih imam, in se ne vznemirjam več zaradi morebitnih neuspehov.

Vaša sestra Nika je v boju za veliki kristalni globus. Ste ji iz lastnih izkušenj dali kakšen nasvet?


Nisem, saj mojih nasvetov ne potrebuje. Najbolje je povedal njen bivši mladinski trener Stane Baloh, ki je dejal, da Nika za ta šport živi, zato z njo ni veliko dela. Mislim, da mora na teh zadnjih sedmih tekmah le ostati umirjena. Ustavi jo lahko le pretežko breme, ki bi si ga naložila sama.

Mislite, da bo kdaj ogrozila vaš primat na vrhu družinske lestvice zmag?
Upam. No, njej pa bi privoščil. (smeh)

Veliko pa je bilo debat na spletu tudi o njenih javnih nastopih. Kako ste na vse to gledali vi?
Takole bom rekel: če športnik ne zna javno nastopati, je za to res kriv le sam ali pa tudi novinar, ki mu ne zna postaviti vprašanj? Od vrhunskega športnika se pričakuje, da bo ob tem še vrhunski govorec, novinar pa je lahko povprečen? Nihče se ne vpraša, kako bi se lahko izboljšal do te mere, da bi iz Nike izvlekel kaj več; lahko bi se bolj poglobil v ta šport. Nihče se ne rodi z govorniškim pultom pred seboj, nekateri imajo javno nastopanje raje kot drugi, Nika pa se nerada izpostavlja pred množico ljudi in tu pač potrebuje malce več časa.

VELIKI INTERVJU S PETROM PREVCEM SI LAHKO PREBERETE V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike