franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 05.03.2024 10:41:22

Žan Kranjec pred domačim vrhuncem sezone z izjemnim sporočilom navijačem

Profimedia
Slovenec Žan Kranjec je v dobri formi pred domačim smučarskim vrhuncem zime konec tedna v Kranjski Gori. Po zaslugi Kranjca bo imela Slovenija člana elitne sedmerice na startu sobotne tekme svetovnega pokala v veleslalomu, prve od dveh na 63. Pokalu Vitranc, ki bo 9. in 10. marca na poligonu Podkoren.

"Pripravljen sem dobro, za ZDA ne bom rekel, da so bile tekme popolne, sem pa zlasti v Aspnu v prvih vožnjah prikazal, da sem zraven med najboljšimi. Pričakujem, da bo tudi v Kranjski Gori dobra tekma in da bom dobro smučal," je na današnji novinarski konferenci dejal Kranjec, ki meni, da pot čez Atlantik in menjava časovnih pasov ne bosta predstavljala večjih težav. Pred tekmo se bo pripravljal v Trbižu.

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je predstavil seznam nastopajočih. V slovenskem taboru so na vsak način skušali zapolniti domačo kvoto. K sodelovanju so povabili že tri leta odpisanega 32-letnega Klemena Kosija, ki je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval 19. decembra 2020. Kosi bo nastopil na obeh tekmah na vitranški strmini.

Na veleslalomu bosta tekmovala tudi člana ekipe za evropski pokal Anže Gartner in Rok Ažnoh, na slalomski tekmi pa mladi 17-letni Miha Oserban. Nastop Kranjca na slalomu je še pod vprašajem, odločitev o tem, ali bo najboljši slovenski smučar tekmoval tudi v nedeljo, bo padla po sobotnem veleslalomu.

Tijan Marovt, ki je v tej sezoni nastopal na slalomih v svetovnem pokalu, ne bo nastopil v Kranjski Gori. Odločitev strokovnega vodstva je bila, da je najbolje, da se Marovt udeleži tekem evropskega pokala v Skandinaviji in si s tem skuša izboljšati startno izhodišče za naslednjo sezono.

Kranjec je zelo zanesljiv udeleženec finalnih voženj na veleslalomih. Enaintridesetletni slovenski as se nazadnje ni uvrstil v finale 8. januarja 2022 v Adelbodnu. Njegova veleslalomska stalnost tako traja že več kot dve leti. Stalnost ga je krasila tudi v tej sezoni. Na devetih veleslalomih od devetih se je uvrstil v finale.



Od decembra je sedemkrat tekme končal v deseterici, trikrat od tega je bil na stopničkah. Zelo dobro se je znašel na obeh tekmah v Alta Badii, kjer je je v finalu nadgradil izhodišče iz prve vožnje in zasedel tretje mesto, tretji je bil tudi na nočnem veleslalomu pod reflektorji januarja v Schladmingu.

Kranjec je bil v tej sezoni zelo zanesljiv na prvih progah. Le v Adelbodnu se mu je prva vožnja povsem ponesrečila in se je uvrstil v finale kot 27., sicer pa na preostalih ni bil slabši kot osmi, od tega je po prvih vožnjah petkrat zasedal četrto mesto, dvakrat je bil šesti in enkrat osmi.

Smučar iz Bukovice pri Vodicah prihaja na domačo strmino s popotnico desetega in sedmega mesta iz Aspna.

Medtem ko je Kranjec član najboljših veleslalomistov, pa slovenski smučarji v slalomu nimajo več stika z najboljšimi. Štefan Hadalin, zadnji Slovenec, ki je osvojil slalomske točke svetovnega pokala, je končal tekmovalno pot. Hadalin se bo poslovil v soboto. Njegov zadnji nastop ne bo tekmovalne narave.

V slovenskem taboru za zdaj ne razmišljajo o tem, da tekmovanja v Kranjski Gori ne bi bilo. Vreme bo tako znova odločilni dejavnik.

Članki iz rubrike