stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

zu
zu
7 05.03.2024 13:42:59

Odločitev je padla! Znana je usoda veleslaloma v Kranjski Gori, v soboto ga bo zamenjal ...

Profimedia
Organizatorjem v Kranjski Gori jo je pošteno zagodlo pretoplo vreme.

Organizatorji svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori so bili zaradi neugodnih vremenskih razmer, ki bi lahko ogrozile varnost tekmovalcev, prisiljeni odpovedati za soboto načrtovan veleslalom, so danes sporočili iz Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis). Tekme v veleslalomu ne bodo nadomeščali.

Namesto veleslaloma bodo organizatorji tradicionalnega tekmovanja alpskih smučarjev, 63. Pokala Vitranc, skušali v soboto izpeljati tekmo v slalomu za točkovanja svetovnega pokala, so potrdili pri mednarodni zvezi.

Slalom je bil sicer po prvotnem sporedu načrtovan v nedeljo.

Kranjska Gora bo 9. marca prizorišče zadnjega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučarjev pred finalom sezone, ki bo letos od 16. do 24. marca v Saalbachu v Avstriji.

V Sloveniji je trenutno pomočnik direktorja svetovnega pokala za tehnične discipline v alpskem smučanju za moške, Jani Hladnik, ki si je danes zjutraj skupaj z ekipo za pripravo proge za svetovni pokal v Kranjski Gori ogledal razmere na sami progi.

Na podlagi videnega je mednarodna smučarska federacija skupaj z organizatorji Pokala Vitranc sprejela odločitev, da se sobotni veleslalom odpove, namesto njega pa v soboto izpelje slalomska tekma.

"Zunanje temperature ter s tem povezane možnosti za pripravo proge, ki bi omogočala varno tekmovanje ter predvsem zelo neugodna vremenska napoved za nedeljo so botrovale odločitvi, da se nedeljski slalom prestavi na soboto, veleslalomska tekma pa se odpove," je sporočil generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokal Vitranc Srečko Medven.



Še v ponedeljek so kranjskogorski prireditelji pričakovali, da bodo lahko izpeljali obe tekmi. Razmišljalo se je o možnosti izvedbe dveh slalomov oziroma o veleslalomski tekmi na skrajšani progi z rezervnega starta. A so vsi ti razmisleki padli v vodo.

V to, da bo kranjskogorski veleslalom na sporedu v soboto, so pričakovali tudi tekmovalci in predstavniki panoge za alpsko smučanje, ki so danes v Ljubljani na novinarski konferenci predstavili načrte in želje pred Pokalom Vitranc.

Prvi slovenski favorit Žan Kranjec je tako ostal brez tekme in možnosti, da si še izboljša izhodišče v boju za stopničke v končni razvrstitvi posebnega veleslalomskega seštevka. Kranjec po devetih izpeljanih veleslalomih zaseda peto mesto s 347 točkami.

Norvežan Henrik Kristoffersen je četrti z zgolj tremi točkami več, Švicar Loic Meillard na tretjem mestu ima 21 točk več od Kranjca, v najboljšem položaju je Hrvat Filip Zubčić, ki ima na drugem mestu 23 točk več od Slovenca.

Mali kristalni globus si je s popolnim izkupičkom 900 točk že predčasno zagotovil Švicar Marco Odermatt, ki je od decembra zmagal na devetih doslej izpeljanih veleslalomih v tej sezoni. Odermatt si je že predčasno zagotovil tudi veliki kristalni globus za zmago v seštevku zime.

Slovenska kandidata za nastop na slalomski tekmi sta 17-letni Miha Oserban in Klemen Kosi, ki je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval 19. decembra 2020. Nastop Kranjca za nastop na slalomski tekmi še ni potrjen.

Kranjskogorsko smučišče so zaradi pomanjkanja snega za rekreativne smučarje zaprli že v ponedeljek. V Kranjski Gori tako v petek, na predvečer Pokala Vitranc, ne bodo izpeljali spominske tekme, devetega memoriala, v spomin na prezgodaj umrlega smučarja in trenerja Draga Grubelnika.

Članki iz rubrike