Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

STA
STA
0 15.06.2017 17:15:48

Od sobote na Bermudih zaključek 35. jadralskega pokala Amerike

Od sobote, 17. junija, se bo na Bermudih začel finalni del 35. jadralnega pokala Amerike, najstarejšega nepretrganega športnega tekmovanja na svetu. Ameriški Oracle in novozelandski Emirates se bosta dan pozneje pomerili še v 3. in 4. plovu. Naslednji dve regati bosta v soboto, 24. junija, dan pozneje pa sta na programu še 7. in morebitni 8. plov.

Zmagala bo tista jadrnica, ki bo najprej dosegla sedem zmag, zadnja od 13 možnih regat pa je predvidena 27. junija.

V začetku tedna se je končala jadralna regata izzivalcev, ki je določila finalista, posadka Emirates Team je v zaključku serije s 5:2 premagala švedski Artemis Racing in se bo tako za naslov merila z ameriško Oracle Team USA, branilko naslova.

Po letu 2013 se bosta tako znova merili novozelandska in ameriška posadka. Pred štirimi leti so Novozelandci v finalu vodili že z 8:1, a osmih zaključnih priložnosti niso znali spremeniti v zmago. Namesto tega je jadrnici Oracle Team USA s krmarjem Jimmyjem Spithillom s končnim izidom 9:8 uspel eden najbolj neverjetnih podvigov v športni zgodovini, ko je ekipa praktično nedosegljiv zaostanek spremenila v zmago.

V zalivu pred San Franciscom je tako 26. septembra 2013 posadka Oracla povsem prevladovala v zadnjem plovu ter je Emirates ugnala za 44 sekund. Zaradi odločitve mednarodne žirije je regato začela sicer z odvzemom dveh točk in nato z izjemnim zaostankom, saj Novozelandci v tekmovanju na devet zmag potrebovali le še eno slavje za končni uspeh.

Ameriška posadka je tudi po zaslugi menjave taktike, to vlogo je pri preobratu opravljal britanski večkratni zlati olimpijec Ben Ainslie, uprizorila neverjetno vrnitev ter dobila naslednjih osem plovov. Šele tretjič v zgodovini tekmovanja je zmagovalca odločila zadnja regata, pred tem se je ta jadralski obračun na podoben način končal v letih 1920 in 1983.



Ekipi sta jadrali z visokotehnološkima, 22 metrov dolgima katamaranoma. Po zalivu pred San Franciscom sta v zadnji regati pred več tisoč navijači redno jadrali s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro. Emirates Team zdaj v povratnem dvoboju napoveduje, da se bo pokal vrnil na Novo Zelandijo. "Tu smo, da pokal vrnemo na Novo Zelandijo," je po tokratni uvrstitvi v finale dejal krmar Peter Burling, ki je s 26 leti najmlajši krmar na pokalu Amerike, ki ima 166-letno zgodovino.

Eno najbolj grenkih poglavij pokala Amerike se je uradno končalo konec marca 2010. Stranki v sporu - San Francisco's Golden Gate Yacht Club (Oracle BMW) in Societe Nautique de Geneve (Alinghi) - sta po poltretjem letu prerekanj in iskanju pravice na sodišču glede pravil tekmovanja tedaj ustavili vse medsebojne sodne postopke.

Jadralski svet je bil dolgo priča "kazanju mišic" švicarskega farmacevtskega mogotca Ernesta Bertarellija (Alinghi) in ameriškega računalniškega tajkuna Larryja Ellisona (BMW Oracle). Predmet spora so bila pravila ter tožarjenje ter medsebojno obtoževanje o tem, katero moštvo naj bi si določila prikrojilo sebi v prid, tako kar se tiče tehnologije kot tudi mesta tekmovanja. Višje sodišče v New Yorku je že maja 2009 potrdilo sodbo prizivnega sodišča, tako da so 33. pokal Amerike izpeljali februarja 2010 v Valencii in se je končal z zmagoslavjem Oracla z 2:0.

Jadralski Pokal Amerike so doslej tridesetkrat dobili Američani, po dvakrat Novozelandci in Švicarji, enkrat pa Avstralci. Leta 1851 je tekmovanje doživelo premiero z regato med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America (zmagala je slednja) za pokal "stotih gvinej".

Bermudi so šele osmo različno prizorišče tega najbolj čislanega in najbolj dragega jadralskega morskega plesa. Po Cowesu v Angliji, kjer se je leta 1851 vse skupaj začelo, Newportu in San Diegu v ZDA, Freemantleu v Avstraliji in Aucklandu na Novi Zelandiji so se za srebrni čajnik angleške kraljice Victorije borili še v Valencii in San Franciscu. Pokal je bil v rokah Jahtnega kluba New York od leta 1852 do 1983, ko je zmagala Avstralija II in končala najdaljši zmagoviti niz v zgodovini športa.

Značke: jadranje, pokal

Članki iz rubrike