Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 12.06.2017 14:55:17

Na OI v Tokiu 24 veslačev manj

Mednarodni olimpijski komite še naprej oblikuje program olimpijskih iger za Tokio 2020. V želji po zmanjšanju (pre)velikega števila nastopajočih so med zadnjimi športi, ki so utrpeli rez v programu, tudi veslači. Teh bo poslej na igrah poletne olimpijade 24 manj.

Mok se še naprej zavzema za krčenje nekaterih manj "televizijskih" in komercialnih športov, medtem ko dodaja v program nekatere nove, bolj "gledljive". Veslaški program je poslej sestavljen iz 14 disciplin, po sedem za moške in sedem za ženske. V programu ostajajo enojec, dvojec brez krmarja, dvojni dvojec, četverec brez krmarja, dvojni četverec in osmerec, medtem ko je edina lahka disciplina za veslače (pod 72,5 kg za moške, povprečje posadke pod 70 in pod 59 kg za ženske, povprečje posadke pod 57 kg) ostal dvojni dvojec za ženske in moške. S programa je tako "odletel" lahki četverec brez krmarja, medtem ko sta se moška četverec in dvojec s krmarjem poslovila že davno tega.


V Tokiu bo tako nastopilo 526 veslačev in veslačic, v primerjavi s 550 v Riu de Janeiru. Mok si s tem prizadeva skupno število nastopajočih omejiti na 10.500, v Riu jih je nastopilo 10.901, v Tokiu stremijo k številki 10.616 v 28 športih. V veslanju bo po novem po 263 nastopajočih v moški in ženski konkurenci, moški lahki četverec je tako za Tokio mesto odstopil ženskemu četvercu brez krmarja.

Že pred časom je postalo jasno, da se bo z olimpijskih iger poslovil tudi moški kanuistični dvojec v slalomu na divjih vodah, ki je mesto odstopil ženskemu kanuju, vse skupaj tudi v želji po čim bolj enaki zastopanosti med moškimi in ženskami na igrah. Novost na tokijskih igrah bo tudi košarka tri na tri, ter nekaj mešanih tekem (na primer mešana ekipna tekma v judu), odstotek med moškimi in ženskami pa je zdaj pri 48,8 odstotka.

Značke: olimpizem, mok, program

Članki iz rubrike