Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

(dž)
(dž)
0 16.06.2022 11:16:53

Naslova branita Mohorič in Tratnik

Matej Mohorič ob prihodu v cilj za naslov lanskega državnega prvaka
Vid Ponikvar (Sportida)
S koncem Dirke po Sloveniji, ki se zaključi to nedeljo, 19. junija, še ne bo konec bojev naših kolesarskih asov na slovenskih cestah. V tednu, ki sledi, se bodo najboljši slovenski kolesarji med seboj pomerili za naslov državnega prvaka v vožnji na čas in cestni dirki.

To je obdobje, ko so na sporedu tri največje slovenske kolesarske prireditve. Po Maratonu Franji in ta teden Dirki po Sloveniji bo državno prvenstvo v kolesarstvu nekako zaključek tega kolesarsko obarvanega obdobja. Po odličnih predstavah naših kolesarjev v tej sezoni, je to odlična priložnost, da jih v živo spodbujate ob cesti, ko se bodo borili za naslov državnega prvaka.

Nošenje dresa državnega prvaka predstavlja veliko čast za vse kolesarje, zato lahko pričakujemo zanimive in napete boje s prisotnostjo tudi nekaterih naših najboljših kolesarjev. Zmagovalca namreč čaka leto, ko bo v svetovni kolesarski karavani nosil dres v barvah slovenske zastave. Dres ima, kot kaže, posebno moč, saj Matej Mohorič vse od osvojitve naslova lani v Kopru niza odlične rezultate. Najprej je v slovenskih barvah osvojil etapi na Dirki po Franciji, letos spomladi pa prvič zmagal slovito klasiko Milano–San Remo.

V četrtek pri Novem mestu vožnja na čas

V četrtek, 23. junija, bo v okolici Novega mesta, natančneje Karteljevu, na sporedu vožnja na čas, kjer bo naslov branil Jan Tratnik. Ta se ta teden na Dirki po Sloveniji vrača po poškodbi zapestja in velike upe polaga tudi v ubranitev naslova v vožnji na čas. Jan, ki je bil v odlični formi v spomladanskem delu sezone, je moral žal zaradi padca predčasno zaključiti Giro. Tam je imel velike načrte, še posebej v "slovenski" etapi, ki je šla skozi Kobarid in Kolovrat.

Za naslov državnega prvaka se ne bodo merili samo naši najboljši kolesarji v kategoriji moški elite, temveč bodo na sporedu tudi vožnja na čas za kategorijo ženske elite ter boji v mlajših kategorijah, prav tako za dekleta in fante.

V sklopu četrtkove vožnje na čas bo priložnost, da svojo pripravljenost preizkusijo na isti trasi, na kateri bo potekalo tudi državno prvenstvo, imelo tudi sto amaterskih kolesarjev. Prijave za to so omejene, zato tisti najbolj navdušeni pohitite in izkoristite to priložnost. Prijavite se lahko na spletni strani prijavim.se.

Vrhunec v nedeljo s cestno dirko v Mariboru

Tudi nedelja bo popolnoma kolesarsko obarvana, saj bomo skozi celoten dan spremljali boje za naslov državnega prvaka na cestni dirki. Najprej so na sporedu dirke mlajših kategorij in ženske elite, vrhunec bo cestna dirka v kategoriji moški elite, tudi z našimi najboljšimi kolesarji. Start in cilj bosta pri stadionu Ljudski vrt v Mariboru, kjer bodo gledalci prišli na svoj račun, saj se bodo kolesarji kar desetkrat zapeljali mimo prizorišča. Trasa bo namreč krožna in kolesarje čaka deset 16,7 kilometra dolgih krogov.

Med glavnimi favoriti za osvojitev naslova bo tudi letos lanski prvak Matej Mohorič, ki bo želel pred odhodom na Tour de France znova osvojiti majico državnega prvaka. Ta mu je v letošnjem letu prinesla že veliko sreče in uspehov.

Za vse kolesarske entuziaste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti v živo, pripravljamo tudi spletni prenos dirke. Četrtkovo dogajanje boste lahko spremljali na uradni spletni strani kolesarske zveze kolesarska-zveza.si, v nedeljo bo prenos na spletnem portalu MMC.

Dirka predstavlja tudi testni dogodek za OFEM 2023, ki bo v Mariboru prihodnje leto. Dirka v nedeljo namreč poteka v sodelovanju z organizatorji tega dogodka. Dogajanja tako v nedeljo res ne bo manjkalo, na svoj račun boste prišli tako kolesarski navdušenci kot tudi ljubitelji glasbe. Dan se bo namreč zaključil v sproščenem vzdušju s koncertom mariborskega raperja Emkeja, pred koncertom bo prvič predstavljena tudi uradna himna olimpijskega festivala evropske mladine OFEM 2023 Maribor, ki jo bo zapel Tim Kores - Kori.

V nedeljo na Pohorju tudi državno prvenstvo v olimpijskem krosu

Pohorje bo poleg najboljših evropskih spustašev na kolesih, ki se bodo 25. junija udarili za evropski naslov, v nedeljo 26. junija gostilo tudi državno prvenstvo v disciplini olimpijski kros. Na svoj račun boste tako prišli tudi ljubitelji gorskega kolesarstva. Pričakujemo udeležbo naših najboljših gorskih kolesarjev na čelu s Tanjo Žakelj, ki je letos v odlični formi. 

Galerija

Članki iz rubrike