Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 14.06.2022 20:03:13

Pogačar vzhičen pred Dirko po Sloveniji! Ob misli na to mu gredo 'kocine pokonci'!

Martin Metelko
Z novinarsko konferenco v Novi Gorici se je danes začel uradni program 28. Dirke po Sloveniji. Na njej je glavni zvezdnik dirke in prvi kolesar sveta Tadej Pogačar napovedal ponoven boj za zeleno majico.

Za dvakratnega zaporednega zmagovalca Dirke po Franciji dirka po domačih cestah ostaja pomemben način priprave za francosko pentljo. Ob tem ne skriva, da na njej poleg preizkusa forme po dveh mesecih odmora od dirkanja želi priti do nove zmage.

"Prihajamo z močno ekipo, večina nas bo šla tudi na Tour. Namen je, da se uskladimo pred Dirko po Franciji ... Seveda na vsako dirko prihajamo z željo po zmagi," je na kratko o ciljih dejal 23-letni as s Klanca pri Komendi.

O skupnem zmagovalcu bo tokrat odločala trasa s petimi etapami v skupni dolžini 791,3 kilometra, ki ustreza predvsem hribolazcem. "Ne samo, da je domača dirka, je tudi izjemno lepa dirka. Traja le pet dni, vendar ne rabim osem ali devet dni za priprave na Tour. Moj namen trenutno je predvsem uživati," je pojasnil Pogačar.

pogacar mohoric 22 mm
Martin Metelko

Poleg razgibane trase se bo moral pomeriti tudi z močnimi tekmeci, ki jih bodo dale štiri ekipe iz najvišjega svetovnega razreda, skupaj pa 22 ekip. Med njimi je tudi moštvo Bahrain Victorious s kar štirimi slovenskimi kolesarji, vključno s trenutno šestim kolesarjem sveta Matejem Mohoričem.

Gre za najboljše moštvo zadnjih treh tritedenskih dirk. "Mi se vedno odlično podpiramo, manjka nam le en Tadej za posamični preboj," je ob tem v smehu dejal Mohorič, ki se je v zadnjem obdobju oblikoval v naskakovalca etapnih zmag in enodnevnih dirk.

Tako predstavnik "najbolj slovenskega moštva v najvišjem razredu" ne skriva ambicij za etapne zmage tudi v naslednjih dneh, o možnostih za skupno zmago pa je glede na prisotnost Pogačarja bolj zadržan.

pogacar mohoric 22 mm
Martin Metelko

Poleg naskakovanja druge zmage na domači pentlji se Pogačar veseli tudi možnosti nastopa pred domačim občinstvom, še posebej pa četrte etape, ki bo karavano peljala skozi njegovo domačo vas. "Ne dvomim, da mi bodo šle kocine pokonci, ko se bom pripeljal v domačo vas. Če bo le šlo in bo karavana peljala počasi, se bom poskušal ustaviti," je napovedal.

Udeležba kar sedmih od osmih slovenskih kolesarjev, ki nastopajo za ekipe najvišjega svetovnega ranga, dirki daje tudi status nekakšnega nacionalnega kolesarskega praznika. Poleg Pogačarja in Mohoriča, bodo v naslednjih dneh dirkali še Luka Mezgec v dresu BikeExchange-Jayca, v dresu UAE Team Emirates bo Jan Polanc, za Bahrain Victorious pa bosta nastopila še Jan Tratnik, Domen Novak in tudi novinec v ekipi, 22-letni Idrijčan Matevž Govekar.

Že sredina prva etapa od Nove Gorice do Postojne s tremi kategoriziranimi vzponi bi lahko predstavljala priložnost, da se takoj ustvarijo razlike med tekmovalci. Druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine je edina, kjer bi lahko v ospredju bili sprinterji. V petek na tretji etapi od Žalca do Celja pa je pričakovati, da bodo znova v ospredju hribolazci.

pogacar mohoric 22 mm
Martin Metelko

Najbolj zahtevna etapa se obeta v soboto, ko se bo karavana peljala iz Laškega na Veliko Planino, kjer bo po zahtevnem vzponu gorski cilj. Zaključni dan pa bo peljal tekmovalce od Vrhnike do končnega cilja v Novem mestu.

Dirka po poleg priložnosti za dokazovanje pred Tourom tudi priložnost za ponovno odmevno promocijo Slovenije kot organizatorke mednarodnih športnih dogodkov in kot zelene turistične destinacije. Za deset ur prenosa in predstavitev številnih zanimivosti s trase je znova poskrbela Slovenska turistična organizacija (STO).

O vse večji odmevnosti dirke priča tudi močna novinarska udeležba. Za medijsko pokrivanje dirke je akreditiranih kar 130 novinarjev, med njimi številni tuji predstavniki.

Članki iz rubrike