nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 23.08.2023 22:09:45

Kakšna drama! Šutejeva bila celo v igri za zlato, potem pa … Poglejte, kako se je končalo!

Profimedia
Tina Šutej je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti prikazala vrhunsko predstavo.

Slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti v finalu skoka s palico osvojila četrto mesto, s 4,80 metra pa je popravila svoj državni rekord na prostem. Četrta je bila tudi lani na SP v Eugenu.

Naslov je ubranila aktualna olimpijska zmagovalka Katie Moon iz ZDA, prvo mesto pa si je s 4,90 metra delila tokrat z Avstralko Nino Kennedy, lani tretjo na SP. Bron je pripadel s 4,80 m Finki Wilmi Murto, evropski prvakinji na prostem in v dvorani.

"To je moj najboljša tekma kariere, izboljšala sem rekord na prostem, čeprav to ni bilo dovolj za medaljo in malo boli, ampak sem lahko vseeno ponosna na nastop. Prihodnje leto bom imela še tri priložnosti, SP v dvorani marca, nato pa poleti najprej evropsko prvenstvo v Rimu in nato olimpijske igre v Parizu. Še prej pa moram pozdraviti tetivo, s katero sem imela v zadnjem mesecu kar nekaj težav," je povedala Šutej.

V Ostravi na Češkem je 2. februarja letos s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord. Na diamantni ligi v Dohi pa je 5. maja s 4,76 m izenačila svoj dosedanji slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani.

Štiriintridesetletna Šutej je prva skakala v finalu in takoj preskočila začetno višino na 4,30 m, prav tako 4,50 m in 4,65 m. Tedaj je delila prvo mesto z Američankama Sandi Morris in Moon, Kennedy in Murto.

Šutej je 4,75 m prvič podrla, v drugem pa preskočila, ko je s prsmi zadela letvico, ki se je hudo majala, a ostala na stojalu. Veliko bolj suvereno je nato nastopila na višini 4,80 m, ko je bila precej nad letvico že v prvem skoku za nov slovenski rekord na prostem. Tedaj je z dvignjeno pestjo pospremila ta dosežek.

Murto je vodila, tako 4,75 kot 4,80 m je namreč zmogla prvič, z Nuno Kennedy pa je bila druga Šutej. Moon je bila prek letvice na 4,80 m drugič za tedaj četrto mesto. Že pred tem je na 4,70 že izpadla Morris, zlata na dvoranskem SP lani, ko je ponovila uspeh s tovrstnega prvenstva leta 2018. Ima med drugim še tri srebrne medalje s SP na prostem in prav tako srebro z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

V konkurenci sta bili še Britanka Molly Caudery, ki je bila prvič na 4,80 m neuspešna in je preostala poskusa pustila za naslednjo višino, kjer pa potem ni bila uspešna, in Švicarka Angelica Moser, nekdanja evropska dvoranska prvakinja. Ta je podrla trikrat 4,80 m.

Šutej je višino 4,85 m prvič podrla, uspešni pa sta bili Kenney in Moon. Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je bila neuspešna tudi drugič in tretjič, kar je pomenilo, da je osvojila četrto mesto, pred njo je bila s prav tako neuspešnimi skoki na 4,85 m Murto, ki je zaradi manj poprav osvojila bron.

Moon in Kennedy sta v tretjih poskusih preskočili 4,85 m in ostali poravnani na povem mestu, nato je obe preskočili 4,90 m, pet centimetrov višje pa nista bili več uspešni.

Šutej je bila znova blizu medalje, v zadnjih dveh letih je osvojila štiri na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti ter dve četrti mesti. Pred dvema letoma je na dvoranskem EP v poljskem Torunu zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

Varovanka trenerja Milana Kranjca in diplomirana biologinja je bila lani četrta na SP v ZDA, nato je bila mesec dni pozneje tretja na evropskem prvenstvu v Münchnu, marca je v Istanbulu drugič osvojila srebrno medaljo na dvoranskem EP, lani je bila bronasta še na dvoranskem SP v Beogradu.

Značke: atletika, sp

Članki iz rubrike