nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 22.08.2023 15:46:05

Dvoboj velikanov, ki je navdušil 30.000 ljudi

Profimedia
Finale v metu diska je bila po dramatičnosti ena najbolj razburljivih disciplin na tem svetovnem prvenstvu.

Potem ko je Šved Daniel Ståhl v petem metu prehitel Kristjana Čeha, branilca naslova iz Oregona, se je Slovenec v zadnjem poskusu zbral in prvi v finalu presegel 70 metrov. Toda... Odlični in izjemno izkušeni Šved mu je vrnil z enako mero. V zadnjem metu je vrgel izjemnih 71,46 metra in Čehu vzel zlato kolajno ter še rekord svetovnih prvenstev.

Ljubitelji atletike si boljšega, bolj razburljivega in vznemirljivega finala v metu diska niso mogli želeti. Slovenski atletski navijači bi si sicer želeli malce manj drame in drugačen vrstni red na prvih dveh mestih, pa vendar... Kristjan Čeh je izgubil zlato kolajno v izjemne in do konca nepredvidljivem boju s švedskim olimpijskim prvakom.

Tokrat se je v Budimpešti, kjer je peklensko vroče in visoka vlažnost ozračja, zbralo tudi lepo število slovenskih navijačev, ki so v madžarsko prestolnico prispeli z avtobusi in avtomobili. Vsekakor se je obetal izjemen večer za slovensko atletiko, ki se je na koncu tudi uresničil. Res je bil Čeh favorit za zlato kolajno, saj ima še vedno najdaljši met v sezoni, toda posebni pogoji na stadionu, ko je popolno brezvetrje, vroče in vlažno, pa tudi to, da je v zadnjem mesecu Čeh nekoliko padel v formi, so dali vedeti, da obramba zlata zagotovo ne bo enostavna. In tega se je zavedal tudi Čeh, zato v zadnjem tednu ni glasno napovedoval zlato kolajno, ampak je zahtevo spremenil v željo.

Začelo se je sicer zelo dobro, saj je orjak iz Podvincev pri Ptuju zalučal disk zelo, zelo daleč, preko 68 metrov in takoj dal vedeti, da tokrat ne bo malce mlahavih metov, ki jih je pokazal v kvalifikacijah. Tekmeci so mu sicer sledili in vsi pokazali veliko več kot v sobotni prvi tekmi, pa vedar se je takoj videlo, da bodo glavni kandidati za kolajno Čeh, Šved Daniel Stahl in Litovec Mykolas Alekna. To so bili trije, ki so vzelo kolajne že lani v Eugenu. Tekma se je odvijala izjemno hitro, dobre volje pa so bili tudi slovenski navijači, ki so sedeli na tribuni takoj za mrežo metalcev diska. Čeh je v drugi seriji še povečal vodstvo, ko je vrgel preko 69 metrov, potem pa... Šved je prvič zagrozil v četrti seriji, ko je za deset centimetrov premagal Čeha in vrgel 69,37 metra. Peta serija je minila nato bolj kot ne mirno in sledila je finalna, zadnja serija v metu diska na tem svetovnem prvenstvu. Alekni ni uspelo prehiteti Čeha in je ostal na tretjem mestu, potem pa je v krog za izmet stopil slovenski kolos. Zbral se je in diska zalučal z vso silo. Tako zelo si je želel zlata, da nikakor ni hotel prepustiti najvrednejše kolajne brez boja. In disk je letel, letel in padel na črto, ki označuje 70 metrov. Čeh je dosegel 70,02 metra in pred zadnjim metom diska na prvenstvu, ki ga je imel v rokah Stahl spet vodil na lestvici najboljših. No, podobnega mnenja kot Čeh je bil tudi Šved. Za svoj zadnji met je zbral vse moči, ki jih je še imel, popolnoma se je osredotočil, zbral vse izjemne izkušnje, ki jih ima z velikih tekem v metu diska, in verjel vase. Popolnoma je verjel vase, da je možno vreči dlje. In metal je ob glasnem vzklikanju navijačev – kdor ne skače, ni S'lovenc. Morda ga je to še bolj spodbudilo in izvedel je enega najlepših metov v tej sezoni na svetu, zagotovo pa najboljšega na tem prvenstvu. Dosegel je nov rekord prvenstev – 71,46 metra–in Čehu vzel zlato in rekord.

Kristjan mu je lahko samo čestital, ker ga je premagal v hudem in poštenem boju. Boju, ki ga lahko označimo za enega najbolj dramatičnih na svetovnih prvenstvih v metu diska. In lahko si le želimo, da bi bilo takih dvobojev več. Taki dvoboji dvigujejo priljubljenost atletike in taki dvoboji razvnemajo strast. In ne, tokrat je sicer Čeh res izgubil zlato, pa vendar je dobro predvsem to, da je v tistem trenutku naredil vse, kar je lahko in da si ne more ničesar očitati.

"V zgodovini svetovnih prvenstev se še ni zgodilo, da bi najboljša dva metalca vrgla disk prek 70 metrov. Zato sem s svojega stališča zelo vesel, da mi je ob pravem času uspel odličen met, tako da sem osvojil že svojo tretjo kolajno na največjih prvenstvih. Stahlu se lahko poklonim, saj je bil v finalu boljši, a sem ga v zadnjem metu stisnil za vrat. Vedel sem, da je zmožen vreči še dlje, saj je znan po tem, da na polnih stadionih in izenačenih tekmah črpa dodatno energijo. Čeprav je Stahl vrgel zelo daleč, imam takšen met v rokah tudi jaz," je povedal Kristjan Čeh.

Sloveniji sedma

Poleg Čeha je bil doslej med Slovenci na svetovnih prvenstvih zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Čehovo srebro je sedma slovenska kolajna na dosedanjih devetnajstih prvenstvih. Kozmus je bil še srebrn v Osaki na Japonskem leta 2007 in bronast v Daeguju v Južni Koreji leta 2011. Prvo slovensko odličje je s tretjim mestom Gregor Cankar osvojil v skoku v daljino v španski Sevilli leta 1999, bronasta je bila še Marija Šestak v troskoku v japonski Osaki leta 2007.

Poskrbela sem za malo drame

Tina Šutej je tretji dan svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v kvalifikacijah v skoku s palico preskočila 4,65 metra in se uvrstila v finale, ki bo jutri ob 19.30. Štiriintridesetletna Tina Šutej je izpustila začetno višino na 4,20 m, nato je 4,35 in 4,50 m zlahka preskočila. Nato je bila prvič prek letvice tudi na 4,60 metra. Ko je bila letvica pet centimetrov višje, jo je prvič podrla, tudi drugič ji ni uspelo. Šele po njenem tretjem skoku je letvica ostala na stojalu in tedaj je bilo dokončno potrjeno, da si je priborila finale. "Poskrbela sem za malo drame. Dvakrat sem naredila majhno napako, skakala sem z mehkejšo palico, kot bi običajno. Toda nisem hotela menjati palice in sem se samo zbrala in preskočila. Kljub temu so bile to kvalifikacije. Če bi bil finale, bi skakala z mehkejšo palico. Vem, česa sem sposobna v finalu, in napadla bom kolajno," je po tekmi povedala Šutejeva.

Članica celjskega Kladivarja je pred SP napovedala nov boj za odličja, ki jih na velikih tekmovanjih osvaja v zadnjih treh sezonah. Zadnjega je marca letos, ko bila druga na dvoranskem EP v Istanbulu, lani je bila na SP v Eugenu četrta in tretja na EP na prostem in na dvoranskem SP v Beogradu. S srebrom na dvoranskem EP je leta 2021 v poljskem Torunu osvojila svoje prvo veliko člansko kolajno. Tina je na diamantni ligi v Dohi 5. maja s 4,76 m izenačila svoj slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Galerija

Članki iz rubrike