nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(jz)
(jz)
0 08.08.2023 12:14:22

Trinajsterica na Madžarsko

Tina Šutej bo v Budimpešti v krogu favoritinj za kolajno v skoku s palico.
PROFIMEDIA
Znana je slovenska odprava na svetovno prvenstvo 2023, ki bo od 19. do 27. avgusta v madžarski prestolnici. Slovenijo bo tam zastopalo trinajst atletinj in atletov.

Neposredno je bilo na prvenstvo po izpolnjeni normi ali po mestih na svetovni rang lestvici uvrščenih 11 slovenskih atletov in atletinj, še dve pa sta se na prvenstvo uvrstili naknadno. Norme za svetovno prvenstvo so izpolnili Kristjan Čeh v metu diska (dobil je posebno povabilo, saj je kot aktualni svetovni prvak uvrščen neposredno), Tina Šutej v skoku s palico, Anita Horvat v teku na 800 metrov in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov z zaprekami.

Po rankingu na svetovni lestvici so se na prvenstvo uvrstili še Matic Ian Guček v teku na 400 metrov ovire (35 mesto/40 mest), Neja Kršinar v maratonu (90/100), Klara Lukan v teku na 5000 metrov (31/42), Nika Glojnarič v teku na 100 metrov z ovirami (38/40), Lia Apostolovski v skoku v višino (21/36), Neja Filipič v troskoku (19/36) in Martina Ratej v metu kopja (35/36). Slednja se v reprezentanco vrača pri 41 letih, vmes je odslužila tudi dveletno dopinško kazen.

Eva Pepelnak v troskoku in Agata Zupin v teku na 400 metrov z ovirami sta bili glede na to, da sta bili po rankingu zelo blizu neposredne uvrstitve po odpovedih zaradi poškodb, odpovedih posameznih reprezentanc in posebnih povabilih naknadno uvrščeni na seznam nastopajočih na svetovnem prvenstvu. Vodja reprezentance bo nekdanja odlična atletinja Marija Šestak.

Danes v Vicenzi

Na mitingu Brazzale v italijanski Vicenzi bosta danes nastopili dve slovenski atletinji, Anita Horvat v teku na 800 metrov in Agata Zupin v teku na 400 metrov z ovirami.

Slovenska moška štafeta 4 x 400 metrov se je odzvala na povabilo organizatorja in nastopila v sklopu zadnjega dne poljskega prvenstva. Nastopili so Lovro Mesec Košir, Matic Ian Guček, Luka Janežič in Rok Ferlan ter s časom 3:06,46 osvojili četrto mesto. Zmagala je prva štafeta Poljske s časom 3:02,36 pred Barbadosom in Južno Afriko. Državni rekord iz leta 1999 tako ostaja nedotaknjen. Takrat so v Sevilli Miro Kocuvan, Boštjan Horvat, Jože Vrtačič in Matija Šestak tekli 3:02,70.

Eva Pepelnak je nastopila na bronastem mitingu svetovne serije v nemškem Leverkusnu in v troskoku osvojila peto mesto z rezultatom 13,50 metra. S 14,52 metra je prepričljivo zmagala Jamajčanka Shanieka Ricketts. Pepelnakova je 28. junija letos prvič v karieri na mitingu v Oslu skočila 14 metrov.

Demšar peti na univerzijadi

Na univerzijadi v kitajskem Chengduju se je med Slovenci najbolje odrezal Filip Jakob Demšar, ki je v finalu teka na 110 metrov z ovirami s časom 13,63 sekunde zasedel peto mesto. Član univerze v Južni Karolini je bil še hitrejši v prvem krogu, ko je s časom 13,60 za šest stotink zaostal za slovenskim rekordom Damjana Zlatnarja, ki je v Novem mestu 19. junija leta 2007 tekel 13,54. Zmagal je Japonec Ken Tojoda (13,40), za bronasto medaljo je Filip zaostal osem stotink.

Monika Podlogar (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani) je nastopila v finalu skoka v višino in s preskočenimi 1,80 metra osvojila osmo mesto (toliko je preskočila tudi v kvalifikacijah). Zmagala je Rose Amoanimaa Yeboah iz Gane, ki je preskočila 1,94 metra, kar je njen osebni rekord. Anja Fink (Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani) je opravila s polmaratonsko preizkušnjo. S časom 1:16,34 je osvojila 13. mesto. Zmagala je Japonka Hikaru Kitagava (1:13,17).

V sedmeroboju je nastopila Tara Keber (Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani) in osvojila končno 20. mesto. S svojim nastopom je bila zadovoljna, saj je dosegla tudi nekaj osebnih rekordov.

V skoku v daljino je nastopil Nino Celec. Študent višje strokovne šole Izobraževalni center Piramida Maribor, ki pa je trikrat prestopil. Tilen Šimenko Lalič (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani) je bil s časom 1:54,91 peti v svoji predtekmovalni skupini teka na 800 metrov, kar ni bilo dovolj za preboj v polfinale. Končal je na 32. mestu. Klemen Vilhar, študent Fakultete za šport na Univerzi v Ljubljani, je v finalu teka na 3000 metrov z zaprekami s časom 9:27,84 osvojil 13. mesto. Zmagal je Nemec Jens Christian Mergenthaler (8:38,42). Dramo je Vilhar doživel v predteku, ko ga je sotekmovalec pohodil in mu sezul športni čevelj. Klemen se je po zaostanku poskušal priključiti skupini, kar mu je za trenutek tudi uspelo, a je izgubil preveč energije, da bi lahko držal tempo najboljših. Po nastopu je slovenska ekipa vložila pritožbo in bila uspešna, tako da je lahko nastopil v finalu.

V prvem krogu teka na 100 metrov z ovirami je nastopila Eva Murn z Ekonomske šole Novo mesto, a ni prišla do cilja. Ajda Kaučič, študentka Pravne fakultete na Univerzi v Mariboru, se je v polfinalu teka na 400 metrov s časom 54,45 povsem približala osebnemu rekordu, ki ga je letos tekla v Kranju (54,38). Zasedla je peto mesto v drugi polfinalni skupini, kar ni bilo dovolj za finale, za kar je bilo treba teči 53,97. Skupno je končala tekmovanje na 11. mestu. "Zelo sem zadovoljna s polfinalnim tekom in tudi s svojo celotno sezono. Odtekla sem 400 metrov tako, kot znam, kar se je tudi pokazalo na rezultatu, ki je samo za sedem stotink slabši od osebnega rekorda," je povedala Ajda, ki se je v polfinale uvrstila z devetim časom (55,15).

Barbara Štuhec, študentka Fakultete za kemijo in kemijski tehnologijo na Univerzi v Ljubljani, v skoku v daljino, in Izabela Eržen, študentka Fakultete za arhitekturo na TU Delft, v teku na 400 m z ovirami, se nista uvrstili v polfinale. Štuhčeva je skočila 5,66 metra in je končala na 25. mestu, Erženova pa je s časom 1:02,74 končala na 20. mestu. 

Galerija

Članki iz rubrike