nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 01.08.2023 11:57:40

Atletsko EP do 20 let: Nekaj se jih bo borilo za kolajne

Karolina Zbičajnik
PETER KASTELIC/AZS
V Jeruzalemu, verjetno najbolj svetem mestu na svetu za več religij, bo od 7. do 10. avgusta evropsko prvenstvo do 20 let. Slovenija bo nastopila s številno reprezentanco, ki bo štela po devet atletinj in atletov.

Na prvenstvu bo nastopilo 44 držav ter 1159 atletinj in atletov, tudi posamezniki iz slovenske ekipe pa se bodo poskušali umešati v boj za kolajne. Peti rezultat med prijavljenimi atleti ima Sandro Jeršin Tomassini v skoku v višino in se bo boril za kolajno, Maj Cizera Turk bi si moral v troskoku priboriti finale dvanajsterice, za kolajno pa se bo boril tudi Jakob Urbanč v metu kladiva.



Pri dekletih je več kandidatk za visoka mesta. Odlična Mariborčanka Karolina Zbičajnik ima tretji čas med prijavljenimi atletinjami v teku na 400 metrov, za finale se bo v teku na 800 metrov borila še druga Mariborčanka Petja Klojčnik. Tudi Lana Andolšek bi lahko na visokih ovirah presenetila z uvrstitvijo med najboljše tri, videli pa bomo, kaj lahko naredi Brina Likar v skoku v daljino, ki že ima kolajno z velikih mladinskih tekmovanj in zna skakati na veliki tekmi, kar je ob zgoščeni konkurenci zelo pomembno. Nastopila bo tudi ženska štafeta 4 x 100 m v postavi Andolšek, Likar, Potnik in Zbičajnik.



Precej čudna pa je bila odločitev strokovnega sveta AZS (s predsednikom Albertom Šobo), ki nekaterim mlajšim atletom in atletinjam ni dovolil nastopiti v Izraelu kljub temu, da imajo izpolnjene norme. Tako so izpadli trije ali štirje atleti in atletinje, ki še niso stari 18 let, strokovni svet pa je menil, da na evropsko prvenstvo do 20 let ne pošilja športnikov, ki so mlajši od 18 let. Razlog? Verjetno pravega, strokovnega razloga ni, saj ti mladi atleti in atletinje zagotovo na taki tekmi ne izgubijo ničesar, pridobijo pa ogromno izkušenj, kar je lepa naložba za prihodnost. Strokovni svet s Šobo na čelu bi se moral vprašati, za koga dela najvišji strokovni organ pri nas. V korist stroke in atletov ali v korist nekoga drugega? Tudi drugače je v atletskih krogih slišati veliko pritožb na račun dela strokovnega sveta in predsednika Šobe, kar lahko pomeni, da bi po svetovnem prvenstvu lahko prišlo do sprememb.



SLOVENSKA REPREZENTANCA ZA JERUZALEM (18)
MLADINKE (9)
Lucija Potnik (100 m)
Karolina Zbičajnik (200 in 400 m)
Petja Klojčnik (400 in 800 m)
Lana Andolšek (100 m ovire)
Katjuša Jordan Nadižar (100 m ovire)
Ema Rodman (400 m ovire)
Brina Likar (daljina)
Ela Velepec (višina)
Vita Benedetič (palica)


MLADINCI (9)
Staš Tin Lorbar (100 m)
Mitja Zubin (400 m ovire)
Sandro Jeršin Tomassini (višina)
Maj Bizjak (palica)
Luka Zupanc (palica)
Maj Cizera Turk (troskok)
Filip Bizjak (troskok)
Jakob Urbanč (kladivo)
Tevž Podlipnik (kopje)




Članki iz rubrike