zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

(pk)
(pk)
0 25.10.2022 11:11:57

Hafner in Finkova državna prvaka

Anja Fink
PETER KASTELIC/AZS
Domen Hafner (Železniki) in Anja Fink (Kronos) sta na Ljubljanskem maratonu osvojila naslova državnih prvakov v polmaratonu.

Hafner je bil s časom 1:08,06 absolutno drugi za Madžarom Leventejem Szemereijem, ki je zmagal z rekordom proge 1:04,08, Finkova pa je bila z odličnim časom 1:12,45 tudi absolutna zmagovalka. Tretji skupno in srebrn v konkurenci DP je bil Blaž Orešnik (Ormož), za njim je bron v DP osvojil skupno četrti Jošt Žnidaršič (Krka). V mladinski kategoriji sta naslova državnih prvakov osvojila Jakob Mulej (Radovljica) s časom 1:21,49 ter Lia Trdina (Škofja Loka) s časom 1:39,50. "Začetek je bil počasen, zato sem tekel sam v ospredju. Zaradi dežja je bila proga mokra, nekoliko je drselo, vendar so bile temperature idealne za tek. Mislil sem, da se bom že spomladi vrnil na tekmovanja, ampak sem bil poškodovan. Pred tem sem v času dopinške kazni preživel najtežje obdobje v življenju. Treniral sem, zdaj sem se vrnil in si želim, da bi naslednje leto dosegal dobre izide v maratonu," je razložil Hafner.

Za Finkovo je bila druga Neja Kršinar (Papež), tretja je bila Hrvatica Ana Štefulj, četrta pa Jasmina Pitamic Vojska (Radovljica), ki je tako osvojila bron v slovenskem DP. "Proga je ravninska in lahka, a se vedno rada vračam na ta maraton. Začela sem odločno in se do desetega kilometra držala tekačev ter tudi vztrajala v svojem ritmu. Dež je verjetno odgnal kar nekaj gledalcev, a je bilo ozračje vseeno zelo dobro," je povedala Finkova.

Na 10 kilometrov je zmagal Ahmed El Mazoury, italijanski reprezentant maroških korenin. Na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra sta bila Slovenca, Domen Dornik in Tilen Dobnikar. Med atletinjami so bile na desetkilometrski razdalji prve tri Slovenke, Liza Šajn je zmagala pred Leo Haler in Urško Martinec. "Po navadi treniram in tečem na stadionu, cestni teki so drugačni. Začela sem v skupini in smo se menjale v vodstvu. Po petih kilometrih sem šla naprej, pomagal mi je še en tekač za ritem. Dobro sem opravila nastop do konca," je povedala Šajnova.

Na klasičnem maratonu je bil najboljši Slovenec Rok Puhar. "Pričakovanj glede časa pred maratonom nisem imel. Moja želja je bila, da bi užival in dosegel rezultat, saj v Ljubljani maratona do zdaj še nisem odtekel. Zato sem vesel, da mi je uspelo. Afriški tekači so šli naprej, jaz pa sem imel svojo tekmo," je dejal Puhar.

Na 26. Volkswagen ljubljanskem maratonu je bilo na 42, 21 in 10 km 8472 udeležencev iz 61 držav. Prvi dan je bilo na ulicah 5266 otrok in mladine, skupaj je bilo v dveh dnevih na startu 13.738 ljubiteljev teka. Nekoliko slabše vreme je odvrnilo okrog 1500 prijavljenih tekačev, ki jih ni bilo na startni črti nedeljskih preizkušenj. 

Članki iz rubrike