IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 16.07.2023 19:56:01

Mladi Dani Bewley do svoje tretje zmage

psno
Letošnja šesta GP dirka v spidveju v švedski Malilli je prinesla presenečenje. Anglež Bewley je v svojem tretjem finalu privozil do tretje zmage.

Praktično ves teden na Švedskem je bil namenjen spidveju. Krovna organizacija FIM je v teh dneh dobila potrditev, da so spremembe prinesle veliko novega življenja in tako so stopili na pot motoristične in motokrosistične zveze, ki že nekaj časa dajeta priložnost najmlajšim in si s tem krepita svoj ugled. Številni gledalci so bili navdušeni nad vožnjami mladeničev med 12. in 16. letom v finalu SP v tej kategoriji. Ob tem so ugotovili, da ti fantiči ne zaostajajo veliko v hitrosti za najboljšimi, pa čeprav vozijo s šibkejšimi motorji, in da obenem premorejo že veliko znanja. Ravno oni so lep obet, da se bo spidvej pokazal v naslednjih sezonah v še lepši luči. Tudi naš mladi Krčan Sven Cerjak je tu napravil velik posel in bil zelo blizu odličja. Morda bo prav on eden od ključnih elementov, da bo dvignil ugled spidveja pri nas, ki je kar malce zamrl, potem ko je Žagar izpadel iz družbe najboljših. Presenetljivo odličen sprejem pa so dobili še nekoliko mlajši (od 11-13 let), ki so prvič vozili in to na motorjih, katere je izdelal legendarni petkratni svetovni prvak Tony Rickardsson. Prvi naslov v tej kategoriji je odšel na Dansko.



Vse oči so bile vendarle uprte na člansko GP dirko, na kateri je bil glavni favorit aktualni prvak in vodeči letos, Poljak Bartosz Zmarzlik. Ta je VN Švedske dobil že trikrat. Izredno lepa atmosfera je poskrbela, da smo tudi tokrat videli zelo zanimivo in razburljivo dirko na sicer kratki stezi, dolgi le 315 metrov. Vsi so si želeli predvsem skalpa nad svetovnim prvakom. Že uvodne vožnje pa so pokazale, da Danci niso konkurenčni, še posebej Madsen, od katerega smo pričakovali napad na prva tri mesta v skupnem seštevku. Presenetljivo sta zelo malo pokazala tudi Avstralec Doyle in nekdanji svetovni prvak, Britanec Tai Woffinden, ki je v vse težjem položaju za obstanek.



V rednem delu dirke sta bila najbolj prepričljiva domačin Lindgren in Slovak Vaculik. V prvem polfinalu je bil Lindgren zelo suveren, medtem ko je Anglež Bewley, ki je komaj ujel osmerico, prepričljivo ugnal oba Avstralca, Fricka in Holderja. V drugem polfinalu smo videli lep obračun med Vaculikom in svetovnim prvakom Zmarzlikom, a je oba presenetljivo ugnal Poljak Patrik Dudek. Tako je Bartek prvič v sezoni ostal brez finala pristal je na petem mestu. V velikem finalu pa je Slovak Martin Vaculik v prvih dveh krogih uspešno odbijal napade Lindgrena. V tretjem krogu je mladi Bewley pripravil napad na Šveda. Domačin je v svoji akciji napravil napako, ko je na ovinku želel zapreti mladega Angleža. Toda odneslo ga je ven in s polno hitrostjo je zadel v zadnji konec motorja Slovaka in padel. V ponovljenem startu je Martin Vaculik sprva imel vse pod kontrolo in zmaga je bila že blizu. Toda proti koncu vožnje je napravil manjšo napako, ko je moral popravljati smer, kar je izkoristil mladi Daniel Bewley in slavil veliko zmago. To je njegova tretja v njegovem šele tretjem finalu.



Zdaj sledi odmor za ekipno SP, čez štiri tedne pa bo na sporedu naslednja dirka za VN Latvije v Rigi.



Izidi dirke: 1. D. Bewley 13, 2. M. Vaculik 17, 3. P. Dudek 14, 4. F. Lindgren 16, 5. B. Zmarzlik 12, 6. M. Fricke 12, 7. J. Holder 9, 8. R. Lambert 8, 9. A. Lebedevs (Lat) 8, 10, A. Thomsen 7, 11. J. Thorssel (Šve) 6, 12. T. Woffinden 5, 13. M. Michelsen 5, 14, L. Madsen 3, 15. M. Janowski 2, 16. J. Doyle 1.



Vrstni red po petih (od 10) dirkah: 1. B. Zmarzlik (Pol) 102, 2. F. Lindgren (Šve) 82, 3. J. Holder (Avs) 79, 4. M. Vaculik (Svk) 69, 5. D. Bewley (VB) 69, 6. J. Doyle (Avs) 69, 7. L. Madsen (Dan) 63, 8. R. Lambert (VB) 63, 9. T. Woffinden (VB) 46, 10. M. Fricke (Avs) 45, 11. P. Dudek (Pol) 44, 12. A. Thomsen (Dan) 36, 13. M. Janowski (Pol) 33, 14. M. Michelsen 28, 15. K. Nilsson (Šve) 22





Galerija

Članki iz rubrike