IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 14.07.2023 23:27:28

Bo Bartek Zmarzlik nadaljeval svojo prevlado?

Bo Poljak Bartek Zmarzlik nadaljeval z uspešno serijo?
psno
V Malili na Švedskem bo šesta GP dirka za VN Švedske. Domači Lindgren želi končati serijo zmag Zmarzlika. V uvodu dirke so nastopili mladinci (U-16) v finalu SP, kjer je zmagal Šved Karlsson, Čerjak pa je pristal na izvrstnem šestem mestu.

Svetovno prvenstvo v spidveju se preveša v drugo polovico. Najboljši dirkači so se preselili na sever Evrope in to v Malilo na Švedskem, ki je sicer stalnica med prizorišči dirk v GP seriji. Samo dirkališče je tu za nekatere zelo zanimivo in privlačno, saj je steza močno drugačna kot je pri nas v srednji Evropi, dosti krajša in tudi zavoja sta bolj ekstremno zavita. Predvsem Skandinavcem, pa tudi Angležem ter s tem posledično Avstralcem to ugaja, medtem ko Poljakom to ne ustreza kaj preveč. Toda za aktualnega prvaka Bartosza Zmarzlika to ni noben problem. Trenutno se počuti domače na vsaki progi, le doma je bil dosti slabši in je edinkrat ostal pod stopničkami. Doslej je dobil kar tri dirke, le enkrat je bil tretji. Največji konkurent mu bo tokrat domačin Fredrik Lindgren, ki še ni obupal v boju za naslov prvaka in se močno želi zmage pred domačimi gledalci. Toda na to merijo tudi mladeniči iz Otoka in Avstralije ter nepredvidljivi Danec Leon Madsen. Vedno so možna tudi velika presenečenja. Vsekakor si lahko obetamo novo vrhunsko dirko.

Sven Cerjak šesti na svetu med mladimi dirkači

Sicer pa je Malila tokrat središče svetovnega spidveja. Takoj po končanem uradnem treningu najboljših za VN Švedske, bodo ob pol treh popoldne začeli svoje svetovno prvenstvo tudi mladi vozniki med 11 in 13 letom, ki vozijo na 80 kubičnih motorjih. FIM je to prvenstvo dala prvič na uradni spored. Za te fantiče je to še posebej privlačno, ker bodo lahko nastopili pred svojimi velikimi vzorniki.



Petek popoldne pa je bil namenjen finalu svetovnega prvenstva za mladince do šestnajst let, ki vozijo na 250 kubičnih motorjih. Na Švedskem smo imeli kar dva svoja predstavnika. Sven Cerjak je brez večjih težav prišel v finale s petim mestom, medtem ko je Tilen Bračko v drugem polfinalu za malo zgrešil uvrstitev, saj je bil deseti, prvih osem pa je šlo naprej. V velikem finalu je član AMD Krškega razveselil že v prvi vožnji, ko je v cilj prišel le za domačinom Rasmusom Karlssonom, ki je na koncu postal celo svetovni prvak. V drugi svoji vožnji pa je Krčan ponovno osvojil dve točki, ko je zaostal le za Poljakom Beczkowskim. V tretji vožnji pa je napravil velik podvig, ko je ugnal Danca (za nekatere največji favorit) Michaela Andersena, sicer sina zelo znanega Briana Andersena. V četrti vožnji je startal z zunanje pozicije, Anglež William Cairns ga je uspel na prvem ovinku dobro (morda celo malo grobo) zapreti in ostal je brez točk. Je pa zato v zadnji vožnji prepričljivo slavil in prišel do velikih desetih točk, ki so mu prinesle odlično šesto mesto. Vsekakor je bil mladi Krčan presrečen za svoje nastope. Mu pa je malce bilo žal, saj mu je le za točko ušlo razvažanje za tretje mesto, z dvema več pa bi bil na stopničkah.



Vrstni red po petih (od 10) dirk

1. B. Zmarzlik (Pol) 90, 2. J. Holder (Avs) 69, 3. F. Lindgren (Šve) 68, 4. J. Doyle (Avs) 68, 5. L. Madsen (Dan) 60, 6. R. Lambert (VB) 54, 7. M. Vaculik (Svk) 51, 8. D. Bewley (VB) 49, 9. T. Woffinden (VB) 41, 10. M. Fricke (Avs) 34, 11. M. Janowski (Pol) 31, 12. A. Thomsen (Dan) 29, 13. M. Michelsen 28, 14. P. Dudek (Pol) 28, 15. K. Nilsson (Šve) 21



Vrstni red mladincev

1. R. Karlsson (Šve) 13, 2. M. Pawelczak (Pol) 12, 3. M. Andersen (Dan) 11+3, 4. K. Mania (Pol) 11+2, 5. W. Cairns (VB) 10, 6. S. Cerjak 10, 7. M. McDiarmid (Avs) 9



Galerija

Članki iz rubrike