IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 09.07.2023 20:04:59

Verstappen zmagovalec tudi v Silverstonu, Norris drugi

Profimedia
Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Silverstonu. Na 11. dirki sezone je svetovni prvak in vodilni v seštevku dosegel še šesto zmago v nizu in še povečal naskok pred tekmeci. Drugi je bil v Silverstonu domačin Lando Norris (McLaren), tretji pa še en Britanec Lewis Hamilton (Mercedes).

Verstappen je dirko začel z najboljšega startnega položaja, po startu ga je sicer prehitel Norris, a ko se je branilec naslova v petem krogu prebil v vodstvo, ga tekmeci niso mogli več ustaviti na poti do osme zmage v sezoni.

V seštevku ima tako nizozemski dirkač zdaj že 99 točk (255-156) naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Sergiem Perezom, Mehičan je bil danes le šesti. Z novim uspehom pa je Red Bull izenačil tudi 35 let star dosežek moštva McLaren po številu zaporednih zmag za eno ekipo (11). Tretji v SP je Fernando Alonso (137), četrti pa Hamilton (121).

Norris pa je McLarnu privozil sploh prve zmagovalne stopničke v letu 2023, nazadnje je bil McLaren med prvimi tremi lani na dirki v Imoli. Na začetku je kazalo še bolje za McLaren, saj je bil sprva tudi Oscar Piastri na mestih med prvimi tremi. A je na koncu zadnje mesto na stopničkah izgubil, saj se je iz ozadja uspešno prebijal Hamilton.

"Start je bil res slab, morali bomo pogledati, kaj se je zgodilo. Oba McLarna sta bila zelo hitra in potreboval sem nekaj krogov, da sem prišel do prvega mesta. Potem je šlo vse po načrtih," je po dirki razločil Verstappen. Dosegel je že 43. zmago v karieri.

A kljub zamujeni priložnosti za dvojno uvrstitev na stopničke so bili lahko na domači dirki zadovoljni tudi pri McLarnu. "Z Maxom sem se boril, dokler sem se lahko. Potem je sledila dolga in naporna dirka, včasih je težko, če si osamljen nekje na sredini. A bilo je izjemno," je dejal Norris.


Potem ko se je Hamilton prebil na tretje mesto, ni bilo več prav veliko menjav pod vrhom. Za to je poskrbel tudi Kevin Magnussen, saj je njegov Haas zagorel in obstal sredi steze, zaradi česar je moral posredovati varnostni vato.

Vsi trije vodilni, Verstappen, Norris in Hamilton, so to izkoristili za hitrejši postanek v boksih in potem brez težav nadzorovali svoja mesta do konca. Sta pa oba Britanca na navdušenje domačih navijačev, ob stezi se jih je po podatkih prirediteljev ves konec tedna zbralo več kot 400.000, prikazala zanimiv obračun v zadnjih krogih, po katerem pa nekdanjemu svetovnemu prvaku le ni uspelo priti še do drugega mesta.

"Začeti s sedmega mesta in končati na tretjem je velika stvar. Hvala ekipi in hvala tudi navijačem, kar čutil sem njihovo energijo," pa je po dirki britanske privržence pohvalil Hamilton.

Varnostni avto pa je morda odnesel možnosti za prve stopničke v karieri Piastriju; ker je pnevmatike zamenjal že pred tem, je ostal brez prave možnosti za napad na prvo trojico, je pa tudi četrto mesto njegov najboljši dosežek v tekmovanju.

Med deseterico so končali še George Russell v drugem Mercedesu na petem, Perez na šestem, veteran Fernando Alonso na sedmem ter Alex Albon na osmem mestu, precej manj od pričakovanj pa sta dosegla oba Ferrarijeva voznika, Charles Leclerc in Carlos Sainz, lanski zmagovalec, sta namreč končala na robu deseterice.

Naslednja dirka v SP formule 1 bo preizkušnja na Madžarskem čez 14 dni.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike