Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
04.10.2016 12:43:08
Deli članek:

Dve kolajni realni cilj

psno
Celjanke branijo lansko zmago...

Ta teden so na vrsti tekmovanja v evropskih pokalih, kjer bo tekmovalo sedem slovenskih ekip.

Na 38. svetovnem pokalu v Bolzanu se bodo merile le Celjanke, na ravno tako 38. evropskem pokalu v Bački Topoli Kamničani in Cerkničanke, na 15. pokalu NBC v nemškem Straubingu pa Konstruktor in Litija v moški ter Ljubelj in Triglav v ženski konkurenci.

V Bolzanu v Italiji, ki je bil sicer že večkrat prizorišče svetovnega pokala, se bo jutri zjutraj začelo tekmovanje v obeh konkurencah. Prvič se je zgodilo, da v moški konkurenci nimamo svojega predstavnika. To bi sicer moral biti kranjski Triglav, ki pa je v prestopnem roku ostal brez ekipe iz prejšnje sezone, zato je razumljivo, da se niso prijavili za to tekmovanje. Zato pa bodo vse oči uprte v žensko konkurenco, kjer bodo svojo lansko trofejo branile igralke Celja.

Celjanke so lani že enajstič osvojile ta prestižni pokal, ob tem pa imajo še šest drugih in štiri tretja mesta ter so daleč najuspešnejša ekipa v tem tekmovanju. Celjanke bodo tokrat napadale tudi enajsti zaporedni finale. Res pa je, da so Celjanke v primerjavi z ekipo iz lanske sezone občutno slabše. Pred sezono jih je zapustila Eva Sajko, ki je odšla igrat v Avstrijo. Poleg tega je že dolgo izven stroja (od lanskega oktobra) tudi Rada Savič, ki pa je vseeno prišla v Italijo. v vrstah Celjank se močno trudijo, da bi jo usposobili, da odigra vsaj polovico svojega nastopa. Res se je četa trenerja Lada Gobca okrepila z Anjo Ulago in Patricijo Bizjak, ki pa žal nimata izkušenj iz takih tekmovanj.

Trener Lado Gobec je pred začetkom tekem na Južnem Tirolskem dejal: "Naš cilj je seveda uvrstitev v finale, kar pa ne bo lahka naloga. Naša ekipa je občutno slabša, vendar vseeno verjamem, da bi lahko dekleta dosegla dobre rezultate. Morda nam le uspe priti v enajsti zaporedni finale."

Glavni favoritinje so tokrat igralke Bamberga, saj so se Nemke še dodatno okrepile. V boju za polfinale pa bodo Celjankam konkurirale Madžarke, Srbkinje, Rečanke in Romunke.

OKREPLJENI CALCIT VELIK ADUT

Dve močni železi pa imamo v Bački Topoli. V ženski konkurenci bodo Slovenijo zastopale naše podprvakinje, igralke Bresta, ki imajo iz teh pokalov že bogate izkušnje in tudi zmago. Glavna konkurenca jim bodo nemški Liedolsheim, madžarski ZTE, Istra iz Poreča, domači Banat iz Zrenjanina in češki Nachod.

Vodja ekipe Franc Gornik je pred začetkom tekmovanja dejal: "Težko je karkoli napovedovati v naprej. Veliko je odvisno že od prve igralke, ki bo odprla tekmovanje. Ekipa je v kar solidni formi in upam, da bo tu sledila še nadgradnja. Naša tiha želja je uvrstitev v polfinale, zavedamo pa se, da je to zelo težka naloga."

Realno imajo veliko večje možnosti igralci Calcita iz Kamnika, ki so že nekaj let v slovenski špici moškega kegljanja. Pred sezono so se še dodatno okrepili z odličnim Kranjčanom Janžetom Lužanom. Trener Franci Spruk ima na razpolago kar osem močnih igralcev in bo imel nekaj težav pri odločitvi, na katero šesterico lahko stavi.

Pred začetkom je sicer zelo optimističen: "Ne bežimo od tega, da nas nekateri uvrščajo med favorite. Realno je naš cilj polfinale in potem eno od odličij. Ob tem je treba vseeno povedati, da so tu v prvi vrsti veliki favoriti Nemci in Madžari. Prepričan pa sem, da bodo fantje dali vse od sebe, in verjamem, da nam bo končno uspelo priti v tako zaželeni polfinale."

Kot prvi bo v vrsti Kamničanov danes nastopil izkušeni Klemen Mahkovic, ki vse bolj stopa v čevlje naše legende Darka Bizjaka. Ta je bil obvezno prvi igralec v ekipi, pa če je igral v reprezentanci, v Triglavu ali tudi v Nemčiji. In če mu je uspel uspešen začetek, potem ni bilo zime za samo ekipo. Upajmo, da bo tudi Klemen napravil kaj podobnega. Prvi dan pa bo za Calcit zaključil mladi Jure Starman.

LAHKO STRAUBING PONOVNO PRINESE KAKŠEN USPEH?

Pred letom dni nas je v nemškem Straubingu navduševal kranjski Triglav, ki je na evropskem pokalu osvojil odlično tretje mesto in ob tem podrl izvrsten ekipni rekord 3776 kegljev. Tokrat je na istem prizorišču pokal NBC, na katerem imamo kar štiri žezla v ognju. Pri dekletih se je prvič zgodilo, da nas bosta zastopali ekipi iz Gorenjske, Ljubelj iz Tržiča in Triglav iz Kranja. Predvsem Tržičanke imajo zelo malo mednarodnih izkušenj, zato od njih težko pričakujemo visoke rezultate. Nekaj več možnosti imajo seveda igralke Triglava, ki so sicer zelo mlada ekipa, ki pa ji z izjemo trenerke in igralke Brigite Strelec močno primanjkuje izkušenj.

Pred odhodom v Nemčijo je Ptujčanka, ki je otroška leta preživela v Nemčiji, dejala: "Težko karkoli rečem. Toda če se ne bodo moje mlade soigralke preveč prestrašile in se bodo pogumno pognale v boj s keglji, bi lahko naredile dober rezultat. Morda bi se lahko vmešale tudi v boj za polfinale, ki je naša tiha želja. Toda zavedam se, da je konkurenca močna in tudi zelo izkušena."

V moški konkurenci nas bosta predstavljala Konstruktor iz Maribora in Litija. Mariborčani, ki so sicer reden udeleženec mednarodnih pokalov, predvsem svetovnih, imajo letos močno spremenjeno ekipo. Težko karkoli rečemo, kakšne možnosti ima četa Bojana Pihlarja, ki se je tako kot nogometaši in vodstvo NK Maribora zavil v molk. Naši drugi predstavniki pa so igralci Litije, ki bodo drugič zapored nastopili na mednarodnem tekmovanju.

Njihov vodja in trener Klemen Selovski je pred odhodom dejal: "Dali bomo vse od sebe. Poizkušali bomo narediti dober ekipni rezultat in z uvrstitvijo med deseterico bomo zadovoljni. Če bo še kaj več več, pa bomo še bolj zadovoljni."

Tudi tu se bo tekmovanje začelo popoldne. Trener Konstruktorja Bojan Pihlar se bo za prvega igralca odločil tik pred začetkom. Verjetno bo to Luka Sajko, saj je v tej vlogi bil že večkrat, pa tudi njegova forma je kar stabilna. Vodja Litijanov Klemen Selovski je že v pogovoru namignil, da bo on nastopil kot uvodni igralec in se bo potem toliko lažje posvetil vodenju ostalih igralcev. Prvi dan pa bo za Litijo zaključil izkušeni Robert Pirš.

Na vseh treh prizoriščih je vse pripravljeno za začetek tekmovanja. Upajmo, da se bo tradicija odličnih nastopov na ekipnih pokalih za Slovenijo uspešno nadaljevala.

Galerija