Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Gregor Lisec
Gregor Lisec
1 22.02.2018 08:10:21

EKSKLUZIVNO! Slovenski rokometni delegat razkriva ozadje odmevne afere in sporoča: Dobivam grožnje s SMRTJO!

Grega Wernig
Vsega ima dovolj. Vseh obtoževanj, blatenja njegovega imena, škandalov, igric EHF in IHF, groženj s smrtjo … Obtožbe iz Bosne in Hercegovine so bile povod, da je sklenil povedati svojo plat zgodbe in tako nam je v pisarni ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v uri in pol razložil vse, kar mu je ležalo na duši. Tudi to, zakaj bo naposled najverjetneje zapustil mednarodno rokometno družino ter zakaj se imeni Darko Repenšek in Janko Požežnik tako pogosto znajdeta v istem stavku s pojmoma korupcija in škandal. »Vse se je začelo, ko nisva upoštevala navodila Nemca iz IHF, naj pomagava nemški reprezentanci,« je med drugim razkril …

Kakšen je vaš komentar odločitve EHF, da se tekma Bosne in Hercegovine s Švico registrira z rezultatom 10:0 v korist Švice, zaradi katere je BiH ostala brez na igrišču priigranega nastopa v dodatnih kvalifikacijah za SP 2019?
Bil sem nemalo presenečen nad sklepom EHF, ker ni bil v duhu mojega športnega prepričanja, delovanja in tudi ni bil v skladu s tistim, kar sem korektno napisal v samem poročilu. Z obema sodnikoma smo si enotni, da je resnično nerazumljivo, kakšno odločitev so sprejeli.

Kako je nastal zdaj že razvpiti zapisnik, v katerem ni bilo navedenega igralca BiH Tomislava Nuića, zaradi česar je bila domača reprezentanca, kot je EHF razsodila pred dnevi, nazadnje izključena?
Pojdimo po vrsti. V petek zvečer sem prišel z avtom v Tuzlo ter se javil bosanskima sodnikoma Joviću in Arnautoviću, ki sta bila po odločitvi organizatorja zadolžena zame in za oba sodnika na tekmi BiH in Švice (Madžara Petra Herczega in Petra Südija, op. p.). Z direktorjem reprezentance BiH (Gordanom Muzurovićem, op. p.) sem bil v stiku že od nominacije naprej, saj se je z domačinom tekme treba dogovoriti o vseh protokolih. Tehnični sestanek smo imeli v soboto na dan tekme ob 10. uri dopoldne. Vprašal sem jih, kje bo ta sestanek, njihov odgovor pa je bil: 'Najbolje, da kar v vašem hotelu, ker je predstavnikom švicarske reprezentance in nam lažje priti k vam, kot da vas vozimo naokrog, niti ne vemo, kam.' Povedal sem jim, da moramo imeti omogočene vse računalniške povezave, tiskalnike in podobno. Tako kot vedno sem imel že vnaprej pripravljen opomnik, kaj vse moramo razčistiti, na primer, kako in kje je gostujoča ekipa nameščena, imajo kakšne težave ... Domačin je dolžan povedati, kako bo potekala procedura pred in med tekmo ter po njej. Med tehničnim sestankom sem zahteval 'delegation list'*, ki ga po svoji stari navadi vedno shranim. Na njem vidimo obkroženih 16 igralcev (pokaže na fotokopijo tega seznama, op. p.), tudi Tomislava Nuića. Svojega mi je dal tudi Švicar. Zaradi neustreznih pogojev zapisnika nisem mogel natisniti, a sem ga dal na svoj USB-ključek, čeprav mi ne bi bilo treba. Bodimo si na jasnem: ko zapisnik vnesem v sistem, se zadeva zapre. Namigovanja, da sem po tehničnem sestanku posegel v zapisnik, kar je fizično in tehnično nemogoče, so torej neutemeljena. Ko shranim, ni več vstopa.

Mar ni vaša dolžnost, da zapisnik na oziroma po tehničnem sestanku natisnete in prinesete s seboj na tekmo? To je izpostavil Muzurović ...
Kje pa! Jaz sem dal zapisnik v sistem, oni pa naj bi to natisnili, kakorkoli in kjerkoli bi pač želeli, ker v hotelu te možnosti niso imeli. To ni moja naloga niti dolžnost.

Ampak direktor reprezentance je dejal, da lahko EHF dokažejo, da je bilo v hotelu to mogoče natisniti …
Meni so rekli, da zapisnika ne morejo natisniti, zato sem ga dal na svoj ključek in shranil pdf. Potem sem jim dal ključek in jih prosil, naj mi to natisnejo. V dvorano sem prišel uro pred tekmo in takrat bi moral dobiti zapisnik. Takoj sem vprašal, kje so zapisniki – eden zame, čeprav ga sploh ne potrebujem, saj imam svoj obrazec, kjer delam kontrolo, eden za zapisnikarja in za novinarje. Odgovorili so mi: 'Jao, zapisnik … Tu v dvorani ga ne moremo sprintati.' Rekel sem jim, 'poslušajte, zapisnik želim imeti najkasneje dvajset minut do tekme! Kje ga boste našli in natisnili, mi je pa vseeno.' Kam so ga šli tiskat, dejansko ne vem, ampak dvajset minut pred tekmo sem ga res dobil. Potem sem ta zapisnik odnesel vodjema moštev in prosil, naj preverita, ali je vse tako, kot mora biti. Naloga vodje moštva je, da igralce postroji in preveri, ali so vsi igralci na zapisniku in ali imajo vsi prave številke dresov. Veste, kaj je naredil direktor reprezentance BiH? Rekel je, 'daj, da to čim prej podpišem', medtem ko je Švicar korektno pogledal in šele potem podpisal.

Potem se je začela tekma z igralcem, ki ga ni bilo v zapisniku …
Bilo je noro. Na prvi tekmi v St. Gallnu se je zgodilo presenečenje, vsi so bili evforični. Hvala bogu! Tekma se je začela in zmotilo me je že to, da je bilo na semaforju prostora za le 12 igralcev, ob njih pa so bile zapisane napačne številke. Prosili so me, če lahko to spregledam. Kaj naj jim rečem, naj ugasnejo semafor? Bi me ja požrli, če bi to ukazal. Bi imeli potem ročni semafor na listke, lepo vas prosim. Že zato nisem mogel vedeti, da jih je 15, ko pa je bilo na semaforju zapisanih le 12. Poleg tega je bilo pred tekmo na igrišču ob igralcih veliko več otrok kot igralcev, da je bilo nemogoče prešteti, koliko jih je.
Tekma je tekla, ko je k meni pristopil eden izmed predstavnikov ekipe Švice in dejal, 'gospod delegat, na tem zapisniku ni igralca številke 27'. Bil sem prepričan, da sem jih vnesel 16, ker sva s Petrom, enim od madžarskih sodnikov, ki sta sodila, dvakrat preštela vseh 16, ki smo jih vnesli na tehničnem sestanku. Jaz sem štel še po slovensko, da se ja ne bi zmotil …



Če se za hip vrneva: kako je mogoče, da ste na tehničnem sestanku v sistem vnesli vseh 16 igralcev, na natisnjenem zapisniku pa jih je bilo nato samo petnajst?
Prav to me preseneča. Ne vem, zato sem bil frapiran, kako je to mogoče. Dopuščam možnost, da sva s kolegom sodnikom narobe preštela, čeprav sva štela dvakrat, trikrat. Odločno pa poudarjam, da nisem posegal v sistem, ker to ni mogoče.

Ampak saj na spletnem zapisniku pred tekmo na portalu eurohandball.com jih je dejansko bilo 16 …
Tisto je 'ticketing' oziroma sistem, ki ni merodajen; važno je, kaj sem v zapisnik vnesel jaz. Priznam, ker so mi zapisnik prinesli v dvorano tako pozno, res nisem bil več pozoren na to. Ob gledanju zapisnika, ki mi ga je nato pokazal Švicar, nisem mogel verjeti, da je na njem samo 15 igralcev, saj sem se zavedal, da je to huda težava tudi zame. Pred tem je ta igralec dosegel zadetek, pa mi zapisnikar, ki je sedel zraven mene, ni povedal, da igralca ni na seznamu. Tudi ko je bil izključen, mi ni nič rekel, opozoril me je šele Švicar. Med tekmo nimam celotne dokumentacije pri sebi, saj pustim kovček v garderobi ali pisarni, in tega dokumenta (pokaže na 'delegation list' s tehničnega sestanka, op. p.) nisem imel pri sebi. Če bi ga imel, bi v tistem trenutku rekel 'don’t worry, be happy', ga bomo tja dopisali naknadno. Zapisnikarju bi rekel, naj igralca s številko 27 dopiše. Ker dokumenta nisem imel pri sebi pa, to priznam, nisem vedel, kaj storiti.

Kako ste po tem sprejeli svojo odločitev, da Nuiću pokažete rdeči karton?
Sistem je zapleten. Po pravilu se lahko ekipa vedno dopolnjuje. Na tekmi v Sloveniji imaš lahko na zapisniku samo sedem igralcev, pa so že vzpostavljeni regularni pogoji. Ampak ekipa se lahko dopolnjuje do konca tekme. Samo vodja moštva mora priti do mene in reči 'gospod delegat, prijavili bomo enega igralca'. Ta lahko potem pride s tribune. Jaz moram samo videti njegov tekmovalni kartonček oziroma na mednarodnih tekmah potni list, in lahko ukažem zapisnikarju, naj tega igralca dopiše na zapisnik. Ob prvi prekinitvi mu dam dovoljenje, da sede na klop, nakar lahko normalno vstopi v igro. Po regulativi EHF pa je tako, da ne smem in ne morem posegati v zapisnik, ko ga na tehničnem sestanku potrdim. Če je prijavljenih manj igralcev, ne moreš dodati še enega. Zato sem bil v dilemi. Če bi bila to tekma v slovenski ligi, bi ga pač dopisal, v tem primeru pa nisem mogel. Spraševal sem se, kaj naj naredim. Izbral sem najslabšo možnost, ampak rekel sem si: če mu prepovemo nadaljnje igranje in smo ga morda 'usrali', je še vedno bolje, kot da mu dovolim igrati do konca in ugotovimo, da je bil res neupravičeno na igrišču. Če bi imel 'delegation list' pri sebi, gotovo ne bi dal rdečega kartona.

ZGROŽEN NAD SKLEPOM EHF
To je potem vaša edina napaka v tem primeru?
Tako je, v svojem poročilu, ki sem ga poslal na EHF, sem tudi jasno povedal: to je bila napaka. V zapisniku trdim, da je imel igralec s številko 27 pravico nastopiti. Rumeni karton vodji moštva Muzuroviću je bil popolnoma upravičen, ker ni izpolnil svoje dolžnosti ter preveril zapisnika in igralcev v svoji ekipi. Ocenili pa smo, da je z rdečim kartonom narejena manjša škoda, kot da sploh ne bi ukrepali, čeprav se je na koncu izkazalo, da ne bi bilo tako. Švicarju bi lahko rekel, da vztrajam, naj Nuić igra, kar sem kasneje v poročilu tudi zapisal. A ponavljam, priznal sem napako in to sem naredil takoj. Odločitev EHF pa je povsem druga stvar. Nad njo sem zgrožen tudi jaz.

CELOTEN INTERVJU, V KATEREM JE DARKO REPENŠEK SPREGOVORIL TUDI O OBTOŽBAH V POVEZAVI S KORUPCIJO, SI LAHKO PREBETERE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: repenšek, rokomet

Članki iz rubrike