Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

NU
NU
1 29.01.2018 10:22:24

Katarska tujska legija z novim, znanim obrazom: SLOVENEC v vratih Katarja

Ne glede na razplet junijskega »play-offa« evropskih kvalifikacij bo, kot vse kaže, na svetovnem prvenstvu 2019 zaigral vsaj en slovenski rokometaš. Govora je o Aljoši Čudiču, otroku Celja Pivovarne Laško, ki je bil s slovensko mladinsko reprezentanco (generacija Bombač, Dolenec, Ferlin ...) bronast na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

Čudič je danes namreč član reprezentance Katarja, s katero je včeraj v južnokorejskem Suwonu osvojil naslov azijskega prvaka, pri tem pa si je Katar skupaj s preostalimi tremi polfinalisti Bahrajnom, Južno Korejo in Savdsko Arabijo priigral tudi vozovnico za SP 2019.


Čudič je že dolgo na sceni, v iskanju svojega prostora pod vratarskim soncem pa je staro celino prepotoval podolgem in počez, enkrat vmes pa je skočil tudi v Perzijski zaliv. V karieri je poleg celjskih branil še vrata francoskega Parisa (predhodnika današnjega PSG-ja), Maribora, norveškega Folla, katarske Lekhwije, poljskega Slaska, od poletja 2015 pa je član ambicioznega lizbonskega Sportinga, kjer se mu je zdaj pridružil reprezentančni vratar Matevž Skok. V nasprotju s slednjim Čudič v članski izbrani vrsti Slovenije nikoli ni dobil priložnosti in tudi v prihodnje bi jo, roko na srce, težko. Ko je prišel klic Valera Rivere oziroma ponudba Katarja, tako najbrž ni prav dosti okleval. Ne gre zanemariti, da se v nasprotju s kakšno drugo izbrano vrsto, med drugim tudi slovensko, nošenje katarskega tudi finančno precej izplača. In Čudič je tako danes azijski prvak.

TUJSKA LEGIJA
V tistih letih v dresu Lekhwije je, kot vse kaže, pustil dober vtis, pa so se ga Katarci spomnili, ko so iskali vratarja, ki bi ga postavili ob bok danes že 40-letnemu Danijelu Šariću, ki vse težje sam nosi breme. Pri tistem pohodu na srebro na SP na domačih tleh je tandem s Šarićem sestavljal Goran Stojanović, lani v Franciji, ko so katarske sinove puščave domov poslali prav Slovenci, pa je bil poleg Šarića v vratih debelušni Jusuf Al-Abdula. Zdaj bo, kot vse kaže, tandem z zimzelenim Bošnjakom, za katerega je Katar že tretja reprezentanca v karieri, sestavljal Čudič. Devetindvajsetletni Celjan je nov vojščak v tujski legiji (Francoz Roine, Kubanca Capote in Marzo, Tunizijec Benali, Sirec Mallash, Bosanec Šarić ...) Španca Valera Rivere.


To je tretji zaporedni naslov azijskega prvaka za Katar, še tretjič zapored pa so v finalu premagali Bahrajn. Slednji se je pod vodstvom selektorja Gudmundurja Gudmundssona, Islandca, ki je bil v Riu z Dansko olimpijski prvak, dobro upiral, na koncu pa vendarle moral priznati premoč (33:31). Vsekakor uspešen začetek reprezentančnega poglavja za Čudiča. Resda šele pri 29 letih in v dresu Katarja, pa vendar.


Vsaj omeniti velja, da je poleg Čudiča nov obraz v katarski legiji plačancev tudi Frankis Carol Marzo, 30-letni kubanski organizator igre, ki se je rodil v Guantanamu, zadnjih nekaj let pa nosi dres Sportinga. Čudičev soigralec, ki bo, glede na videno, na pravkar končanem azijskem prvenstvu predstavljal veliko okrepitev za Katar.

Članki iz rubrike