nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 18.04.2024 21:11:48

Slovenke na rokometnem EP v skupini z Avstrijo, Norveško in Slovaško

Profimedia
Prireditelji evropskega rokometnega prvenstva za ženske, ki bo konec leta potekalo v Avstriji, Švici in na Madžarskem, so danes opravili žreb predtekmovalnih skupin. Slovenija bo igrala v skupini E v Innsbrucku s sogostiteljicami Avstrijkami, branilkami naslova Norvežankami in Slovakinjami.

Slovenska ženska reprezentanca si je EP priborila v kvalifikacijah, ki so se končale v začetku aprila. Zasedla je drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, dvakrat izgubila s Francozinjami, premagala pa Italijanke in Latvijke.

EP bo potekalo od 28. novembra do 15. decembra v treh državah, prvič doslej bo na tekmovanju 24 ekip. Tudi zadnje takšno tekmovanje so gostile tri države, Slovenija, Severna Makedonija in Črna gora.

Po predtekmovanju v šestih skupinah s po štirimi udeleženkami bosta po dve najboljši iz vsake skupine napredovali v drugi del. Tam se bodo v Debrecenu združile skupine A, B in C, na Dunaju pa skupine D, E in F. Tudi odločilni boji za medalje bodo nato na Dunaju. Najboljši ekipi vsake skupine drugega dela bosta napredovali v polfinale, tretjeuvrščeni čaka medsebojna tekma za peto mesto.

Slovenke se bodo v uvodnem krogu 28. novembra merile z Norvežankami, po dveh dneh premora bo 30. novembra na vrsti dvoboj s Slovakinjami, po še dveh prostih dneh pa 2. decembra še z Avstrijkami.

Tekmovanje v Innsbrucku bo gostila tamkajšnja olimpijska dvorana, ki sprejme 8000 gledalcev.

Slovenke bodo ob svoji skupini pozorne tudi na dogajanje v skupinah D in F. V skupini D v Baslu bodo nastopale Danska, Švica, Hrvaška in Ferski otoki, v F, ki bo igrala tako kot slovenska v Innsbrucku, pa Nizozemska, Nemčija, Islandija in Ukrajina.



Skupino A v Debrecenu sestavljajo Švedska, Madžarska, Severna Makedonija in Turčija, v skupini B v Debrecenu bodo nastopale Črna gora, Romunija, Srbija in Češka, v skupini C v Baslu pa Francija, Španija, Poljska in Portugalska.

"Vse tekmice, proti katerim bomo igrali v prvem delu evropskega prvenstva, poznamo. Po širitvi števila sodelujočih ekip zdaj iz prvega dela napredujeta le dve ekipi iz posamezne skupine. Verjamem, da bo slovenska reprezentanca imela na voljo kakovostno ekipo, da se bo ta prebila v drugi del tekmovanja. Letošnje evropsko prvenstvo bo sicer prvo tekmovanje, ki ne bo kvalifikacijsko za naslednje olimpijske igre v Los Angelesu. Najboljše reprezentance, med njimi tudi Norveška, zato utegnejo seči po kakšni menjavi igralk. Sam upam, da Slovenija na evropskem prvenstvu nastopi v najmočnejši zasedbi in pokaže, česa je zmožna," je po žrebu za Rokometno zvezo Slovenije dejal selektor Dragan Adžić.

* skupine EP 2024:
- skupina A (Debrecen): Švedska, Madžarska, Severna Makedonija, Turčija
- skupina B (Debrecen): Črna gora, Romunija, Srbija, Češka
- skupina C (Basel): Francija, Španija, Poljska, Portugalska
- skupina D (Basel): Danska, Švica, Hrvaška, Ferski otoki
- skupina E (Innsbruck): Norveška, Avstrija, Slovenija, Slovaška
- skupina F (Innsbruck): Nizozemska, Nemčija, Islandija, Ukrajina

Značke: rokomet, ep

Članki iz rubrike