volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
1 16.03.2024 15:50:57

Bodo Španci pomagali Sloveniji na olimpijske igre? Ta odgovor razkriva vse!

Profimedia
Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v nedeljo odigrala še zadnjo tekmo olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Granollersu. Za uvrstitev na olimpijske igre Slovenci potrebujejo dobro predstavo proti Bahrajnu, a ravno tako pomemben bo razplet druge tekme med Španijo in Brazilijo.

Slovenci so si z visokim porazom proti Špancem (22:32) v petek otežili pot do Pariza. O svoji usodi zdaj ne odločajo več sami, saj bi na papirju sicer malo verjetna zmaga Brazilije proti Španiji razblinila upe čete Uroša Zormana.

A skrb o razpletu druge nedeljske tekme ni primarna za Zormana. Prva naloga za Slovenijo bo po boleče visokem porazu ladjo znova usmeriti v pravo smer in na tekmi ob 15.15 v nedeljo premagati Bahrajn, ki je v petek pošteno namučil Brazilijo (24:25).

"Pred prvenstvom je bil cilj premagati Bahrajn in Brazilijo ter s Španci, ki so tu gostitelji, odigrati dobro in videti, kaj nam to prinese. Slednje nam ni uspelo, a še vedno lahko izpolnimo osnovni cilj, to sta zmagi proti ostalima ekipama," je dejal Zorman.

Razplet petkove tekme, ko so se Španci na obeh straneh igrišča razigrali, so v slovenskih vrstah po prespani noči že bolj ali manj prebavili. "Seveda, razplet ni tragedija, to je šport. Vemo, da ne moreš biti vedno v vzponu, so tudi padci," je dejal Zorman. Ta si želi, da bi reprezentanca zdaj pokazala svoj obraz in videla, ali bo to dovolj za Pariz.

Za slovensko izbrano vrsto bo danes priložnost za nekaj počitka in popoldanski trening, ko se bo pripravila za naslednjega nasprotnika. Tretjeuvrščeni z zadnjega azijskega prvenstva v januarju so doslej pokazali dva različna obraza. Po visokem porazu proti Španiji (27:39) so proti Braziliji večji del tekme vodili in izgubili šele v končnici (24:25).


Poraz Slovenije proti Španiji pa pomeni, da imajo tudi še oni možnosti za uvrstitev na igre. "Predstava proti Braziliji je bila veliko bolj nam podobna. Naše priprave so bile namreč zelo otežene, ker nismo imeli vseh igralcev na voljo," je dejal selektor Bahrajna Aron Kristjansson.

Islandec na klopi Bahrajna je po vrnitvi petih standardnih članov reprezentance, ki jim je Mednarodno razsodišče za šport začasno zamrznilo suspenze zaradi napada na sodnika na azijskem prvenstvu, je pred tekmo z Brazilijo dobil pomembno okrepitev. O kakovosti Bahrajnčanov ne dvomijo niti v slovenski izbrani vrsti. "Danes na takšnih tekmovanjih ni slabih nasprotnikov," je ocenil slovenski reprezentant Blaž Janc.

Medtem Španci po dveh visokih zmagah na turnirju še niso uradno uvrščeni na olimpijske igre, a hkrati ob tem nimajo več pravega rezultatskega motiva. Za potrditev olimpijskega nastopa ne smejo izgubiti z več kot 19 goli razlike. Ob tem sicer izpostavljajo, da nikakor ne želijo razočarati domače publike.

"Če bi bil v slovenskih čevljih, bi zaupal v Španijo, saj smo profesionalci in si želimo zmagati na vsaki tekmi. Mi nikakor ne bomo preračunljivi, saj se ti tovrstno početje lahko zgolj maščuje. Če nas Brazilci tu premagajo, bodo lahko dobili zalet na olimpijskih igrah proti nam in nas še tam premagali," je dejal glavni mož petkove zmage, španski vratar Gonzalo Perez de Vargas.

O španskih namenih ne dvomi niti nadomestni slovenski kapetan Janc. Ta je to vlogo prevzel po poškodbi Jureta Dolenca na prvi tekmi turnirja. "Prva stvar je, da opravimo mi svoj del naloge. Potem pa se mi zdi, da si Španci enostavno ne bodo privoščili, da izgubijo proti Braziliji," je dejal o drugi nedeljski tekmi, ki se bo začela ob 17.45.

Ob pravem razpletu v nedeljo bi se slovenska izbrana vrsta še četrtič uvrstili na olimpijski rokometni turnir. Pred tem je nastopila na igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016.

Članki iz rubrike