volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ru
ru
0 22.01.2024 12:45:51

Sijajni Pajovič navdušuje rokometni svet, toda ... Bo Avstrija razblinila olimpijske sanje Sloveniji?!

Profimedia
Slovenski rokometaši se bodo v torek na evropskem pomerili z Dansko.

Slovenski rokometaši so v drugem delu tekmovanja izgubili s Švedsko in Portugalsko, s čimer so si zaprli vrata napredovanja v izločilne boje, a kakšnega pretiranega razočaranja ne sme biti. Kapetan Jure Dolenec je sklenil, da morajo biti v slovenskem taboru ob vseh težavah zadovoljni s tem prvenstvom. Čeprav iz besed Slovencev dobimo občutek, da bo turnirja jutri zagotovo konec, se zanje lahko vendarle zavleče do petka. Manj verjetno sicer, saj bi za to morali jutri (18.00) ostati neporaženi proti Danski oziroma osvojiti več točk, kot jih bo Portugalska proti Nizozemski.

Ko pogledamo širšo sliko, ni povsem nepomembno, na katerem mestu bo Slovenija končala prvenstvo. Zormanova vrsta si lahko še vedno zagotovi vozovnico za olimpijske kvalifikacije po ključu uvrstitve na evropskem prvenstvu. To bi ji uspelo, če bo od nje višje uvrščena le ena reprezentanca, ki ni Francija, Danska, Švedska, Nemčija, Madžarska ali Norveška. Možnosti za to imajo še Portugalska iz hamburške skupine II ter Avstrija, Hrvaška in Islandija iz kölnske skupine I.



Pa smo pri Alešu Pajoviću, ki mu za njegovo pravljico z avstrijsko reprezentanco navdušeno ploska vsa Slovenija. Upravičeno, da ne bo nesporazuma, kapo dol Pajotu za to, kar mu uspeva z Avstrijo. No, v taboru Uroša Zormana si bodo počasi začeli želeti, da se neverjetni pohod Avstrijcev, ki so po zmagah nad Romunijo in Madžarsko ter vmes remijih s Hrvaško in Španijo v Lanxess Areni senzacionalno vzeli točko še (super)favorizirani gostiteljici Nemčiji, počasi konča. Na sončni strani Alp ni bilo malo takih, ki s(m)o obžalovali razplet nemško-avstrijskega spektakla – da so sosedje z one strani Karavank vodili z 21:16, pa v zadnjih desetih minutah niso več znali spravit žoge v mrežo Andreasa Wolffa, da se je končalo z 22:22. A za Slovenijo je bolje tako, saj lahko Avstrija Zormanovi četi pred nosom spelje olimpijsko vozovnico! Ne samo po ključu uvrstitve na evropskem prvenstvu, kjer bi bila Pajovićeva vrsta v primeru zmage nad Nemčijo že na pragu polfinala, tako pa jo pred dvobojema s Francijo in Islandijo do tja vendarle čaka še težka pot. Avstrijci lahko namreč teoretično Slovencem zaprejo tudi tisti zasilni izhod, na katerega s(m)o ves čas računali. Da bi se v olimpijske kvalifikacije uvrstili kot desetouvrščena reprezentanca lanskega svetovnega prvenstva, če oziroma ko bi Egipt osvojil naslov afriškega prvaka, ena od nacij iz kroga favoritov pa naslov evropskega prvaka. Če bi, hipotetično, Avstriji uspel veliki met in bi se skupaj s Francijo ter Dansko in Švedsko v Kölnu borila za kolajne, ta neverjeten scenarij sploh ne bi bil več tako neverjeten. Pajovićevi vrsti bi neposredno uvrstitev na olimpijske igre prineslo že tretje mesto, če bi v finalu igrali v Pariz že uvrščeni Francija in Danska.

Vemo, zadnje vrstice zvenijo noro, vendar noro je tudi, da je Avstrija po tekmah s Hrvaško, Španijo, Madžarsko in Nemčijo še neporažena ter na trenutni lestvici tega Eura pred vsemi naštetimi. Zato v dobro Slovenije danes (18.00) morda res ne bi bilo slabo, če Francija proti Avstriji upraviči vlogo favorita. Slovenci pa se jutri proti Danski potrudijo, da si s pomočjo remija ali zmage Nizozemcev nad Portugalci priigrajo tekmo za peto mesto v Kölnu. Za vsak primer.

Članki iz rubrike