mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 20.03.2022 16:58:58

Slovenci še enkrat PRESKOČILI ITALIJANE, na vrsti so Srbi

ALESFEVZER.COM
Slovenska moška rokometna reprezentanca se je uvrstila v tretji krog kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem 2023. Po zmagi nad Italijo na sredini prvi tekmi v Padovi z 29:28 je na današnji povratni tekmi v Celju slavila z 28:21 (12:9).

Slovenski rokometaši so uspešno opravili svojo prvo nalogo v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. A pot do zaključnega turnirja na Švedskem in Poljskem bo še trnova in zavita, izbrance Uroša Zormana po skupni zmagi nad zahodnimi sosedi že prihodnji mesec čakajo rokometno veliko bolj potentni Srbi.

Prva tekma bo 13. aprila v Sloveniji, povratna pa tri dni kasneje v Srbiji.

Skupni zmagovalec aprilskih tekem se bo prebil na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Slovenski rokometaši so v odsotnosti nekaterih nosilcev igre - Blaž Janc še vedno okreva po operaciji slepiča, Borut Mačkovšek je zbolel tik pred začetkom priprav za tekmi z Italijani, na današnji tekmi pa sta od prvokategornikov manjkala tudi poškodovani Jure Dolenec, po odločitvi selektorja pa tudi Miha Zarabec - in v pomanjkanju skupnih treningov na obračunih v Padovi in Celju izpolnili prvi del naloge.

Slovenska izbrana vrsta je pred tremi desetletji na svoji prvi domači tekmi po osamosvojitvi v kultni celjski dvorani Golovec pod vodstvom Toneta Tislja na kolena položila Italijo, vajo pa je ponovila še na današnjem sosedskem obračunu pod taktirko Zormana.

Temelje za zmago je postavila že v prvi polovici tekme, ko so Zormanovi varovanci - v prvi postavi so bili vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač in Nejc Cehte in krožni napadalec Blaž Blagotinšek - zasenčili Italijane.

Z odgovorno in zavzeto igro so že v četrti minuti po golih Cehteta, Bombača in Henigmana povedli s 3:0, ob tem pa je Marguč zapravil dve lepi priložnosti za izdatnejše vodstvo. A slovenski ključ do uspeha je bila bojevita igra v obrambi, slovenska postavitev 6-0 je prvi gol prejela v peti minuti, dve minuti kasneje pa je vodila s 5:1.

Zorman je s hitrimi in pogostimi menjavami - zelo kmalu sta v igro vstopila tudi Matej Gaber in Domen Makuc, v nadaljevanju pa so priložnost za dokazovanje dobili tudi drugi igralci na klopi za rezervne igralce - držal visok ritem, ki mu "azzurri" niso bili kos in so mu le stežka sledili.

V 21. minuti je slovenska prednost - največ zaslug za to imata obramba in vratar Ferlin, ki je do tedaj zaustavil osem tekmečevih strelov, skupno na tekmi pa deset - narasla na +6 (11:5).

V končnici prvega polčasa so Italijani izkoristili dvominutno izključitev Henigmana in v 27. minuti prepolovili zaostanek (12:9) in postavili končni izid po polovici tekme.



Uvod drugega polčasa je bil preslikava prvega, Slovenci so si hitro priigrali prednost petih golov (14:9), a odpora srčnih in bojevitih Italijanov niso zlomili.

Prednost Zormanovih izbrancev je - tudi zaradi nekaterih zapravljenih strelov iz ugodnih položajev - znašala med tremi in petimi zadetki, po dolgem času je na +6 narasla v 48. minuti, ko je Domen Novak realiziral sedemmetrovko za vodstvo z 20:14.

Slovenski rokometaši v končnici tekme niso zapravili lepega kapitala, zahodne sosede so imeli vseskozi pod nadzorom in v kultnem Golovcu dosegli pričakovano zmago. Najvišjo prednost so si priigrali v končnici tekme, ko je Cingesar zadel za 28:20.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dean Bombač s sedmimi goli, Darko Cingesar je dosegel štiri, Staš Skube in Nejc Cehte pa po tri.


Slovenija - Italija 28:21 (12:9)
* Celje - Dvorana Golovec, gledalcev 2200, sodnika: Biro in Kiss (oba Madžarska).
* Slovenija: Baznik, Ferlin, Skube 3, Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 2 (1), Cingesar 4, Cehte 3, Kodrin 2, Gaber 1, Makuc, Grošelj, Bombač 7 (1), M. Kavčič, Novak 2 (2), Vlah 2.
* Italija: Ebner, Sampaolo, Bulzamini, Nardin, Savini 2, Kasa, M. Mengon 2, D'Antino 2, Bronzo 4 (2), S. Mengon 3, Iballi, Bortoli, Oppedisano 1, Marrochi, Parisini 7, Prantner.
* Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Italija 5 (2).
* Izključitve: Slovenija 8, Italija 0 minut.
* Rdeči karton: /.

Članki iz rubrike