Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 11.01.2022 15:45:43

EURO PRED VRATI! Slovenci želijo KORAK ZA KORAKOM prikorakati DO ZAKLJUČNIH BOJEV

Danilo Kesić/RZS
Slovenska moška rokometna reprezentanca je lani doživela dve grenki izkušnji. Na svetovno prvenstvo v Egipt se je podala po kolajno, a nato osvojila deveto mesto, v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu pa ni bila konkurenčna Švedski in Nemčiji. Na bližnje evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem zdaj odhaja brez glasnih napovedi.

"Korak za korakom," bo vodilo izbrancev švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa na 13. slovenskem nastopu na evropskih prvenstvih, kar v praksi pomeni, da se bodo na Madžarskem izključno posvečali le svojim naslednjim tekmecem na tekmovanju.

V Debrecenu se bodo najprej v četrtek (13. januar) pomerili z Makedonci, v soboto (15. januar) jih nato čakajo imenitni Danci, v ponedeljek (17. januar) pa še Črnogorci. Nastop v drugem delu tekmovanja med 20. in 26. januarjem v Budimpešti si bodo izborili le v primeru prvega ali drugega mesta v skupini A, v nasprotnem primeru se bodo vrnili v domovino.

"V sklepnih pripravah v Zrečah smo se predvsem ukvarjali z našo igro. Poudarek je bil na naših nalogah v obrambi kot napadu, predvsem pa na hitre in tekoče prehode iz obrambe v napad. Ena naših glavnih nalog je bila tudi dvigniti raven agresivnosti v naši igri," je o sklepnih pripravah dejal 48-letni rokometni strokovnjak iz Göteborga.

Šved je ob tem priznal, da so bile priprave za letošnji turnir na Madžarskem in Slovaškem zaradi neprestanega strahu pred okužbami veliko bolj zahtevne kot za lansko svetovno prvenstvo v Egiptu.

"Na turnirju se nam ni treba bati nobenega tekmeca, moramo pa vse spoštovati. Zdaj nas zanima le uvodna tekma proti Severni Makedoniji, šele po njej se bomo osredotočili na Dansko, po tem obračunu pa še na Črno goro," je bil pragmatičen strokovni vodja slovenskih rokometašev pred odhodom v Debrecen, kamor se je skupaj s svojimi varovanci danes odpravil iz slovenskega pripravljalnega tabora v Zrečah.

slovenija 2
alesfevzer.com


Slovenski kader je v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom nekoliko spremenjen. Na Madžarskem bodo manjkali nekateri dolgoletni nosilci igre, kot so Dean Bombač, Matej Gaber in Klemen Ferlin. Na Vranješevem seznamu ni niti Dragana Gajića, ki je po nekajletnem premoru lani znova oblekel dres z državnim grbom na prsih, priložnost za dokazovanje pa bodo dobili reprezentančno neizkušeni Jože Baznik, Aljaž Panjtar, Tilen Sokolič, Matic Grošelj in Vid Levc.

V reprezentanco se je skozi velika vrata vrnil Gašper Marguč. Vselej mirni in preudarni krilni rokometaš iz Celja v dresu madžarskega velikana iz Veszprema podobno razmišlja kot selektor, tudi njega trenutno zanima le uvodna tekma proti Severni Makedoniji.

"Gre za kakovostno reprezentanco, ki je predvsem nevarna v prvem delu tekmovanja, ko ima še veliko moči in svežine. Na minulih evropskih prvenstvih smo se na tekmah z njo že nekajkrat opekli. Naš glavni cilj je, da se prebijemo v drugi del tekmovanja," je pred odhodom v Debrecen o reprezentanci Severne Makedonije dejal Celjan.

Marguč se bo na desnem krilu izmenjaval z Blažem Jancem. V primeru, da bo slednji zasedel mesto desnega zunanjega, kar je tudi ena od opcij v Vranješevi strategiji, pa bo slovenska igra na desni stani slonela na njunih ramenih.

"Kljub okoliščinam smo opravili vse, kar smo si zadali in kar je selektor načrtoval, razen dveh pripravljalnih tekem z Italijo. Na prvenstvo gremo korak za korakom in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Prva tekma turnirja je zmeraj uganka. Proti Makedoncem pričakujem dober in trd obračun, saj smo se z njimi že večkrat pomerili. Neznank ni," je pred odhodom na Madžarsko dejal Margučev klubski soigralec in krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Štiriindvajset izbranih vrst se sicer z mešanimi občutki odpravlja v Budimpešto, Szeged, Debrecen, Bratislavo in Košice. Številne reprezentance so se že v pripravljalnem obdobju morale spopasti z "donkihotovskim bojem" z nevidnim sovražnikom, zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so v zadnjem obdobju največje težave imeli v francoskem, hrvaškem in srbskem taboru.

Slovaški prireditelji so se po dogovoru z Evropsko rokometno zvezo (EHF) že odločili, da bodo tribune v dvoranah v Bratislavi (10.000 gledalcev) in Košicah (7900 gledalcev) lahko le 25-odstotno zapolnjene. Brez omejitev gledalcev zaenkrat ostajajo madžarske dvorane v Budimpešti (20.000), Szegedu (8100) in Debrecenu (6500), a vse skupaj se lahko spremeni čez noč.

Mnoge reprezentance so se po lanskih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu odločile za določene kadrovske prevetritve, papirnati favoriti pa bolj ali manj ostajajo isti. Na rokometni borzi so še naprej najbolj vredne delnice Dancev, Špancev, Švedov, Norvežanov in Nemcev, kljub številnim okužbam visoko kotirajo tudi Francozi.

Na turnirju bodo zagotovo najbolj motivirani Madžari, ki jih nekateri uvrščajo med kandidate za odličja, presenetijo lahko tudi Portugalci, Slovenci in Rusi, morda celo Hrvati, ki imajo veliko kadrovskih težav, pred prvenstvom so, denimo, na pripravljalni tekmi zanesljivo položili orožje pred Slovenci.

spanija 2020
Španci so branilci naslova evropskih prvakov.


Slovenija je na dosedanjih svojih dvanajstih evropskih prvenstvih najboljši rezultat dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato zasedla četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, ko je zasedla 14. mesto.


Slovenija 2022

Vratarji
Jože Baznik (Cesson Rennes)
Urh Kastelic (Göppingen)
Aljaž Panjtar (Gorenje Velenje)

Krilni igralci
Gašper Marguč (Veszprem)
Blaž Janc (Barcelona)
Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško)
Tilen Sokolič (Gorenje Velenje)

Zunanji igralci
Borut Mačkovšek (Pick Szeged)
Nik Henigman (Pick Szeged)
Staš Skube (Meškov Brest)
Vid Levc (Slovenj Gradec 2011)
Jure Dolenec (Limoges)
Nejc Cehte (Hannover)
Miha Zarabec (Kiel)
Domen Makuc (Barcelona)
Matic Grošelj (Chartres)

Krožni napadalci
Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško)
Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško)
Blaž Blagotinšek (Veszprem)

Selektor
Ljubomir Vranješ

Skupina A (Debrecen)
Danska
Slovenija
Severna Makedonija
Črna gora

Skupina B (Budimpešta)
Madžarska
Portugalska
Islandija
Nizozemska

Skupina C (Szeged)
Francija
Hrvaška
Srbija
Ukrajina

Skupina D (Bratislava)
Nemčija
Belorusija
Avstrija
Poljska

Skupina E (Bratislava)
Španija
Švedska
Češka
BiH

Skupina F (Košice)
Norveška
Rusija
Litva
Slovaška

Skupina A (Debrecen)
- 1. krog, četrtek, 13. januar:
18.00 Slovenija - Severna Makedonija
20.30 Danska - Črna gora
- 2. krog, sobota, 15. januar:
18.00 Severna Makedonija - Črna gora
20.30 Slovenija - Danska
- 3. krog, ponedeljek, 17. januar:
18.00 Črna gora - Slovenija
20.30 Severna Makedonija - Danska
Značke: rokomet, ep, slovenija

Članki iz rubrike