Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ue
ue
1 24.01.2020 22:10:43

VELIKA DRAMA! Španci imeli zadnji napad, sodnika dvignila roko, nato pa ...

Slovenija je v polfinalu evropskega prvenstva v rokometu izgubila s Španijo.

Slovenija - Španija 32:34 (15:20)
* Tele2 Arena, gledalcev 7000, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).
* Španija: Perez de Vargas, Corrales, Maqueda 2, Fernandez 6, Entrerrios 6, A. Dušebajev 6, Sarmiento 3, Aguinagalde 2, Sole 2, Goni, Figueras, Canellas, Moros 1, Gomez, Arino, Guardiola 2.
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 5, Henigman 1, Janc 6, Dolenec 7, Cingesar 4, Cehte 1, Kodrin 1, Zarabec 2, Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 2, Mačkovšek 3.
* Sedemmetrovke: Španija 1 (0), Slovenija -.
* Izključitve: Španija 6, Slovenija 8 minut.
* Rdeč karton: /.

Slovenski rokometaši so na Švedskem zmagovito izbojevali že veliko bitk, na polfinalni pa jim je spodrsnilo. V osrčju Tele2 Arene so morali priznati premoč branilcem naslova s Pirenejskega polotoka, po bolečem porazu pa jih že dan kasneje ob 18.30 čaka tekma za bronasto kolajno z Norvežani, osmoljenci današnje prve polfinalne proti Hrvatom, ki je epilog dobila šele po maratonskem boju in dveh 10-minutnih podaljških.

Slovenci so v svojem četrtem polfinalu na velikih tekmovanjih tretjič ostali praznih rok. Doslej so se do najbolj prestižne tekme prebili le na domačem evropskem prvenstvu 2004, ko so v polfinalu ukanili Hrvate, nato pa v velikem finalu klonili proti Nemcem.

Na svetovnem prvenstvu pred tremi leti v Franciji so v polfinalu morali priznati premoč gostiteljem, na mundialu v Španiji 2013 pa so jim rokometno mero v polfinalu prav tako vzeli organizatorji prvenstva.

Slovenci so bitko v Stockholmu sijajno odprli. Obramba 6-0 je bila po dogovoru iz garderobe, agresivna, gibljiva in močna, tehnično in taktično dovršeni Španci zadnjo niso našli pravega odgovora, v napadu pa je v polnem sijaju zablestel krožni napadalec Blaž Blagotinšek in svoje soigralce z dvema goloma popeljal do vodstva z 2:0.

Selektor Ljubomir Vranješ je poleg celjskega orjaka v uvodno postavo uvrstil še vratarja Klemna Ferlina, zunanje igralce Boruta Mačkovška, Deana Bombača in Jureta Dolenca ter krilna igralca Blaža Janca in Darka Cingesarja, a je slednji dokaj hitro svoje mesto prepustil Niku Henigmanu.


Slovenska prevlada po uvodnem jurišnem napadu ni bila več tako izrazita, Španci so po "začetni zmedi" strnili svoje vrste in jih po golu Alexa Dušebajeva v deseti minuti prvič pahnili v primanjkljaj (3:4), počasi pa tudi prevzemali vajeti igre v svoje roke v napol prazni dvorani v Stockholmu.

Slovenci so jim najprej kljubovali, najbolj krizne trenutke pa doživeli med 17. in 19. minuto, ko je dvominutno kazen prejel Dolenec. Španci so jim ušli na tri gole (8:11), v nadaljevanju pa z enostavnimi akcijami prebijali ne preveč prepričljivo slovensko obrambo.

V prvi polovici tekme so si najvišji zaostanek priigrali v 27. minuti, ko so zaostali za pet golov (13:18), na polovici tekme pa se primanjkljaj ni spremenil (15:20).

Španci so v prvem polčasu bledim Slovencem nasuli preveč zadetkov, s svojim "učinkovitim šahiranjem" pa so nadaljevanjem tudi v drugi polovici tekme in jim takoj ušli na šest golov (15:21, 17:23).

Vranješevi varovanci so se trudili in skušali tekmo postaviti na glavo, a bilo je prepozno. Izkušeni in z vsemi žavbami namazani Španci so jih držali na varni razdalji.  Med 44. in 51. minuto so tudi oni zastali, Slovenci so prepolovili zaostanek (23:26, 24:27, 26:29), a nato so jim pretkani Španci v 54. minuti znova ušli na pet golov (32:27).

Slovenci niso obupali, končnico so odigrali tako kot uvod tekme in se po golih Mihe Zarabca in Dolenca dobro minuto pred koncem približali na gol zaostanka (32:33), zadnji žebelj v slovensko krsto pa je zabil Alex Dušebajev in potrdil špansko zmago.  V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec s sedmimi in Blaž Janc s šestimi goli.

Izidi:
- petek, 24. januar:
- polfinale:
Norveška - Hrvaška                28:29 (26:26, 23:23, 10:12)
Španija - Slovenija               34:32 (20:15)

- sobota, 25. januar:
- tekma za 5. mesto:
16.00 Nemčija - Portugalska
- tekma za 3. mesto:
18.30 Norveška - Slovenija

- nedelja, 26. januar:
- finale:
16.30 Hrvaška - Španija

Članki iz rubrike