zrče, zabava, novalja Svet24.si

Okuženi v Zrčah: Hrvati očitajo Avstrijcem ...

loto, bavarska. 6aus49 Svet24.si

Skoraj mesec dni je denarnici nosila bogastvo

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

4 - Nika Zorjan Njena.si

Nika Zorjan imela vsega dovolj in končno povedala...

marko vozelj nm Njena.si

Šok: Marko Vozelj na nujni operaciji

ue
ue
1 24.01.2020 22:10:43

VELIKA DRAMA! Španci imeli zadnji napad, sodnika dvignila roko, nato pa ...

Slovenija je v polfinalu evropskega prvenstva v rokometu izgubila s Španijo.

Slovenija - Španija 32:34 (15:20)
* Tele2 Arena, gledalcev 7000, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).
* Španija: Perez de Vargas, Corrales, Maqueda 2, Fernandez 6, Entrerrios 6, A. Dušebajev 6, Sarmiento 3, Aguinagalde 2, Sole 2, Goni, Figueras, Canellas, Moros 1, Gomez, Arino, Guardiola 2.
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 5, Henigman 1, Janc 6, Dolenec 7, Cingesar 4, Cehte 1, Kodrin 1, Zarabec 2, Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 2, Mačkovšek 3.
* Sedemmetrovke: Španija 1 (0), Slovenija -.
* Izključitve: Španija 6, Slovenija 8 minut.
* Rdeč karton: /.

Slovenski rokometaši so na Švedskem zmagovito izbojevali že veliko bitk, na polfinalni pa jim je spodrsnilo. V osrčju Tele2 Arene so morali priznati premoč branilcem naslova s Pirenejskega polotoka, po bolečem porazu pa jih že dan kasneje ob 18.30 čaka tekma za bronasto kolajno z Norvežani, osmoljenci današnje prve polfinalne proti Hrvatom, ki je epilog dobila šele po maratonskem boju in dveh 10-minutnih podaljških.

Slovenci so v svojem četrtem polfinalu na velikih tekmovanjih tretjič ostali praznih rok. Doslej so se do najbolj prestižne tekme prebili le na domačem evropskem prvenstvu 2004, ko so v polfinalu ukanili Hrvate, nato pa v velikem finalu klonili proti Nemcem.

Na svetovnem prvenstvu pred tremi leti v Franciji so v polfinalu morali priznati premoč gostiteljem, na mundialu v Španiji 2013 pa so jim rokometno mero v polfinalu prav tako vzeli organizatorji prvenstva.

Slovenci so bitko v Stockholmu sijajno odprli. Obramba 6-0 je bila po dogovoru iz garderobe, agresivna, gibljiva in močna, tehnično in taktično dovršeni Španci zadnjo niso našli pravega odgovora, v napadu pa je v polnem sijaju zablestel krožni napadalec Blaž Blagotinšek in svoje soigralce z dvema goloma popeljal do vodstva z 2:0.

Selektor Ljubomir Vranješ je poleg celjskega orjaka v uvodno postavo uvrstil še vratarja Klemna Ferlina, zunanje igralce Boruta Mačkovška, Deana Bombača in Jureta Dolenca ter krilna igralca Blaža Janca in Darka Cingesarja, a je slednji dokaj hitro svoje mesto prepustil Niku Henigmanu.


Slovenska prevlada po uvodnem jurišnem napadu ni bila več tako izrazita, Španci so po "začetni zmedi" strnili svoje vrste in jih po golu Alexa Dušebajeva v deseti minuti prvič pahnili v primanjkljaj (3:4), počasi pa tudi prevzemali vajeti igre v svoje roke v napol prazni dvorani v Stockholmu.

Slovenci so jim najprej kljubovali, najbolj krizne trenutke pa doživeli med 17. in 19. minuto, ko je dvominutno kazen prejel Dolenec. Španci so jim ušli na tri gole (8:11), v nadaljevanju pa z enostavnimi akcijami prebijali ne preveč prepričljivo slovensko obrambo.

V prvi polovici tekme so si najvišji zaostanek priigrali v 27. minuti, ko so zaostali za pet golov (13:18), na polovici tekme pa se primanjkljaj ni spremenil (15:20).

Španci so v prvem polčasu bledim Slovencem nasuli preveč zadetkov, s svojim "učinkovitim šahiranjem" pa so nadaljevanjem tudi v drugi polovici tekme in jim takoj ušli na šest golov (15:21, 17:23).

Vranješevi varovanci so se trudili in skušali tekmo postaviti na glavo, a bilo je prepozno. Izkušeni in z vsemi žavbami namazani Španci so jih držali na varni razdalji.  Med 44. in 51. minuto so tudi oni zastali, Slovenci so prepolovili zaostanek (23:26, 24:27, 26:29), a nato so jim pretkani Španci v 54. minuti znova ušli na pet golov (32:27).

Slovenci niso obupali, končnico so odigrali tako kot uvod tekme in se po golih Mihe Zarabca in Dolenca dobro minuto pred koncem približali na gol zaostanka (32:33), zadnji žebelj v slovensko krsto pa je zabil Alex Dušebajev in potrdil špansko zmago.  V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec s sedmimi in Blaž Janc s šestimi goli.

Izidi:
- petek, 24. januar:
- polfinale:
Norveška - Hrvaška        28:29 (26:26, 23:23, 10:12)
Španija - Slovenija        34:32 (20:15)

- sobota, 25. januar:
- tekma za 5. mesto:
16.00 Nemčija - Portugalska
- tekma za 3. mesto:
18.30 Norveška - Slovenija

- nedelja, 26. januar:
- finale:
16.30 Hrvaška - Španija

Članki iz rubrike