favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
2 21.01.2020 17:32:11

JAAAAAAAAAA! Slovenija gre naprej! Slovenija ostaja v igri za POLFINALE!

Jure Dolenec
Reuters
Slovenski rokometaši so po hudem boju premagali Portugalsko (29:24).

V Malmöju smo spremljali ogorčen obračun Slovenije in Portugalske. Tehtnica se je nagibala zdaj na eno, zdaj na drugo stran. Slovencem je preglavice povzročal predvsem vratar Alfredo Quintana, ki je bil med najzaslužnejšimi, da so na odmor s prednostjo odšli Portugalci.

Odločitev o zmagovalcu je padla sredi drugega dela, ko so Slovenci z delnim izidom 7:2 ušli na plus pet. In za Portugalce vrnitve kljub Quintani, ki ga bo predvsem Blagotinšek še dolgo sanjal, ni bilo več.

Slovenci tako ostajajo v igri za polfinale, hkrati pa so si zagotovili mesto na aprilskih kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu. 

Izbrance Ljubomirja Vranješa jutri čaka obračun z Norveško, zmaga pa jih zagotovo pelje v polfinale.


SLOVENIJA - PORTUGALSKA 29:24 (14:15)
* Malmö Arena, gledalcev 3000, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 7, Dolenec 6, Cingesar 1, Cehte, Kodrin, Zarabec 4 (4), Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 2, Mačkovšek 6.
* Portugalska: Quintana, H. Gomes, Portela 3 (1), Ferraz, Martins 2 (1), Moreira 1, Silva 1, Salina 2, Borges, Branquinho 1, Cavalcanti, Areia 3 (2), A. Gomes 6, Antunes 1, Frade 4, Magalhaes.
* Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Portugalska 5 (4).
* Izključitve: Slovenija 8, Portugalska 10 minut.
* Rdeč karton: /.

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je izjemno pomemben obračun začel z udarno sedmerko. Na vratih je bil Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Dean Bombač in Borut Mačkovšek, na šestmetrski črti pa Blaž Blagotinšek.

Uvodna slovenska postava je opravljala tudi obrambne naloge proti Portugalcem, ki so v skupinskem delu izločili Francoze, v drugem delu pa za deset golov ukanili Švede.

Slovenski prvokategorniki so se od prve minute bojevali za vsak košček igrišča, dokaj nenavadna tekmečeva zunanja vrsta - priložnost sta dobila v dosedanjem delu manj obremenjena Andre Gomes in Belone Moreira - jim je povzročila kar velike preglavice v obrambi, tudi slovenska igra ni bila tekoča.

Vranješ je že po slabih petnajstih minutah v ogenj poslal Nejca Cehteta in Miho Zarabca, v slovenski igri pa ni bilo sprememb na bolje. Njegovi varovanci so v 18. minuti - v teh trenutkih so imeli igralca več na igrišču - prvič na dvoboju zaostali za dva gola (8:10).

A slovenskih rokometašev ni zajela panika, "dolgoprstnež" Janc je dvakrat ukradel žogo tekmecem in iz nasprotnih napadov izenačil na 11:11. V 24. minuti je Zarabec vendarle zabil gol po sedemmetrovki, pred tem sta jo zapravila Bombač in Dolenec, za vnovično vodstvo z 12:11, tri minute kasneje pa je Bombač poskrbel za najvišje slovensko vodstvo (14:12). V zadnjih minutah je ponovno padla zbranost v slovenski obrambi, kar so Portugalci izkoristili in Slovencem na veliki odmor ušli na zadetek (14:15).

V drugem polčasu je bila igra zelo raztrgana, oboji so zaradi pomembnosti tekme delali prav začetniške napake. Bolj ali manj je bilo jasno, da bo zmago dosegla ekipa, ki bo naredila manj napak ter prihranila dovolj moči in svežine za prelomne trenutke dvoboja ter imela dovolj rokometne inteligence.

In to je bila Slovenija, ki je sredi druge polovice tekme v obrambi sijajno delovala na tekmečevo igro sedem na šest, nekaj obramb je nanizal tudi Ferlin, v napadu pa venomer našla vrzeli v tekmečevi obrambi. V 48. minuti je po golu Mačkovška prvič na tekmi povedla za tri gole (24:21).

Vranješevi bojevniki so bili v najbolj pomembnih trenutkih daleč pred Portugalci, ki so se povsem izgubili ob udarni igri slovenskih rokometašev. Po treh zaporednih golih Dolenca so v 51. minuti povedli za pet golov (27:22) in jasno je bilo, da se jim nasmiha zmaga in še kaj več. Te velike priložnosti niso izpustili iz rok, že v sredo pa jih čakajo imenitni Norvežani.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Blaž Janc s sedmimi goli, enega manj sta dosegla Jure Dolenec in Borut Mačkovšek.

Članki iz rubrike