jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

sta
sta
0 09.01.2019 17:47:02

Rokometno SP nov korak pri zbliževanju obeh Korej

Šport je eno ključnih področij sodelovanja obeh Korej. Nov korak predstavlja bližnje rokometno SP, na katerem bosta Severna in Južna Koreja zastopani z enotno reprezentanco. Na odprtju z Nemčijo sicer ne bo voditeljev obeh držav, predsednice Moon Jae in Kim Jong Una, a pri Mednarodni rokometni zvezi so zelo zadovoljni z nastopom skupne ekipe.

Mladi športniki se vedno hitro zbližajo in po začetnih nasprotjih se je to zgodilo tudi z rokometaši obeh Korej, je potrdil Yun Jin Eom iz južnokorejske rokometne zveze in dodal, da je vzdušje v ekipi zelo dobro. "Skupaj bomo na igrišču pokazali vse," pa je za nemško tiskovno agencijo dodal kapetan ekipe Jung Su Yuong.

Gre za drugo skupno reprezentanco obeh Korej v manj kot letu dni, potem ko je na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopila skupna ženska reprezentanca v hokeju na ledu. V ekipi je s posebnim dovoljenjem Mednarodne rokometne zveze četverica (IHF) rokometašev iz Severne Koreje, ki dopolnjujejo 16-člansko reprezentanco.

Ti so se ekipi pridružili 22. decembra. "O igralcih iz Severne Koreje nismo imeli nobenega podatka," opisuje menedžer ekipe John Yoo in dodaja, da je ideja o skupni ekipi prišla iz IHF, ki skupen nastop opisuje kot enega od dogodkov, ki se bodo zapisali v športno zgodovino. Žal sta prihod na SP in četrtkovo uvodno tekmo z Nemčijo v Berlinu odpovedala voditelja obeh držav. "Za nas je skupna ekipa pomemben dogodek in sporočilo miru," še pravi Yoo.

Tudi v Južni Koreji tokrat ni nasprotovanj skupni ekipi, kot se je zgodilo pred igrami v Pjongčangu, kjer je del javnosti kritiziral sodelovanje hokejistk, saj kopica domačih igralk ni dobila priložnosti, da se predstavi občinstvu na igrah. Po eni strani je prvenstvo od Korejskega polotoka precej oddaljeno, po drugi pa je rokomet v Južni Koreji v manjši krizi in se bori za prostor v občilih. Tudi tekmovalni cilji niso visoki, želja pa je drugi krog tekmovanja.Trener Cho Young Shin je napovedal, da bo na vsaki tekmi priložnost dobil vsaj en severnokorejski rokometaš. "Za pripravo smo imeli sicer le dva tedna, a mislim, da dovolj, da smo videli prednosti in slabosti posameznih igralcev." Tudi vključitev v ekipo je potekala hitro. "Na začetku smo si bili malce tuji, a z vsakim večerom v hotelu, treningom in drugimi stvarmi so se fantje hitro zbližali in spoprijateljili."

Severna in Južna Koreja sta za zmanjšanje napetosti med državama izkoristili prav zimske olimpijske igre v Pjongčangu. In prav šport ostaja ena od platform, kjer je sodelovanje in zbliževanje najlažje, saj je področje izvzeto in sankcij proti severu, ki so jih Združeni narodi sprejeli zaradi jedrskega programa Severne Koreje. Tudi poleti na azijskih igrah v Džakarti sta državi nastopili s skupno žensko košarkarsko reprezentanco ter nekaterimi veslaškimi in kanuističnimi ekipami. Naslednji velik cilj je sodelovanje obeh držav na olimpijskih igrah v Tokiu 2020.

"Svetu bi radi pokazali, da si obe Koreji po 70 letih delitve želita mir in sodelovanje," pravi južnokorejski veleposlanik Jong Bum Goo in dodaja, da je zahod pogosto preveč kritičen do Severne Koreje. "Razumem kritike na račun diktature in kršenja človekovih pravic. A v Severni Koreji živi 25 milijonov ljudi. Zaradi izolacije in vseh sankcij živijo na svoj način. Samo s kritikami ne bomo naredili osnov za mirno sožitje."

Seveda je treba ob tovrstnih izjemah urediti tudi druge stvari. Tako reprezentanti na tekmah ne bodo poslušali nobene od himn, ampak jim bodo prireditelji zaigrali ljudsko pesem Ariranj. Skupna je tudi navijaška ekipa, ki je prejela 100 vstopnic, 25 jih je namenjenih navijačem iz Severne Koreje.

Značke: rokomet, koreja

Članki iz rubrike