stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 05.12.2018 12:22:43

Slovenke v Nancyju ostale zveste svoji tradiciji

STA
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je tudi na evropskem prvenstvu v Franciji ostale zvesta svoji tradiciji. Na kolena je resda položila imenitno in uveljavljeno izbrano vrsto, a zmaga nad zadnjimi olimpijskimi prvakinjami iz Rio de Janeira 2016 ter štirikratnimi svetovnimi prvakinjami iz Rusije ni bila dovolj za napredovanje.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so vse možnosti za preboj v drugi del tekmovanja v Nantesu zapravile po porazih s Črnogorkami in Francozinjami. Zmaga nad rokometno velikimi Rusinjami pa jim vsaj prinaša možnost, da letošnji zaključni turnir končajo na 13. mestu, kar bi jim prineslo ugodnejši žreb v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo konec prihodnjega leta v deželi vzhajajočega sonca.

Dokončna uvrstitev Slovenije bo znana po drevišnjih tekmah v skupini C in D, žreb parov pa bo na sporedu zadnji dan letošnjega evropskega prvenstva v Parizu.

Slovenija je tretjič zaporedoma na velikem turnirju na kolena položila eminentno reprezentanco. Pred dvema letoma je na EP v Stockholmu padla Švedska, na lanskem SP v Nemčiji tudi Francija, ki je nato osvojila prvo mesto, a ponovila se je njena zgodba z obeh omenjenih turnirjev - nastope je končala po prvem delu tekmovanja.

Slovenskemu taboru je bilo že pred odhodom v eno najbolj rokometnih držav na svetu jasno, da je pred njo izjemno zahtevna naloga, preboj v drugi del tekmovanja pa je sodil v kategorijo "znanstvena fantastika".

Po zmagi nad Rusinjami se "svet resda zdi lepši", a povsem jasno je, da Rusinje, ki so si po zmagah nad Črnogorkami in Francozinjami že zagotovile prvo mesto v skupini, niso bile najbolj motivirane na dvoboju proti Slovenkam, z mislimi so bile že v drugem delu tekmovanja in za njih veliko bolj usodnih tekmah proti Srbkinjah, Švedinjam in Dankam, ki jih bodo začele iz najboljšega izhodiščnega položaja.



"Po izpadu po prvem delu zaključnega turnirja nismo razočarani," je uvodoma dejal Bregar. "Nastopili smo v najmočnejši skupini na EP. Če bi bil razpored nekoliko drugačen in bi se v zadnjem krogu pomerili s Črnogorkami, potem bi se naša zgodba morebiti drugače razpletla. Naš cilj je bil, da se v Franciji pokažemo v lepi luči in dobro igramo, kar smo proti Rusiji tudi storili. Zavedati se moramo, da je vsaka naša tekma na evropskem ali svetovnem prvenstvu velika stvar za 'rokometno malo Slovenijo' ter našo skromno bazo igralk."

V slovenski izbrano vrsti predvsem manjka večji nabor kakovostnih igralk, kar je na turnirskem sistemu tekmovanja, kjer si tekme vrstijo po tekočem traku, izjemno pomembno.

"V naši ekipi le za šest ali sedem igralk lahko rečem, da imajo izkušnje, klop pa je prekratka. V prihodnosti bo moja naloga, ob pomoči drugih trenerjev, da razširimo to kadrovsko bazo. Po dveh porazih je zelo težko držati ekipo v 'borbenem položaju', na tekmi proti Rusiji pa so moje igralke dokazale, da imajo pravi značaj in veliko srce, kar me kot trenerja še posebej veseli."

Vodstvo slovenske izbrane vrste je že začelo sestavljati ogrodje ekipe za evropsko prvenstvo 2022, ki ga bo Slovenija organizirala skupaj s Črno goro in Makedonijo. To bo vrhunec za zdajšnji rod.

"Do tja je še daleč, a recimo, da smo pot do EP 2022 začeli po zmagi nad Rusijo," je nekoliko v šali dejal Bregar in nato dodal: "Rokometna zveza Slovenije bo skušala v prihodnosti obuditi balkansko rokometno navezo in priredila turnirje, na kateri bi poleg naše nastopile še izbrane vrste iz Srbije, Črne gore in Hrvaške. Če bodo omenjene reprezentance hotela držati korak z najboljšimi izbranimi vrstami na svetu, potem bodo morale tudi medsebojno sodelovati."

Značke: rokomet, sta

Članki iz rubrike