900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 04.01.2018 16:50:30

Rokometaši ob poškodbi Gabra spremenila postavo, ne pa ciljev

Grega Wernig
Rokometna zveza Slovenije je danes predstavila še zadnje podrobnosti pred letošnjim evropskim prvenstvom, ki bo med 12. in 28. januarjem na Hrvaškem. Ekipo drevi ob 19. uri čaka pripravljalna tekma proti Iranu v Dolu pri Hrastniku, nato sledita še dve proti izbrani vrsti Srbije.

Slovenija se bo v prvem delu evropskega prvenstva v Zagrebu najprej pomerila z Makedonijo (13. januar), nato z Nemčijo (15. januar), v zadnjem krogu pa še s Črno goro (17. januar). V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance iz skupine C, ki se bodo nato v Varaždinu križale s tremi najboljšimi iz skupine D. V njej nastopajo Španija, Danska, Madžarska in Češka.

Slovenska ekipa novega leta ni dobro začela, saj se je pred dvema dnevoma na treningu poškodoval Matej Gaber, počila mu je kost v stopalu. Steber obrambe bo moral tako na operacijo, zaradi katere bo izpustil prvenstvo. Selektor Veselin Vujović je v ekipo tako vpoklical Matica Suholežnika, 22-letnega krožnega napadalca Celja Pivovarne Laško.

"Novega leta nismo najbolje začeli, imeli smo veliko smolo, saj je Matej Gaber huje poškodovan in bo izpustil EP. To v veliki meri spreminja moje načrte, ne pa tudi ciljev. Zdaj se predvsem ukvarjam s tem, kako spremeniti obrambo, saj je bil Gaber pomemben člen ekipe, težko ga bo kdo zamenjal. A kogar ni, brez njega je treba, bomo videli," je danes na srečanju s sedmo silo dejal selektor Vujović.

"Suholežnik je mlad, visok, močan pivot, za katerega upam, da se bo čim prej prilagodil ekipi, ker še ni na taki ravni kot Gaber. Kdo bo rekel, da sem smešen, ker sem na eno igralno mesto vpoklical pet igralcev, ampak trenutno ima tudi Jan Grebenc vročino in na treningu zato nimamo postave, ki bi jo lahko rotirali. Vse je na Borutu Mačkovšku, zato smo poklicali še Grego Potočnika, konkurenca na tem položaju je zdaj močnejša," je povedal Vujović.



"Dva igralca še čakata zeleni luči za nastop na prvenstvu, kršenje dogovorov bi lahko ogrozilo njuni klubski pogodbi, a mislim, da je to samo formalnost in da bosta že čez nekaj dni na treningih. Ambient v Zrečah je zelo dober, tudi ambient v ekipi, dobro delamo. Razmišljamo, kakšne so možnosti za EP, a se ne obremenjujemo z bronom s SP. Veliko ekip bo želelo osvojiti kolajno, želimo si tudi podpore navijačev, saj je prizorišče blizu. Želimo dati maksimum na vsaki tekmi," je dejal selektor.

Predvsem obe tekmi s Srbijo bosta neposredno pred prvenstvom pokazali pripravljenost in uigranost slovenske ekipe. "Te tekme so pomembne zato, da okusimo tekmovalnost. Treniramo že dobro, na tekmi pa se pokaže, če smo dobro uigrani. Na tekmi z Iranom moramo odigrati dobro obrambo in protinapad čim bolje izpiliti. Tekmi s Srbijo pa bosta že pokazali pravi naboj. Z dvema zmagama proti Srbiji bi šli na evropsko prvenstvo s pozitivno energijo. Prepričani smo, da bomo dostojno zastopali Slovenijo in s pomočjo navijačev naredili lep rezultat," pa je povedal krilni igralec Marko Bezjak.

Ob tem so pri Rokometni zvezi Slovenije podpisali tudi pokroviteljsko pogodbo s podjetjem OMV Slovenija, ki je postal platinasti pokrovitelj za tri leta.

"Pričakovanja pred prvenstvom so najvišja. Ta reprezentanca je že pokazala kakovost, da zmore in zna. A rokomet je še vedno šport, sam jemljem to prvenstvo kot zelo pomembno stopnico pri razvoju reprezentance. Glavni cilj ostaja olimpijada v Tokiu, kjer se želimo boriti za medaljo," pa je dejal predsednik RZS Franjo Bobinac, ki ob prvenstvu v Zagrebu načrtuje tudi nekaj srečanj in okroglih miz s sodelovanjem politike in vrhunskega športa. Slovenija namreč skupaj z Makedonijo in Črno goro pripravlja kandidaturo za žensko evropsko prvenstvo 2022.

Značke: rokomet, sta

Članki iz rubrike