rosvita02 Odkrito.si

Priznanje: Rosvita Pesek spregovorila o prepirih z...

Ana_Bar_091 Svet24.si

Jasna Kuljaj povedala, kakšna bo njena prihodnost

sanje Petisvet.si

Ženske sanjajo drugače kot moški

Vrtec_3 Svet24.si

Drama v vrtcu: Zalezovala je celo babice in dedke ...

camila s krono Svet24.si

Camilla bo kraljica, ker je tak zakon!

andrej škufca Njena.si

Andrej Škufca svetu predstavil sina Valentina!

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar bo spet mamica

sta
sta
0 12.01.2017 15:50:12

Proti Angoli deževali goli (foto)

Grega Wernig
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tekmi prvega kroga svetovnega prvenstva v Metzu premagala Angolo z 42:25.

Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so zanesljivo opravili svojo prvo nalogo na velikem turnirju v Franciji. Uvodni tekmeci Slovencev v skupinskem delu tekmovanja iz Angole jim niso povzročili nobenih težav, najbolj usodne tekme v Metzu pa so šele pred njimi. Po dnevu odmora jih v soboto ob 14.45 čakajo veliko kakovostnejši Islandci, nato pa so od ponedeljka do četrtka pred njimi še odločilni obračuni za preboj v osmino finala z Makedonci, Tunizijci in Španci.

Slovenija - Angola 42:25 (21:13)

Metz - Arena Metz, gledalcev 2000, sodnika: Grilo Lopez in Lenci (oba Argentina).
* Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 8, Kavtičnik 3 (1), Janc 6, Dolenec 3, Cingesar 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Gaber 1, Bezjak 4 (2), Mačkovšek 8.
* Angola: Gaspar, Figueira, Muachiessengue, Aguiar 1, Hebo 5, Mulenessa, Antionio 2, Kamuanga, Maneco 2, Teca 4, Nascimento, Quinanga 1, Lopes 6 (2), Pestana, Ferreira 4 (1).
* Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Angola 5 (39.
* Izključitve: Slovenija 8, Angola 6 minut.
* Rdeči karton: /.

Uvodna slovenska postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Blaž Janc, zunanji igralci Borut Mačkovšek, Marko Bezjak in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber - je sprva imela nekaj težav z atletsko zelo sposobno Angolo, tako da si je uvodoma pridelala dva gola primanjkljaja (2:4). Zaostanek je bil predvsem posledica ležerne igre v obrambi, ko so jo dvignili na višjo raven, se je nemudoma videla tudi velikanska razlika v kakovosti med evropskimi in afriškimi rokometaši.

Tretjeuvrščena izbrana vrsta z lanskega afriškega prvenstva v Egiptu je vse bolj izgubljala stik s slovensko, ki je v nadaljevanju zaigrala precej bolje na vseh ravneh. Dobra obramba je povzročila veliko število nasprotnih (pol)protinapadov, neusmiljena "eksekutorja" sta bila predvsem Janc in Mačkovšek, Slovenija pa je že v 11. minuti povedla z 11:7.

Vujović je do konca polčasa v ogenj poslal skorajda vse svoje varovance. Med njimi je kar sedem novincev na svetovnih prvenstvih - Urh Kastelic, Blaž Janc, Darko Cingesar, Tilen Kodrin, Nik Henigman in Vid Poteko, medtem ko se bo še vedno poškodovani Miha Zarabec soigralcem pridružil že na naslednji tekmi proti Islandiji -, ki niso le zadržali ravni igre svojih predhodnikov, temveč jo malenkostno nadgradili in postopoma višali svojo prednost, ki je na koncu prvega polčasu znašala devet golov (22:13).

Vujović je v nadaljevanju priložnost za dokazovanje ponudil tudi Kastelicu, Davidu Miklavčiču in Blažu Blagotinšku, ki so v prvem polčasu edini obsedeli na rezervni klopi. Skupaj s svojimi že "ogretimi soigralci" so vseskozi imeli vajeti igre v svojih rokah in na najboljši možni način opravili s svojo premierno tekmo na letošnjem največjem rokometnem dogodku na svetu. Pri tem niso porabili pretirano veliko energije, veliko več jo bodo potrebovali na naslednjih dvobojih v Metzu.

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovit Gašper Marguč in Borut Mačkovšek, ki sta dosegla po osem golov, Blaž Janc je prispeval šest zadetkov.

Članki iz rubrike