kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Gregor Lisec
Gregor Lisec
0 10.11.2018 09:45:52

BALKANSKI EL CLASICO: Priložnost za poravnavo računov in spis zgodovine

www.alesfevzer.com
Rokometaše Celja Pivovarne Laško drevi ob 20. uri čaka tekma sedmega kroga evropske lige prvakov. V zagrebški Areni jih v okviru skupine B čaka dvoboj s hrvaškimi prvaki, ki so na šestih tekmah zbrali točko manj kot prvaki Slovenije. Celje in Zagreb se bosta pomerila tudi v osmem krogu 18. novembra v Celju.

LIGA PRVAKOV: CELJANI DANES OD 20. URE PRI STAREM RIVALU V ZAGREBU

Obračun Zagreba in Celja je zgodovinsko gledano eden najbolj vročih, najspektakularnejših, največjih v evropskem rokometu. Nič ni večno, ampak če je zgodba prava, ostane za vse večne čase, je nekoč zapisal neki cenjeni kolega. Ta je prava, to sosedsko rivalstvo je pristno, da bolj ne bi moglo biti. In čeprav sta hrvaški in slovenski prvak daleč od stare slave iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, je tudi današnji derbi v Areni označen kot dvoboj tedna v ligi prvakov. To pove veliko.

Več kot 20 let po tistih nepozabnih spopadih za najvišja mesta v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju celjski rokometaši ne gostujejo več v vroči ledeni dvorani Doma Športov, razvpitih Bad Blue Boysov ni več na tribunah, s teh na igrišče ne letijo več vžigalniki, kovanci in bogsigavedi kaj še vse. V moderni Areni, manj kot kilometer oddaljeni od zapora Remetinec, je vzdušje skoraj gledališko, ampak čar in naboj (hvala bogu ne več toliko tisti primitivno nacionalistični, pač pa zdrav sosedsko rivalski) sta ostala. Vroče živčne vojne, kot sta bili predvsem po zaslugi mož v črnem v Areni lansko in predlansko pomlad, od časa do časa prilijejo nekaj olja na vendarle ne več tako vroče rivalstvo in tudi danes ter čez osem dni na revanši v Zlatorogu se obeta dvig temperature. Spet gre namreč za neposredni spopad za izločilne boje, spet bo v osmini finala prostora le za enega od sosedov. Največ enega. V prejšnjih dveh primerih so se veselili Hrvati. Je napočil čas za povračilo?

"Naboj teh tekem seveda ni več takšen, kot je bil v tistih uvodnih letih, vseeno pa bo to prava, čvrsta, moška tekma, kar pa so obračuni Zagreba in Celja še vedno. Prav tako so to dvoboji s posebnim nabojem, zato moramo misli usmerjati zgolj na igrišče, ne glede na to, kaj se dogaja okoli. Potrebna bo skrajna zbranost skozi vso tekmo, saj se takšni derbiji po navadi odločajo ob koncu in je rezultat pogosto posledica prej omenjenega elementa," je v pričakovanju negotovega večera povedal Ocvirk v izjavi za javnost. Še vedno ne bo mogel računati na zdaj že stare znance bolnišnice na koncu mesta Josipa Šarca, Domna Makuca, Gala Marguča in jasno Matica Grošlja, a lahko ga hrabri, da so njegovi možje na čelu s Ferlinom, Accambrayjem, Nenadićem, Vujovićem in Ovničkom proti Motorju dokazali, da Celje zmore tudi brez njih. No, tudi Lino Červar ni čisto brez skrbi zaradi stanja na zdravstvenem kartonu, z največjimi težavami se sooča njegov krožni napadalec in steber obrambe Leon Šušnja.

Z boljšimi občutki in bolj optimistični lahko kljub več težavam s poškodbami balkanski el clasico pričakujejo Slovenci. V prejšnjem krogu so zanesljivo opravili z drugim neposrednim tekmecem Motorjem (33:28) in imajo pred dvodejanko z Zagrebom točko prednosti pred nocojšnjimi tekmeci, ki so v Zaporožju pred dvema krogoma gladko izgubili (27:35), a prejšnji konec tedna kljub porazu pustili odličen vtis v Nantesu (20:23). Bolj optimistični in samozavestni se tako zdijo gostje, ki drevi čutijo priložnost, da v prestolnici Hrvaške spišejo zgodovino.

poligon zagreb celje


"Motivacija bo prava, vsekakor pa bi bil glede na situacijo zdaj več kot pravi trenutek, da bi dosegli zmago, kar Celju v Zagrebu še nikdar ni uspelo," si je zaželel Ocvirk, ki lahko torej postane sploh prvi trener Celja z zmago v Zagrebu oziroma prvi in edini po Josipu Šojatu, ki bi tam osvojil točko. "Seveda pa to ne bo lahko, sistem Lina Červarja deluje odlično, posamezniki niso toliko pomembni, najpomembnejša je disciplina v igri, ki je pri njih izjemna. Kljub spremembam so znova sestavili odlično ekipo, čemur pritrjujejo tudi rezultati. Ti so nizki, pada malo zadetkov, obramba je v prvem planu, v napadu pa igrajo na dolge napade. Lino je tako izkušen strokovnjak in s številnimi uspehi, da zna iz ekipe vleči maksimum, veliko uporablja tudi igro sedem proti šestim. Ne bo lahko, čaka nas zahtevna naloga," se zaveda strateg Celja. Prav gotovo, četudi tega ne govori na glas, v tej igri sedmih proti šestim lahko vidi priložnost za svojo ekipo. Červarjev sistem namreč vsebuje elemente ’efekta bumerang’: ali povsem razoroži nasprotnika ali samega sebe. Recept za to igro sta iznašla Raul Gonzalez in Nikolaj Stepanec, podobno kot ga je na prejšnjem SP v Franciji slovenski selektor Veselin Vujović, ki je tedaj makedonskega selektorja Lina Červarja pospravil v žep. Ga lahko tudi Tomaž Ocvirk? Lahko. Ali ga tudi bo, pa je seveda drugo vprašanje.

Vloge favorita se otepajo oboji. Celjani kot gostje razumljivo pravijo, da je favorit Zagreb, v Zagrebu kot domačini malo presenetljivo menijo, da je favorit Celje. Če smo za hip idealistični in upoštevamo le športni vidik, bi bili verjetno najbližje resnici, če bi dejali, da favorita ni. Ampak to je gostovanje Celja v Zagrebu in zgodovina teh je preveč zloglasna, da ne bi bili vsaj malo sumničavi, če hočete, zaskrbljeni. Saj se spomnite beloruskih sodnikov na istem prizorišču lanskega marca ali črnogorskih leto dni pred njima? Danes bosta v glavnih vlogah, hm, Rusa. No, v dobro rokometa upajmo, da ne v glavnih … 

POGOVOR S SRBSKIM OSTROSTRELCEM V CELJSKEM DRESU DRAŠKOM NENADIĆEM, V KATEREM JE RAZKRIL ZA KOGA JE OD NEKDAJ NAVIJAL V ZAGREBŠKO-CELJSKIH OBRAČUNIH, SI LAHKO PREBERETE V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JO NAJDETE TUDI NA TRAFIKA24.SI.


ZGODOVINA BALKANSKEGA EL CLASICA
PPD ZAGREB – CELJE PIVOVARNA LAŠKO 10-1-7

Sezona 1992/93
Celje PL – Zagreb Loto  18:17 (6:9) (liga prvakov; 1/16 finala)
Zagreb Loto – Celje  26:17 (13:7) (liga prvakov; 1/16 finala)

Sezona 1995/96
Celje PL – Croatia banka Zagreb  25:21 (11:9) (liga prvakov; 1/8 finala)
Croatia banka Zagreb – Celje PL  25:20 (14:11) (liga prvakov; 1/8 finala)

Sezona 1997 / 98
Celje PL – Badel 1862 Zagreb  26:21 (13:8) (liga prvakov)
Badel 1862 Zagreb – Celje PL 26:22 (14:10) (liga prvakov)
Badel 1862 Zagreb – RK Celje PL  27:20 (14:10) (liga prvakov; 1/2 finale)
Celje PL – Badel 1862 Zagreb  25:24 (10:10) (liga prvakov; 1/2 finale)

Sezona 2000/01
Celje PL – Zagreb  29:26 (12:12) (liga prvakov)
Zagreb – Celje PL  22:22 (12:11) (liga prvakov)

Sezona 2008/09
Celje PL – Zagreb  22:25 (11:16) (liga prvakov)
Zagreb – Celje PL  31:18 (14:6) (liga prvakov)

Sezona 2013/14
CO Zagreb – Celje PL  24:21 (13:10) (liga prvakov)
Celje PL – CO Zagreb  26:20 (14:11) (liga prvakov)

Sezona 2015/16
Celje PL – PPD Zagreb  20:21 (10:9) (liga prvakov)
PPD Zagreb – Celje   24:23 (8:9) (liga prvakov)

Sezona 2016/17
Celje PL – PPD Zagreb  30:28 (14:13) (liga prvakov)
PPD Zagreb – Celje PL  28:27 (13:15) (Seha)
Celje PL – PPD Zagreb  29:32 (15:15) (Seha)
PPD Zagreb – Celje   23:21 (14:10) (liga prvakov)

Sezona 2017/18
PPD Zagreb – Celje PL  25:25 (16:14) (Seha)
Celje PL – PPD Zagreb  23:30 (12:19) (Seha)
PPD Zagreb – Celje PL  29:28 (14:11) (Seha; finalni turnir)

Članki iz rubrike