pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
0 09.11.2018 21:26:10

Janežič in Ratejeva najboljša slovenska atleta leta 2018

Slovenska rekorderja Martina Ratej in Luka Janežič (oba Kladivar Celje) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša atleta leta 2018 in sta s tem ponovila lanski prvi mesti; Ratejeva je priznanje na podelitvi v Novem mestu prejela petič.

Ratejeva, varovanka trenerja Lovrenca Umka, je v finalu meta kopja evropskega prvenstva v Berlinu osvojila četrto mesto, od prvega odličja na velikih tekmovanjih jo je ločilo le 19 centimetrov. Letos je v nemški prestolnici štiridesetič nastopila za slovensko reprezentanco in je bila tudi finalistka diamantne lige. Janežič, aktualni evropski prvak do 23 let na 400 m, je bil na EP peti in sedmi na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu.

Janežič je v glasovanju dobil 312 točk in za skoraj 200 točk prehitel Žana Rudolfa (Mass, 115), tretji je bil Kristjan Čeh (Ptuj, 86), ki je zmagal med starejšimi mladinci. Med atletinjami je Ratejeva osvojila 273 točk ter prehitela Marušo Mišmaš (Mass, 199) in Anito Horvat (Velenje, 158). Slednja je bila najboljša med mlajšimi članicami in tako kot Janežič vadi pod taktirko Predaniča, v dvoranski sezoni pa je osvojila skupno tretje mesto v svetovni seriji.

"Moja minula sezona je bila dobra, ni pa bila odlična. Malo je manjkalo. Neizkoriščena priložnost ... Toda na EP se ne oziram več, sem zdrava in to je bistveno. V naslednjem letu bom nastopila le v poletni sezoni, zimsko sezono pa bom izpustila. Decembra, januarja bom začela trenirati na vso moč, da bom lahko nato prvič tekmovala maja. Potem pa me čaka SP na mojem najljubšem stadionu v Dohi. Dolgo že govorim, da si želim izboljšati državni rekord, ki sem ga pred osmimi leti dosegla tam in to bo glavni cilj v 2019, da nadgradim svoj letošnji najboljši izid 66,10 m," je dejala 37-letna Ratejeva.


"Vesel sem, da sem atlet leta pri nas, ker je za mano težka sezona. Bila je prva, v kateri sem imel težave s poškodbami. Kljub temu smo se dobro znašli in sem dosegel dobre izide. Manjkala je pika na i, medalja. Sedaj je že čas zanjo, ciljal bom na prva tri mesta v naslednjem letu, realno bom imel največ možnosti na dvoranskem EP marca na Škotskem. Poleg tega bomo imeli sedaj možnost za treninge tudi pozimi v dvorani pri nas, kar bo gotovo prispevalo k boljšim dosežkom," pa je povedal 22-letni Janežič.

Jan Kokalj (Kladivar) je zmagal med mlajšimi člani, med starejšimi mladinkami pa Eva Pepelnak (Kladivar, 261). Med mlajšimi mladinci sta bila najboljša Mitja Kordež (Slovenj Gradec, 284) in Leja Glojnarič (Brežice), med pionirji pa Sandro Jeršin Tomassini (Mass, 210) in Iza Zakošek (Kladivar, 180). Posebni veteranski priznanji sta dobila Marjeta Čad in Adi Vidmajer. Za najboljši klub so ponovno izbrali ljubljanski Mass.

"Mogoče nam je manjkal le en res velik uspeh, da bi s presežnikom ocenili letošnjo sezono. Ob velikih pričakovanjih, tako njenih kot naših, je četrto mesto Ratejeve na EP kar nekako zbledelo. Luka Janežič je navdušil na dvoranskem SP in tudi na EP je bil peti ter je dokazal, da je vrhunski atlet na svetovni ravni. Maruša Mišmaš se je po poškodbi vrnila v velikem slogu z državnim rekordom, medaljo na sredozemskih igrah in finalom na EP. Tudi Anita Horvat je dosegla državni rekord in bila 14. v Berlinu, o njej se bo gotovo še veliko pisalo," je v uvodnem nagovoru dejal predsednik AZS Roman Dobnikar in v nadaljevanju napovedal nadaljnjo rast atletike, tudi zaradi novih objektov, kot so zaključek obnove velodroma s pokrito atletsko 200-metrsko stezo v Češči vasi pri Novem mestu in gradnja pokrite dvorane v Ljubljani.

Novo mesto gosti atletski vikend, na katerem so pripravili tudi jubilejni 40. licenčni seminar Združenja atletskih trenerjev Slovenije (ZATS) in predavanja strokovnjakov različnih področij. Na letošnjem kongresu bodo imeli priložnost poslušati evropskega rekorderja v skoku v daljino Roberta Emmijana iz Armenije, ki je prišel tudi na slovesno podelitev priznanj AZS, tako kot Svein Arne Hansen, predsednik Evropske atletske zveze. Dogodkov se udeležuje več kot 300 gostov.

Značke: atletika, nagrada

Članki iz rubrike