klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 09.03.2016 11:10:08

Trio (najbolje plačanih) pod drobnogledom

Drago Wernig - TAKA
Po remiju na večnem derbiju vijoličasti v boju za želeni naslov prvaka niso več odvisni le od sebe. Kako se bodo odzvali na nastale razmere?

Mariborčani so po derbiju v nedeljo opravili regeneracijski trening, ponedeljek je bil namenjen počitku, dan brez nogometnih obveznosti jim je gotovo dobro del. Tudi ali predvsem zato, da so lahko temeljito razmislili o vseh burnih dogodkih v prejšnjem tednu, da so uredili in zbrali misli, zlasti pa so lahko razmišljali o tem, kaj jih čaka v prihodnjem obdobju. In dejstvo je, da jih čaka pekel. Čaka jih lov za vodilno Olimpijo in dvanajst preizkušenj, na katerih je spodrsljaj strogo prepovedan. Že najmanjši bi bil lahko v boju za šesto zaporedno prvenstveno lovoriko usoden. Ljubljančani imajo šest točk naskoka, v bistvu že sedem. Ker je zares težko pričakovati, da bi si lahko vijoličasti zagotovili boljši izkupiček v medsebojnih dvobojih, ki bi bil odločilnega pomena, če bi imeli ekipi po zadnjem krogu enako število točk. Za kaj takega bi Darko Milanič in njegovi varovanci v Stožicah potrebovali zmago s tremi goli razlike ...

A do takrat je vendarle še daleč, zelo daleč, povrhu imajo vijoličasti do gostovanja v prestolnici še obilo zahtevnega dela. Odigrati morajo osem tekem oziroma bodo morali bržčas na vseh osmih tudi zmagati.


So tega sposobni? Derbi so preživeli, vendar niso uresničili želenega namena, da bi se po spodrsljaju s Celjani vrnili v položaj, ko bi znova sami odločali o svoji usodi. To je kakopak neprijetno spoznanje, toda s tem se trinajstkratni prvaki preprosto morajo sprijazniti. Obsojeni so na čakanje, da se zalomi zmajem, hkrati so seveda obsojeni na to, da se morajo napačnim korakom izogibati v velikem loku. Največjem.

Njihova podoba v sobotnem večeru pod Kalvarijo ni bila slaba, v posameznih obdobjih je bila celo obetavna. Mariborčani so bili organizirani in disciplinirani, delovali so kot resna ekipa, ampak vse to bo odslej premalo. Treba bo biti boljši in bolj raznovrsten, več tveganja bo nujno zlo. Ob pritisku, ki se mu je kakopak nemogoče izogniti. Vsaj tako dolgo, dokler bodo ohranjali možnosti, da bi se lahko zavihteli na vrh. Če bi se jim to sfižilo, pa bi se razumljivo znašli pod pritiskom drugačne vrste, ki je precej manj prijeten ...

Zmagati, zmagati, zmagati ... To je edino, kar mora odslej odmevati v mislih Darka Milaniča in njegovih nogometašev. V preteklosti so že pokazali, da znajo biti dobri, ko je najtežje, da se znajo boriti z zahtevnim bremenom, zdaj bodo morali vajo ponoviti. "Prevzeti moramo večjo odgovornost. Pokazati jajca in začeti zmagovati. Ne bodo vedno menjali trenerja, tudi igralci moramo kaj pokazati," je dovolj zgovorna misel Mitje Vilerja, ki puške ne meče v koruzo: "Ni še konec, zgodi se lahko marsikaj. Liga je izenačena, vsak lahko premaga vsakega. Naš prvi cilj pa je razmišljati od tekme do tekme, na vsaki moramo zmagati, da bomo lahko vsaj upali. Če ne bomo uspešni ..." Potem jim bo trda predla, pod drobnogledom bodo najbolj izkušeni, najboljši. Največ oči bo gotovo uprtih v Milivoja Novakovića, ki je proti Olimpiji zapravil priložnost za sanjski debi, a reprezentančnega napadalca to ne bi smelo vreči iz tira. To bi lahko sklepali tudi po njegovem odzivu, ko je žoga v 37. minuti namesto v mreži končala v reklamnem panoju, zdaj je golov gotovo lačen še bolj. A le lakota ne bo dovolj, potrebna bo tudi preudarnost. Ne le 36-letnega Ljubljančana, ki bo prihod upravičil izključno z goli; tudi prispevek ostalih igralcev nikakor ne sme biti zanemarljiv. V ospredje bo moral stopiti še kdo, v prvi vrsti Agim Ibraimi in Marcos Tavares. To je (najbolje plačani) trio, ki bo še posebej pod drobnogledom in bi moral ob nesebični pomoči ekipe odločati tekme. Jih bo?

Značke: plts, maribor

Članki iz rubrike